9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Predsednik SPS Kristijan Mlekuš potrdil, da je “anonimni policist” predstavil mnenje vodstva sindikata

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Zaslužiš vse spoštovanje, a tega, kar si zaslužiš v resnici, nikoli ne boš dobil – medalje za hrabrost. Pa ne zato, ker si je ne zaslužiš, ampak zato ker nihče ne ve, kdo si in nikoli ne bo izvedel. Sporočam ti, da si bom v znak podpore tebi, anonimni, svoj profil na družbenem omrežju spremenil in dodal napis Jaz sem anonimni policist iz Tarče,” je v pismu policistu iz Tarče napisal Kristjan Mlekuš. Minister Aleš Hojs pa je izpostavil, da gre za potrditev, da je “anonimni policist” predstavil mnenje vodstva sindikata, ki služi stranki SD, ter še izpostavil, da je Mlekuš tisti predsednik, ki otroka izkoristi za poziranje z rdečo zvezdo.

Kristjan Mlekuš, predsednik SPS, je anonimnemu policistu napisal pismo – izrekel mu je globoko spoštovanje za pogum in iskrenost, s katerim je širši slovenski in mednarodni javnosti opisal trenutne razmere. “Nisi samo spregovoril, kaj tebe osebno moti, ampak si bil glas več kot 8 tisoč policistk in policistov. Tudi moj! Ni besed, s katerimi bi ti lahko izrazil svoje spoštovanje in občudovanje,” je zapisal in dodal, da razume, da ga je zaradi tega strah za službo, da ga bodo razkrinkali in javno linčali tisti, katerih nezakonita ravnanja je razkril. Glede zvočnega posnetka, ki je včeraj prišel v javnost – policista je bilo slišati brez spremenjenega glasu, je dejal, da oba vesta, da je bil objavljen posnetek ponarejen oz. prirejen. Da glas na posnetku ni njegov, naj bi bilo po njegovih besedah jasno predvsem zato, ker so ga objavili mediji in spletni portali, ki so v preteklosti že uporabljali ponarejene in prirejene dokumente, šlo naj bi za spin, in sicer z namenom, da se policista prestraši.

Mlekuš je domnevnemu policistu še sporočil, da je lahko popolnoma brez skrbi, saj posnetka ne bodo našli, ker niti ne obstaja. In konec koncev niti ni storil nič nezakonitega, nisi kršil ničesar. Si pa dal nov zagon tako meni kot vsem ostalim 8 tisočim sodelavcem.  “Imaš moje globoko spoštovanje in globoko spoštovanje vseh policistk in policistov, tako sedanjih, kot nekdanjih in bodočih. In imaš predvsem globoko spoštovanje javnosti! Bodi ponosen na svoj pogum, s svojimi besedami si vsej javnosti pokazal, naj zaradi vseh znanih dogodkov, ne kažejo s prstom na nas policiste, temveč da imajo tisti, ki so to stanje povzročili, imena in priimke. Ednino, kar mi je žal, je, da ti ne bom mogel nikoli stisniti roke in ti osebno povedati, kaj čutim do tebe in tvojih dejanj,” je še zapisal predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Kristijan Mlekuš je predsednik Sindikata policistov Slovenije, čeprav bi očitno rad živel v časih, ko je po ulicah Jugoslavije patruljirala milica, ki je služila partiji.

Za zagotovitev javnega reda je bil v torek aktiviran 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije
Spomnimo, v minuli oddaji Tarča na RTVS so se pogovarjali o tem, kdo je odgovoren za nasilne proteste in kdo bo odgovarjal za njihove posledice. Z ene strani so prihajale pohvale za opravljeno delo, z druge pa naj bi prihajali očitki o čezmerni uporabi prisilnih sredstev in politizaciji policije. Na predlog notranjega ministra Aleša Hojsa je bil za zagotovitev javnega reda aktiviran 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki omogoča omejitve gibanja zaradi hujših kršitev javnega reda. Ponekod so omejili ali pa prepovedali gibanje – na Brdu pri Kranju je namreč potekal vrh EU-Zahodni Balkan, v popoldanskih urah pa so nato protest razpustili, primorani so bili uporabiti tudi vodni top in solzivec.

Foto: Zajetje zaslona

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je pohvalil policiste za njihovo delovanje na protestih. Dejal je, da so se zelo potrudili in naredili, kar jim nalaga stroka. Na vprašanje o načinu omejevanja protestov je poudaril, da je postopek usmerjalo državno tožilstvo v Ljubljani in Kranju in je policija ravnala po njegovih usmeritvah. Policisti so po njegovih besedah delovali na podlagi zakonskih določil. Povedal je tudi, da je zakonsko dolžan ustanoviti posebno komisijo, ki bo analizirala dogodke. Dejal je, da se bo potrudil, da bo poročilo javno. Generalni direktor Olaj je še ovrgel očitke o “katastrofalnem padcu zaupanja v policijo”. “Sem šef policije, vem, kakšne so razmere,” je poudaril.

Generalni direktor Policije dr. Anton Olaj (foto: Zajetje zaslona)

“Dejansko se dela razlika med protestniki,” je dejal anonimnež – na to opozarjamo že mesece tudi mi
Anonimni policist pa je nato za oddajo Tarča povedal, da policisti niso proti protestnikom, ampak da imajo svoje naloge. Povedal je svoje mnenje, da je v ozadju nekaj drugega. Po njegovo zdaj hočejo vso krivdo prevaliti na policijo, predvsem na ljubljansko policijo. Kakšne namene imajo, ni znal povedati. Dopuščal pa je možnost, da bodo spet zamenjali vodstvo. Po njegovih besedah tudi s povzročanjem revolta pri ljudeh preusmerjajo pozornost. “Dejansko se dela razlika med protestniki, to je neizpodbitno in jasno tudi skoraj vsakemu policistu. Zato so tudi policisti zafrustrirani, nezadovoljni, posebej zato, ker so se toliko let borili za ugled policije, zdaj je pa to zrušeno v slabem letu,” je dejal.

Rumeni jopiči policiji očitajo neenako obravnavo s petkovimi protestniki. (foto: Twitter)

Anonimni policist je tudi izpostavil, da naj bi bil vpliv politike na njihovo delo prav neverjeten. “Marsikdo, ki ima 30 in več let dela v policiji, pove zadnje čase, da česa takega pa se ni doživel. Ljudje odhajajo v pokoj, zaradi tega, ker pac ne zdržijo več,” se je izpovedal in komentiral, da “hočejo imeti popoln pretok informacij, da točno vedo, zoper koga se kaj vodi, kakšne postopke. Tukaj se dobesedno vidi zloraba pozicije nekoga. Ker če je bila zadeva dobro in uspešno opravljena … policisti smo tam zagotovili javni red in mir, šlo je za precej rizično situacijo, zadeva je bila strokovna in zakonita“, je pripovedoval anonimni policist in dodal, da je bila grožnja oziroma provokatorji odstranjeni, kar je povsem običajno za normalno policijsko prakso pri nas ali pa v drugih državah.

Kaj naj bi bilo narobe s tem, da želijo imeti nadrejeni pregled nad delom Policije, sicer ni jasno. Je pa jasno in razvidno, tudi iz marsikaterega ne najbolje opravljenega (ali pa sploh neopravljenega) dela, da nekateri v Policiji tega niso vajeni. Povsem nerazumljivo je recimo tudi to, da se je ministru Hojsu očitalo, ko je želel, da se določene odmevne primere še enkrat preveri; a očitno jim je bolj od tega, da se stvarem pride do dna, pomembno to, da se zakrijejo napake, ki so bile morebiti storjene v preteklem delu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine