14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Predsednik SDS Janez Janša: Želimo si koalicije, ki bo delala za Slovenijo

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes v Ljubljani sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem na neformalnem pogovoru, ki je bil namenjen oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo slovensko vlado. Predsednik Borut Pahor se je namreč odločil, da zmagovalcu parlamentarnih volitev podeli mandat za sestavo vlade.

Po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša izrazil zahvalo za konstruktiven neformalen pogovor ter za poziv predsednika republike k sodelovanju in ne izključevanju. »Slovenija je v nedeljo šla na parlamentarne volitve, rezultati so takšni, kot so. V Slovenski demokratski stranki smo z rezultatom zadovoljni, res pa je, da je v Državni zbor prišlo devet strank in sedaj imamo situacijo, ki je posledica našega izkrivljenega proporcionalnega sistema in ta situacija narekuje pristop, pri katerem so h oblikovanju vlade za nadaljnje koalicije povabljene vse stranke,« je uvodoma dejal predsednik SDS, pri čemer je dodal, da če mu bo predsednik republike zaupal formalni mandat za sestavo vlade, bo tudi ravnanje SDS takšno, da bodo vse parlamentarne stranke dobile vabilo na pogovore s programskimi izhodišči. »Na tej osnovi smo se pripravljeni pogovarjati o sestavi koalicije. Dvakrat sem že sestavljal koalicijo in vlado in naš pristop je bil vedno enak. Vedno so v naši koaliciji sodelovali tisti, ki so to želeli. Mi nikoli nismo nikogar izključili, so pa nekateri izključili sodelovanje s koalicijo, ki smo jo sestavili, kar je legitimna pravica vsake stranke,« je nadalje pojasnil Janez Janša.

»Mi bomo skušali sestaviti koalicijo za Slovenijo, in ne koalicijo proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju. Osnova za sestavo te koalicije bodo programski odgovori na izzive, za katere mislimo, da so v tem trenutku pred Slovenijo,« je ob tem poudaril predsednik Slovenske demokratske stranke.

»Vem, da boste najprej vprašali, kdo je koga klical in ali pogovori že potekajo,« je v izjavi za medije nadaljeval Janez Janša in dodal, da formalni pogovori ne potekajo, saj za to ne obstajajo formalne možnosti. »Najprej se mora konstituirati Državni zbor, to se zgodi potem, ko je potrjenih najmanj polovica mandatov, predvidoma bo to 22. ali 23. junija, ko se iztečejo roki in po tistem, če bo volja predsednika takšna kot je bila danes izražena, bodo stekli formalni pogovori,« je dejal Janez Janša in dodal, da so vsi pogovori do takrat neformalni. »Tudi ti potekajo, a o njih ne bomo javno razpravljali, ker najslabše, kar se lahko državi zgodi je, da se koalicije sestavljajo pred kamerami, ker potem v ospredju niso programska izhodišča in vsebina, ampak všečnost in kampanja za naslednje volitve,« je poudaril predsednik SDS ter izpostavil, da se prav temu v SDS želimo izogniti »in na tej točki prosimo za razumevanje.«

Na vprašanje novinarke o tem, kakšno vlado si želi Janez Janša in ali si želi spremembe volilnega sistema ter tudi, kako komentira dejstvo, da je na levi sredini že kar precej dogajanj in sestankov, torej da nekdo drug skuša prevzeti vajeti, je predsednik stranke odvrnil, da »so naše želje po sestavi vlade jasne, in sicer si želimo koalicijo, ki bo delala za Slovenijo, ki se ne bo ukvarjala z obrobnimi stvarmi, ampak z bistvom. Sprememba volilnega sistema ne bo prioriteta prihodnje vlade, ker tega vlada tudi ne more doseči, potrebna je sprememba ustave in dvotretjinska večina, obeta se tudi sodba ustavnega sodišča na to temo, in to je naloga ne vlade, ampak političnega razreda,« je bil konkreten Janez Janša, ki je tudi prepričan, da je obveza parlamentarnih strank, ki so sedaj v Državnem zboru, da volivcem pojasnijo, da demokracija v Sloveniji vseeno deluje. »Sedaj ljudje vidijo, da so v Državni zbor izvoljeni tisti, ki so dobili nekaj sto glasov, niso pa izvoljeni tisti, ki so dobili nekaj tisoč glasov. Če se politična elita ne bo poenotila in naredila spremembe, da bodo volivci dejansko imeli možnost neposrednega odločanja o tem, kdo jih bo zastopal, lahko, ne glede na to, kakšni bodo rezultati prihodnjih vlad, pričakujemo še nižjo volilno udeležbo. Kajti zakaj bi šel nekdo na volitve, če vidi, da potem neka aritmetika, ki se je niti ne razume, odloči, kdo bo v Državnem zboru,« je volilni sistem komentiral Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo, če se na levi sredini oblikuje koalicija, je predsednik Slovenske demokratske stranke dejal, da če nekdo zbere večino, v obliki programskih pogajanj ali česarkoli drugega in predloži kandidata, potem »nima smisla zavlačevati same procedure, saj se s tem nič ne dobi. Tudi to se je že zgodilo v sosednjih in drugih državah in videli smo tudi, koliko časa so takšne vlade trajale. Sam pa bom z največjim zanimanjem prebral program, ki bo pod tisto ime podpisano.«

Na vprašanje o tem, da je bilo v kampanji veliko izključevanja Slovenske demokratske stranke in tega, če pride do možnosti, da bi stranke sodelovali s SDS, a ne z Janezom Janšo in ali bi bil predsednik stranke pripravljen prepustiti mesto mandatarja komu drugemu, pa je Janez Janša odvrnil, da je Slovenska demokratska stranka tista stranka, ki obstaja nekaj desetletij. »Je edina stranka, ki ima več kot 20% podpore in ki obstaja več kot en mandat. V vrstah naše stranke so kolegice in kolegi, ki bodo v prihodnjih desetletjih vodili slovensko vlado in torej sam nisem edina opcija,« je še povedal Janez Janša.

Tonski posnetek skupne izjave za medije je dosegljiv na povezavi:
https://soundcloud.com/sds-764150874/janez-jansa-na-neformalnem-pogovoru-pri-borutu-pahorju-7-3-2018.

Zadnje novice

Sorodne vsebine