2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Predsednik SDS Janez Janša napovedal propad vladajoče garniture, Slovenija nujno potrebuje stabilizacijo razmer

Piše: Andrej Žitnik

Slovenija tudi zato nujno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer. Edina demokratična pot do te rešitve so čimprejšnje volitve v Državni zbor ter nato oblikovanje močne in operativne vlade, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Zaenkrat zgolj Slovenska demokratska stranka razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost,” je Janez Janša komentiral politična dogajanja, kakršnih v slovenskem političnem prostoru ni bilo v zadnjih 35 letih.

Vodja Slovenske demokratske stranke Janez Janša je na omrežju X komentiral aktualna politična dogajanja, po tistem, ko je javnost šokirala novica, da časnik Delo pripravlja anketo Mediane, ki napoveduje popoln kolaps priljubljenosti Roberta Goloba in padec podpore njegovi stranki.

Kot je komentiral Janša, gre za dogodke, kakršnim v našem političnem prostoru nismo bili priča v zadnji 35 letih. To je poimenoval po znamenitem filmu “Der Untergang” (Propad) in napovedal propad vladajoče politične garniture. “Centri moči, katerih obstoj se niti ne skriva več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za PV Goloba,” dogodke vidi Janša in dodaja, da želijo s tem podaljšati oblasti nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza. 

Celoten zapis Janeza Janše si preberite v nadaljevanju:

Že nekaj dni se #MSM trudijo s pripravo javnosti na šok, ki ga prinaša jutrišnja anketa Mediane v Delu. Kaj podobnega se v zadnjih 35 letih še nikoli ni dogajalo. V zraku je politični #DerUntergang formalno vladajoče garniture. Centri moči, katerih obstoj se niti ne skriva več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za PV Goloba. S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza. Vodstvi koalicijskih strank SD in Levice pri tem aktivno sodelujeta. Zamera, jeza in bes osrednjega centra moči je še narasel po zadnjem konfliktu med Svobodo in Novo Slovenijo. S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata: Ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice ter uvesti možnost selektivnega odločanja na Ustavnem sodišču. 

Vse od leta 2000, ko je združena SLS-SKD omogočila tranzicijski levici spremembo ustave za preprečitev uvedbe večinskega sistema, neizvoljeni centri moči niso uspeli zagotoviti 2/3 večine v državni zbor za željene spremembe po svoji meri. Tokrat je zaradi kolaboracije NSi kazalo odlično, vendar solo akcija GS pri odstavljanju kadrov NSi sedaj ta ključni cilj ogroža. Pogojno lahko za nekaj časa le #NSi podaljša politično življenje PV Golobu in sicer s tem, da ne odstopi od podpore spornim ustavnim spremembam. Nervoza neizvoljenih centrov moči je toliko večja, ker se zaradi kaotičnega stanja med poslanci Gibanja Svoboda zamenjava PV Goloba lahko tudi sfiži in do predčasnih volitev tako lahko pride prej, preden bodo nanje pripravljeni. V naslednjih tednih in mesecih lahko tako pričakujemo vse prej kot stabilno okolje za potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi. Poleg tega se bo težka artilerija (represija) centrov moči z že preiskušenimi metodami zlorabe državnih organov in #MSM na vse načine lotevala SDS  ter tistih redkih medijev (Nova24TV, Demokracija …), ki jih ne obvladujejo. Ker je tudi zunanje okolje bolj nestabilno kot kadarkoli po naši osamosvojitvi in to z močnim trendom poslabševanja, bo čas pred nami nevaren. Slovenija tudi zato nujno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer.

Edina demokratična pot do te rešitve so čimprejšnje volitve v Državni zbor ter nato oblikovanje močne in operativne vlade, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Zaenkrat zgolj Slovenska demokratska stranka razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost. Za volitve in po njih pa bo treba pritegniti tudi mnoge, ki so se doslej kljub nesporni sposobnosti in moralni integriteti izogibali delu za skupno dobro v okviru izvršilne oblasti. Zamujenega je namreč veliko in skrajni čas je za formulo združevanja moči za Slovenijo brez izključevanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine