13.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Predsednik SDS Janez Janša na kongresu SLS: Po letih pozeb prihaja čas pomladi!

Izrednega volilno-prenovitvenega kongresa SLS z naslovom Mi smo družina, ki poteka v Novem mestu, se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša. V svojem nagovoru se je dotaknil kritik, da so bile druge stranke v koaliciji s SDS zgolj sateliti ter kot satelite brez planeta označil sedanjo vladno koalicijo.

Prvak SDS med je ocenil, da za SLS “po letih pozeb prihaja čas pomladi”, da je mesto stranke v državnem zboru in da jo Slovenija potrebuje. Dotaknil se je tudi sodelovanja SDS in SLS v preteklih koalicijah. Ob tem je zavrnil očitke, da naj bi bile preostale stranke, manjše od SDS, zgolj sateliti SDS. Teh na “demokratičnem polu slovenskega demokratičnega prostora” od osamosvojitve naprej ni bilo nikoli. “Sateliti so nekje drugje, mislim, da jih je trenutno šest v neki vladni kompoziciji, ki bo razpadla, zato ker nimajo planeta.”

Nasprotno od teh SDS v slovenskem političnem prostoru želi strank, “ki so suverene, ki same odločajo o svoji usodi, ki naredijo tako, kot odloči njihovo članstvo”. “Stranke, s katerimi se da usklajevati in ki se ne bojijo iti z nekom v koalicijo, zato ker pravijo, da jih bodo potem mediji uničili,” je opozoril. Po njegovih navedbah se tudi SDS se zavzema za stranke, ki temeljijo v slovenskem narodu in v slovenskih vrednotah. “Takšne stranke so prihodnost Slovenije in SLS je stranka, ki od samega začetka koreni v teh vrednotah,” je menil.

Vsaka stranka, ki ima v svojem programu zavedanje, da izhaja iz naroda, da varuje družino, da se zavzema za spoštovanje zasebne lastnine, za konkurenco v šolstvu in za svobodo veroizpovedi je v “globalni bitki” proti Komunističnemu manifestu oz. po njegovem proti “Bibliji zla”, “subjekt, ki ga moderni svet še kako potrebuje”.

Edini kandidat za predsednika SLS Marjan Podobnik se je v svoji predstavitvi na strankinem kongresu v Novem mestu zavzel za nadaljnje povezovanje v stranki. Po njegovem so namreč lahko le na ta način močni in zmagoviti. Med strankimi prioritetami je navedel prizadevanja za omogočanje pridelave slovenske hrane, enakost pred zakonom in varnost.

Podobnik se je v predstavitvi pred volitvami novega predsednika in organov stranke za udeležbo na kongresu zahvalil vsem, ki so bili v preteklih letih izključeni iz SLS ali so iz nje protestno odstopili. Kot je dejal, so tudi po njihovi zaslugi v zadnjih nekaj mesecih zgradili zgodbo, za katero tudi sami niso verjeli, da je mogoča in je za slovenske razmere nekaj izjemnega. “Hvala vsem, ki ste vztrajali, tudi v času padcev. Bili smo krivi in eni in drugi, da smo prišli v take razmere, a so nas padci naredili bolj trdne. Tako lahko bolj samozavestno gledamo naprej,” je dejal.

Obljubil je, da bo v primeru izvolitve za predsednika gradil na povezovanju znotraj stranke. Tistim kandidatom, ki danes ne bodo izvoljeni v organe SLS, je obljubil, da jih bo povabil v izvršilni odbor ali druge organe, “kot izraz trdnega prepričanja, da smo le skupaj močni in da lahko le skupaj povabimo mnoge druge, da bomo zmagoviti”.

Napovedal je oblikovanje strateškega sveta stranke, za vodenje katerega namerava prositi Ludvika Toplaka. V njega namerava povabiti nekdanje ministre, nosilce vidnih javnih funkcij in strokovnjake, da bodo skupaj oblikovali predloge, s katerimi se bodo odzivali na aktualna vprašanja.

Med temeljnimi točkami programa, ki ga namerava voditi, je navedel prizadevanja za omogočanje pridelave domače hrane, ki je po sprejemljivih cenah dostopna domačih potrošnikom. Zavzemati se namerava za enakost pred zakonom, boljše delovanje sodstva in varnost. “Vodili bomo tako politiko, da je vsak, ki kot begunec pride z vojnega območja, sprejet v naši državi, hkrati pa ne sprejemamo nezakonitih migracij in bomo naredili vse, da se bo država pred tem zaščitila,” je napovedal.

Še pred Podobnikovo predstavitvijo je od kandidature za predsednika SLS odstopil edini Podobnikov protikandidat, predsednik strankinega občinskega odbora na Vranskem Janez Lencl. V nagovoru delegatom je dejal, da je stranka v preteklosti zaradi delitev in odstopov zašla na napačna pota, pri tem pa pozabila, da so vsi skupaj ena družina. “Pozabimo zamere in gremo naprej,” je dejal. Dodal je, da od kandidature odstopa, ker želi tudi sam prispevati k enotnosti in dobremu vzdušju v stranki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine