0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odlikoval predsednika Republike Koreje Moona in prejel najvišje odlikovanje Republike Koreje; podprla krepitev sodelovanja in izrazila zanimanje za odprtje veleposlaništva

Piše: L. B.

Ob robu zasedanja 76. Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sestal s predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom.

Predsednik Pahor je odlikoval predsednika Republike Koreje Moon Jae-ina z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije, za neomajno privrženost procesom sprave in mirnega sožitja na Korejskem polotoku in za krepitev prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Republiko Korejo. Korejski predsednik je prvi azijski državnik, ki je prejel najvišje odlikovanje Republike Slovenije.

Predsednik Moon pa je slovenskemu predsedniku podelil odlikovanje Velikega reda Mugunhwa za prispevek k dialogu in razumevanju med narodi in državami. To odlikovanje so do sedaj prejeli le trije svetovni voditelji, in sicer španski kralj, avstrijski predsednik in kolumbijski predsednik.

Predsednika sta ob tej priložnosti opravila bilateralne pogovore, v katerih sta poudarila pomen krepitve dvostranskega sodelovanja in izmenjala stališča o ključnih mednarodnih političnih razmerah. Predsednik Pahor je izpostavil odprtje slovenskega veleposlaništva v Seulu, ki je načrtovano v letošnjem letu, ob tem pa je korejski predsednik dejal, da bodo resno proučili možnosti za odprtje korejskega veleposlaništva v Ljubljani, gotovo pa bo v Ljubljani v kratkem pričelo delovati korejsko gospodarsko predstavništvo.

Predsednik Moon je slovenskemu predsedniku čestital za že drugo predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in dejal, da verjame, da se bo v tem času sodelovanje med Republiko Korejo in Evropsko unijo še okrepilo. Predsednik Pahor je predsednika Moonom povabil na uradni obisk v Slovenijo, kar je slednji z veseljem sprejel.

Predsednik republike Borut Pahor se je z južnokorejskim predsednikom nazadnje sestal ob njegovem uradnem obisku v Republiki Koreji februarja 2018. Šlo je za prvi uradni obisk slovenskega predsednika v času, ko sta Slovenija in Republika Koreja obeležili 25-letnico diplomatskih odnosov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine