18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Predsednik republike Borut Pahor razpisal »predčasne volitve« v državni zbor za 3. junij

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki je danes tudi podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek.

Predsednik republike je danes spomnil na zakon, ki določa, da se predčasne volitve opravijo najprej v 40 dneh in najkasneje dva meseca od dneva razpisa. Tako je imel predsednik republike na voljo tri možne datume za datum glasovanja – 27. maj, 3. ali 10. junij.

Po posvetu s poslanskimi skupinami in pravnimi strokovnjaki se je Pahor odločil za nedeljo, 3. junija. Nedelja po tem, torej 10. junij bi bil že tako datum rednih volitev, kar se mu ni zdelo prav. Sprva se mu je zdela utemeljena možnost 27. maj, a je po posvetovanju, zlasti s pravnimi strokovnjaki, to možnost opustil, saj bi skoraj ves prvi teden kampanje potekal v času prvomajskih praznikov in dela prostih dni.

“Možnost izpodbijanja volitev zaradi tega razloga obstaja,” je dejal in spomnil, da se je to zgodilo pred štirimi leti. Ustavno sodišče mu je sicer takrat dalo prav, zdaj pa je presodil, da je že tako čas povečane politične negotovosti, zato je prav, da se odloči tako, da ne bo vzbujala dodatnih dvomov o datumu volitev.

Dejal je še, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da bo rezultat volitev čim bolj jasen.

Pahor je predčasne volitve razpisal po tistem, ko je premier Miro Cerar predčasno taktično odstopil s položaja.

Ne Pahor ne poslanci državnega zbora pa niso predlagali kandidata za novega mandatarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine