12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Predsednik Pahor, vrhovni poveljnik obrambnih sil se je seznanil s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske

Piše: vfokusu.si

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš sta predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju danes predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2020. Po predstavitvi letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske so predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš nastopili na novinarski konferenci.

 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je povedal, da Generalštab Slovenske vojske ocenjuje, da je bila pripravljenost SV v letu 2020 za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojni pa nezadostna. Poudaril je, da prvič po osmih letih sprejema poročilo Generalštaba Slovenske vojske o pripravljenosti Slovenske vojske z utemeljenim upanjem, da se bo njena ocena v prihodnjih letih bistveno popravila. Spomnil je, da je nedavno stopil v veljavo Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026, ki po njegovih besedah omogoča Slovenski vojski kot obrambnemu stebru naše nacionalne varnosti stabilen vir financiranja in s tem kakovosten in vsestranski razvoj, kar bo prineslo tudi višje ocene pripravljenosti SV v prihodnjih letih.

 

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je izpostavil sledenje dvema  ključnima ciljema, ki si jih je postavil ob sprejemu funkcije ministra za obrambo pred dobrim letom dni, in sicer gre za zaustavitev negativnih kadrovskih trendov ter modernizacijo Slovenske vojske. Najprej je poudaril pomen sprejetja spremenjenega Zakona o obrambi, s katerim se je izboljšal status vojakov po 45 letu, in je po ministrovih besedah v vrste Slovenske vojske vnesel nekaj več miru. Povedal je tudi, da se s popravki Zakona o službi v SV status aktivnih pripadnikov Slovenske vojske dodatno izboljšuje. Gre za štiri odstotke dodatka kot kompenzacijo zaradi prepovedi stavke, privlačnejše štipendiranje, novo ureditev tedenskega počitka na misijah, možnost odkupa službenih stanovanj ter možnost spregleda izobrazbe in došolanja v vojski. Nato je izpostavil nove investicije ter poudaril pomen veljavnega Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenske vojske, ki je za preživetje Slovenske vojske ključen. Na podlagi omenjenega zakona na ministrstvu v letošnjem letu načrtujemo nakup novih uniform za vojake, prenovo vojašnic, nakup transportnega letala, prenovo helikopterjev Bell ter plačilo oklepnikov oshkosh. Poudaril je veliko odgovornost, da bodo investicije izpeljane brezhibno in transparentno. V nadaljevanju je minister mag. Tonin izpostavil, da je bilo leto 2020 prvo leto, ki je bilo kadrovsko zaključeno v pozitivnih številkah, saj so v Slovensko vojsko  vstopili štirje pripadniki več, kot jih je SV zapustilo, medtem ko je bilo v nekaterih preteklih letih to razmerje tudi 300 v prid odhodom. Predstavil je tudi nov koncept prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki bo za mlade zanimivejši, med njegovim opravljanjem bodo pridobili številne življenjsko pomembne veščine.  Poudaril je, da je trenutno za zaposlitev v Slovenski vojsko na voljo 1200 prostih mest. Omenil je tudi ustanovitev Uprave za vojaško dediščino in načrtovano ustanovitev Uprave za kibernetsko obrambo.

 

Načelnik Generalštaba je ob tem povedal, da ocena ni zgolj  odraz dela SV, temveč je veliko bolj odraz delovanja celotnega obrambnega sistema in pripravljenosti države in družbe po vlaganju v obrambni sistem in dodal, da je SV kljub vsemu uspešno izvedla vse naloge in pomanjkanje virov nadomestila z nadpovprečnim angažiranjem in učinkovitim delovanjem. Pojasnil je razliko med zahtevano in potrebno pripravljenostjo ter izpostavil: »Ponosen sem na vse pripadnice in pripadnike SV, ki vsak dan požrtvovalno, profesionalno in motivirano opravljajo svoje naloge. Če bi bil kriterij za pripravljenost SV samo njihovo delo, bi bila ocena zanesljivo odlična.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine