6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Predsednik Pahor očitno priznava zasluge časopisa Demokracija v času slovenske pomladi – bo to upal storiti tudi javno?

Piše: G. B.

Pred kratkim smo poročali, da je predsednik republike Borut Pahor vročil posebno javno zahvalo Radiu Študent za njihovo več kot polstoletno delovanje na področju civilno-družbenega in kulturno-izobraževalnega poslanstva, ki ostaja izjemnega pomena za skupnost in prihodnost novinarstva. S tem dejanjem je radiu izrazil hvaležnost za pogumno družbenokritično vlogo, ki jo je imel tudi v procesu demokratizacije in osamosvajanja Slovenije.

Seveda smo menili, da je to storil morda v neprimernem trenutku, ko se je radio izkazal tudi z nestrpnimi zapisi, poleg tega je tudi v sporu s ŠOU. O tem, kako je predsednik republike oz. njegov urad odgovoril na ta pomislek, smo poročali TUKAJ.

Ob tem pa nam seveda ena stvar ni dala miru – če namreč predsednik republike ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije podeljuje javna priznanja medijem, ki so takrat orala ledino, nas je zanimalo, ali bi bil pripravljen izreči podobno priznanje tudi časopisu Demokracija, ki je konec osemdesetih let začel izhajati najprej kot glasilo Slovenske demokratične zveze, nato pa je postala glasilo Demosa.

Na naše vprašanje so iz predsednikovega urada odgovorili takole: “Časopis Demokracija se je spomladi 1989 pojavil kot precejšnja novost na takratnem slovenskem medijskem prizorišču – kot publikacija z neprikrito željo po družbenem in tudi političnem izrekanju je nastal zunaj območja tedaj pričakovanih izdajateljev medijev, ki so bili tako ali drugače povezani s tedanjo oblastjo. V času slovenske politične pomladi je na prelomu osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja imel pomembno vlogo in vpliv pri demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.”

Predsedniku republike se seveda zahvaljujemo za to zelo realno oceno, saj kaže, da se je o vlogi omenjenega medija pozanimal in pokazal interes. Seveda pa nismo dobili odgovora na vprašanje, ali bi bil pripravljen to storiti tudi na način, kot je to storil pri Radiu Študent in da bi to priznanje opazili tudi drugi mediji. Nekaj časa sicer še ima, mandat se mu namreč izteče jeseni prihodnje leto…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine