18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Predsednik Fife v Katarju ženski sodnici opozoril naj se ne rokujeta s šejkom, da ga ne bi užalili

Piše: A.S.

Na finalu svetovnega klubskega nogometnega prvenstva v Katarju je predsednik Fife Gianni Infantino opozoril ženski sodnici naj se ne rokujeta s šejkom na zaključni ceremoniji, da ga s tem ne bi užalili.

Na finalni tekmi med münchenskim Bayernom in Tigresom je bil prisoten tudi član kraljevske družine in brat katarskega emirja, šejk Joaan bin Hamad Al Thani. Po tekmi se je rokoval s sodniki, vendar pa je ob tem zanemaril dve ženski sodnici, Edino Alves Batisto in Neuzo Back, katerima ni ponudil roke, ker sta pač ženski.

Sodnici je sicer pred tem predsednik Fife Infantino opozoril naj šejku tudi sami ne ponudita roke, ker bi ga s tem užalili. Ob tem se je treba vprašati zakaj FIFA, ki kot organizacija vodi številne kampanje proti »rasizmu« in »diskriminaciji« takšnega početja, ne glede na kulturne prakse muslimanov, ne obsoja, temveč ga očitno celo opravičuje. Tudi Vesel in Čeferin, ki je večkrat javno pozival k »boju proti diskriminaciji«, nista obsodila tega dogodka, ki na mednarodni stopnji odraža diskriminacijo do žensk.

Nič ni narobe s tem, da se spoštujejo različne kulturne prakse in da se seveda gosti v tujih državah prilagajajo gostiteljem. Vendar pa je za mnoge očitno to enosmerna ulica, saj so mnenja, da se morajo Evropejci in »Zahodnjaki« prilagajati drugačnim kulturnim praksam tako v tujini kot tudi v lastnih domovinah, po drugi strani pa se na mednarodnih dogodkih, med katere spadajo tudi tovrstne nogometne tekme, ne pričakuje da za vse udeležene veljajo enaka pravila obnašanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine