6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Predsednica Državnega zbora z neprimernim videzom že spet kršila protokol

Piše: Gal Kovač (nova24tv.si)

“Neprimerna dolžina oblačila lahko močno pokvari videz ženske. Včasih je moralo krilo ali obleka obvezno pokrivati kolena, danes pa je v poslovnem svetu primerna dolžina od približno 2 cm nad koleni do srede goleni,” je pred časom primerno dolžino krila komentirala nekdanja vodja protokola Republike Slovenije Ksenija Benedetti. O natančni višini krila, ki ga je predsednica Državnega zbora oblekla za vsakoletni posvet diplomatov in srečanje s španskim zunanjim ministrom, lahko presodi javnost sama in pride do lastnih zaključkov. 

Benedettijeva je očitno prišla do svojih zaključkov v članku, ki ni povezan s predsednico Državnega zbora. Tako je zapisala: “Na družbenih omrežjih sem zasledila fotografijo, ki definira sporočila določene dolžine takole: 10 cm pod koleni: starejša dama, do kolen: primerno, 10–15 cm nad koleni: spogledljivka, 15–20 cm nad koleni: provokativno, 25–30 cm nad koleni: prodajalka ljubezni.” 

Benedettijeva nadaljuje, da je pri krilih in oblekah potrebno upoštevati navpične in vodoravne mere, višino in težo, pa tudi starost. “Potrebno se je zavedati, da se dolžina, predvsem pri zelo ozkih krilih, ko sedete, zviša za približno 7 cm. Krilo primerne dolžine tako spremenite v mini krilo,” poduči strokovnjakinja za protokol. Ob tem ugotavlja, da je za poslovno okolje najbolj primerna bolj konservativna dolžina. Kakšna je primerna dolžina za najvišjo predstavnico izvoljenih poslancev, si lahko na tej točki samo predstavljamo.

Urška Klakočar Zupančič na srečanju s španskim zunanjim ministrom Josejem Manuelom Albareso. (Vir: Državni zbor)

Rušenje pravil obnašanja

Tokratnje javno zgražanje nad stilom in obnašanjem predsednice Državnega zbora sicer še zdaleč ni prvo. Klakočar Zupančičeva je namreč že v svojem prvem javnem nastopu razburila javnost, ko je na rdeči preprogi, na predvečer dneva državnosti, z navijaškimi zamahi rok pozivala zbrane k huronskemu aplavzu in ob tem obrnila hrbet častni gardi Slovenske vojske. Kmalu zatem so se na spletu pojavile fotografije iz Celja, kjer se je preoblekla v damo iz dvajsetih let prejšnjega stoletja in pozirala v slogu “velikega Gatsbya”.

Nato je sledil tisti famozni boksarski posnetek, na katerem si je skupaj z nekdanjim boksarjem nadela boksarske rokavice in poskakovala v razpravni dvorani Državnega zbora, bojda v dobro bolnih otrok. Namen je bil dober in plemenit, so mnogi soglašali, način in predvsem mesto pa povsem napačna. Zgražala se je skoraj celotna javnost.

Poslanec Gibanja Svoboda Dejan Zavec in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta se boksala sredi dvorane parlamenta.

Nato je podoben nastop ponovila na dan samostojnosti in enotnosti. Na tej točki je javnost že bolj ali manj obupala.

Poskusi cenzure?

Tik pred zadnjo afero pa se je na spletu pojavil zapis, ki je dokazoval, da želi nekdo z računalnika, ki je del omrežja HKOM (državna uprava), cenzurirati oz. izbrisati nekatere dele članka o Klakočar Zupančičevi na spletni enciklopediji Wikipedija. Neznani cenzor je hotel pobrisati prav del članka o javnem zgražanju ob nekaterih njenih nastopih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine