12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Pred levico izredno vroče poletje, če bodo Američani razkrili tajne obveščevalne podatke 95-milijardnega finančnega imperija iranskega režima!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Ameriški zakonodajalci si prizadevajo za razkritje nelegalnega iranskega finančnega imperija. Govora je o dveh kongresnikih, ki to pričakujeta od ameriške obveščevalne skupnosti. Razkritje bi nudilo okno vpogleda v nelegalne oblike financiranja teokratskega režima. 

Predstavnika French Hill (R., Ark.) in Al Lawson (D., Floryda) poskušata prepričati administracijo Joea Bidna, da bi razkrila obveščevalne podatke, ki jih ima glede nedovoljenih finančnih kanalov iranskega režima in ki so teokratski režim pomagale ohraniti pri življenju, čeravno je gospodarstvo te države prizadeto zaradi ameriških sankcij. Po nekaterih ocenah iranski vrhovni vodja Ali Hamenej nadzira poslovni imperij, vreden 95 kar milijard dolarjev, poroča The Washington Free Beacon.

In prav ta denar je predstavljal finančno infuzijo za ohranjanje klerikalnega režima na oblasti, medtem ko se običajni ljudje soočajo s pomanjkanjem hrane, vode in zemeljskega plina. Razkritje podatkov bi pomagalo pri razumevanju tega, kako je iranska oblast navkljub sankcijam uspela pridobiti finančna sredstva. Ključ do tega je kombiniranje javno dostopnih informacij z ameriškimi obveščevalnimi podatki, ki jih je mogoče objaviti. Takšna poteza bi ponudila dragocen vpogled v koruptivno poslovno prakso največjih iranskih kleptokratov in posledično omejiti njihov dostop do finančnih sredstev, ki so namenjena podpori in sponzoriranju terorizma. Predlog naj bi prejel široko podporo članov obeh strank, ki želijo od Irana, da odgovarja za svoje ravnanje. Te podatke pa bi Kongres lahko uporabil za oblikovanje sankcij, ki bi bile usmerjene proti iranskim nezakonitim finančnim omrežjem, bankam, ki sodelujejo pri obdelavi teh sredstev in visokim iranskim uradnikom, vpletenim v kakršnekoli sheme razbijanja sankcij.

Teheran zahteva popoln umik sankcij, vključno s tistimi, ki so usmerjene v milijardni imperij Hameneja
Obenem bi razkritja lahko okrepila nasprotovanje aktualnim pogajanjem med Bidnovo vlado in Iranom, katerih cilj je sklenitev prenovljenega jedrskega sporazuma. Teheran namreč zahteva popoln umik sankcij, vključno s tistimi, ki so usmerjene v milijardni imperij Hameneja. Velika količina tega denarja je zamrznjena na mednarodnih računih zaradi ameriških sankcij, ki bodo po vsej verjetnosti odpravljene, če bo dogovor sklenjen. Znano je tudi, da Iran pere ogromne vsote denarja.

foto: AFP

Večina tega denarja je namenjena regionalnim terorističnim skupinam, tudi za Hamas na območju Gaze, Hezbollah v Libanonu in milice v Siriji pa tudi teroristične frakcije v Iraku in Jemnu. Predlog zakona Hill-Lawson, ki so ga poimenovali Holding Iranian Leaders Accountable Act, bi lahko razkril precejšnje številko teh dejavnosti. Bidnova administracija bi morala Kongres obvestiti glede “ocenjenih skupnih sredstev”, ki jih režim poseduje, kot tudi vse finančne institucije, za katere je znano, da še vedno poslujejo z iransko vlado. 

Obstaja bojazen, da bi se Biden odpovedal sankcijam, ki so režimu oteževale dostop do zamrznjenega premoženja
Poročila Kongresu morajo vsebovati informacije, ki se nanašajo na iranskega vrhovnega vodjo, predsednika, člane vladajočega Sveta varuhov, ministra za obveščevalne in varnostne zadeve, poveljnika iranskega korpusa islamske revolucionarne garde in preostalih uradnikov, ki so povezani z vojaškimi in varnostnimi službami države. Hilla namreč skrbi, da bi se Bidnova administracija utegnila odpovedati sankcijam zaradi katerih je bil iranskemu režimu otežen dostop do zamrznjenega premoženja.

Prav tako zaskrbljujoče pa je dejstvo, da so iranski uradniki nedavno načrtovali ugrabitev ameriškega državljana v New Yorku, vendar je Administracija kljub temu odstopila od sankcij, naloženih na osrednjega svetovnega sponzorja terorizma in jim tako omogočila dostop do doslej zamrznjenih milijard dolarjev. Povsem jasno je, da običajni iranski državljani tega denarja ne bodo nikdar videli, in ki že desetletja trpijo pod okrutno diktaturo ajatol v Teheranu. Iranci si zaslužijo gospodarske reforme in posledično boljše življenje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine