15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Prebili neslavno mejo 100.000 okužb s covid-19! Število novih okužb bistveno ne pada, vsak dan še vedno čez dva tisoč na novo okuženih

V torek so v Sloveniji ob 6579 testih potrdili 2107 novih okužb, umrlo pa je 39 oseb s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1251 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 211, iz bolnišnic pa so jih odpustili 128, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov na torkovih testiranjih je bil 32-odstoten, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot v ponedeljek, ko so sicer opravili tudi nekaj manj testov. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 1477, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa je 1006. Od začetka epidemije covid-19 v Sloveniji marca 2020 je bil zabeleženih že 100.389 primerov okužbe s covid-19.

 

doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani je povedala, da je tam trenutno hospitaliziranih 332 covid bolnikov. Delež bolnikov na intenzivni negi se povečuje, saj sprejemajo vse več pacientov, ki potrebujejo umetno predihavanje. Povprečna starost bolnikov je 69 let. “Razmere se mikroskopsko počasi umirjajo. Vsako jutro morda še imamo kakšno posteljo rezerve. Osebje je utrujeno, saj nekateri že od začetka septembra niso imeli oddiha. Vseskozi delajo v zaščitni opremi. Bojimo se izgorelosti. Sodelavci so kljub razmeram pozitivno razpoloženi in delajo z veliko predanostjo,” je stanje opisala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Povedala je tudi, da se  veselijo cepiva in si želijo, da bi se cepilo čim več ljudi. “Otroci se bodo lahko po novem letu vrnili v šole, če bodo epidemiološke razmere ugodne, k temu pa mora prispevati vsak od nas. Množična druženja predstavljajo največje tveganje,” je še opozorila.

Nuška Čakš Jager iz NIJZ je dejala, da smo v Evropi že presegli 21 milijonov potrjenih primerov bolezni covid-19, in sicer je bilo največ potrjenih primerov v  Rusiji, Franciji in Veliki Britaniji. Imamo blizu 480 000 smrti, največ teh je v Italiji. V večini držav EU se trendi širjenja okužb žal slabšajo. Število okuženih je sicer uspelo znižati Italiji, Madžarski, Grčiji, Poljski, Španiji in Avstriji. Delež pozitivnih testov se v  Sloveniji zadnje tedne občutno ne spreminja. Ankete kažejo, da se največ oseb okuži v družini oziroma v skupnem gospodinjstvu, povečuje pa se tudi navajanje zasebnega druženja kot vir okužbe. “Čudežna paličica za znižanje števila  okužb je pri vsakem posamezniku in v zaupanju ljudi, da so sprejeti ukrepi resnično potrebni,” je pojasnila Čakš Jagrova.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine