13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Preberite! Slovenija ima dolgo prakso sodelovanja z nedemokratičnimi režimi ali kako sta predstavnika Iskre Elektrooptika preprodajala orožje za Južni Sudan in Iran!

Na Nova24TV so razkrili obtožnico ameriškega pravosodnega ministrstva, v katerem sta obtožena 42-letni Ebrahim Azadegan in 45-letni Alireza Avandi, s pomočjo ameriškega državljana Johnnyja Tourina (ki mu bodo januarja sodili ločeno) in podjetja Spectra Equipment, od januarja 2013 do julija 2017, nakupovala in deloma odposlala, deloma pa še nameravala odposlati računalniško opremo v Iran, s tem pa kršila zakone, ki prepovedujejo izvoz strateške opreme v Iran (spletna stran ameriškega pravosodnega ministrstva). Zarotniki so predložili ponarejeno dokumentacijo, po kateri naj bi bila oprema, ki se lahko uporablja tako za vojaške kot civilne namene, uvožena v Slovenijo, dejansko pa je, kot rečeno, končala na Bližnjem vzhodu, kjer po navedbah ameriških oblasti predstavlja potencialno grožnjo tamkajšnji stabilnosti in varnosti. A Slovenija se ne sooča s podobnimi zgodbami prvič. Pred leti sta za kriminalno zgodbo o preprodaji orožja za Južni Sudan, Srbijo in Iran poskrbela nekdanji direktor Iskre Elektrooptika Fran Kunšič in tehnični direktor omenjenega podjetja Mitja Kovačič. Njuna povezanost pa sega do zloglasnega srbskega preprodajalca orožja Slobodana Tušića.

 

Iskra Elektrooptika je v preteklosti veliko sodelovala z vojaško industrijo. Oktobra 2009 sta preko mejnega prehoda Obrežje brez obveznega dovoljenja ministrstva za obrambo skušala Franc Kunšič in Mitja Kovačič iz države odnesti sestavne dele vojaškega orožja. Le-ti so bili namenjeni v Srbijo. Zaradi tega sta bila oba v letu 2013 pogojno obsojena na zaporno kazen.

Oba sta dejala, da sta sporne sestavne dele nameravala vrniti beograjskemu Inštitutu za fiziko. V svojem zagovoru sta povedala, da so dele vojaškega orožja pustili pri Kovačiču, medtem ko so šli člani beograjskega Inštituta za fiziko na potovanje po Evropi. Vendar je sodni izvedenec ugotovil, da so zaseženi deli orožja namenjeni izključno za vojaške namene. Tožilka v sodnem procesu Olga Troha pa je odstopila od pregona zoper Kunšiča, ki naj bi ponaredil poslovno listino. S tem je hotel sestavne dele vojaškega orožja poslati v Srbijo po pošti, preko špediterskega podjetja na brniškem letališču, pri tem pa je navedel lažno deklaracijo.

Franc Kunšič se leta 2011 znajde v kazenskem postopku z Đorđem Tešićem, sorodnikom zloglasnega prodajalca orožja Slobodana Tešiča
Leta 2011 je bil nekdanji direktor Iskre Elektrooptike ponovno vpleten v škandal. Znašel se je v kazenskem postopku v Srbiji zaradi preprodaje orožja v Južni Sudan. Bil je eden izmed osmih vpletenih v to kriminalno in škandalozno zgodbo. Vodja preprodaje orožja v Sudan je bil direktor podjetja Mikro Đorđe Tešić. Njegovo podjetje je imelo registrirano dejavnost za trgovino z orožjem in vojaško opremo.

Image

Ostali vpleteni so bili bivši načelnik Vojaškega tehničnega inštituta v Beogradu Momir Gaćesa, Milan Gajić, direktor podjetja Hipel tek iz Kovačice Duško Kujundžič, solastnik podjetja MTL sistem iz Zrenjanina Đuro Kresović ter Slovenca Franc Kunšič in Miroslav Naglič iz Goričice.

V ospredju afere je bil Tešić, ki je s pomočjo Đuričina, Gaćesa in Gajiča imel nalogo sestaviti prefinjen sistem za gašenje požara za minometne baterije, ki so sestavljene iz komponent strojne ter programske opreme. Slovenec Kunšič je izdelal programsko opremo, ki upravlja s sistemom. Južnemu Sudanu so prodali dvajset takšnih naprav v vrednosti dva milijona dolarjev. S to prodajo pa so kršili sankcije Združenih narodov proti Sudanu.

VEČ O TEM TUKAJ. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine