6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Preberite odzive Jankovićevih podpornikov na odločitev vrhovnega sodišča: “… pol maš pa še Strasbourg pa je*emti, ne vem kva še, ne mene zdaj hecat s tem!”

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je KPK pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića ravnala zakonito. Takrat se je izkazalo med drugim to, da je Janković prejel za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednimi prihodki, 208 tisoč evrov pa je bilo rezultat verižnih nakazil med podjetji Jankovićevega kroga. Ob tem smo se spraševali, kje so odzivi nekaterih njegovih pomembnih podpornikov in mnenjskih voditeljev. Ker jih nismo dočakali, smo jih za komentar poklicali kar sami, prav nobeden od sogovornikov pa ni bil pripravljen eksplicitno Jankovića pozvati k odstopu. Na naše vztrajanje, da gre za odločitev vrhovnega sodišča, smo med drugim slišali celo: “Ja sej, pol maš pa še Strasbourg pa je*emti, pa ne vem kva še vse!” Preberite, koga smo tako razburili in s kakšnimi izgovori so se izmikali drugi!

Pred leti je razburilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je razkrilo, da je Zoran Janković v času opravljanja funkcije župana in poslanca v obdobju med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 na svoje bančne račune pri različnih bankah prejel skupno za kar približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednim osebnim dohodkom ali drugimi običajnimi prilivi. Od tega je bilo za 208 tisoč evrov nakazil rezultat verižnega nakazovanja med gospodarskimi subjekti Jankovićevega kroga. Janković je nato na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala novembra 2015. Kot smo na Nova24TV že poročali, je vrhovno sodišče zdaj zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića postopala pravilno in zakonito. S tem se je zaključil večletni postopek nadzora Jankovićevega premoženjskega stanja, so sporočili s KPK.

“Ni pošteno, da sodijo mediji, ulica ali gostilna. Sodijo naj sodišča,” je včasih cinično zatrjeval Janković

Ljubljanski župan Zoran Janković se pogosto na očitke o korupciji cinično odzove z mislijo: “Ni pošteno, da sodijo mediji, ulica ali gostilna. Sodijo naj sodišča.” S tem se izogiba sprejemu objektivne odgovornosti zaradi številnih napak, ki so se zgodile v času njegovega vodenja Mestne občine Ljubljana, prav tako pa ni odstopil niti, ko je bilo javnosti razkrito izsiljevanje matere samohranilke, farmacevtke, od katere je Janković zahteval spolne odnose v zameno za službo v Lekarni Ljubljana. A tudi zdaj, ko je odločilo vrhovno sodišče, Janković nikakor ne namerava zapustiti županskega položaja. Prav tako ga k odstopu ne pozivajo niti mediji niti prenekateri mnenjski voditelji, ki so ga podpirali pred vstopom v državno politiko leta 2011 in tudi pred lanskimi lokalnimi volitvami. Njihovih odzivov nismo dočakali, zato smo jih kar sami poklicali in prosili za komentar!

Foto: STA

Kenda verjame, da bo Janković odstopil, ko mu bo sodišče dokazalo krivdo, a vrhovno sodišče zanj ni dovolj

Za komentar smo tako poklicali Jankovićevega podpornika dr. Rajka Kendo, ki je spomnil na Jankovićev cinični rek, ki že dolgo ne velja več in ki smo ga izpostavili že uvodoma: “Ne me hecat, no, ne me hecat. Jaz o tem ne vem ničesar. Janković je rekel, da bo odstopil, ko mu bo karkoli dokazano.” Na naše vztrajanje, da je vrhovno sodišče zavrnilo revizijo, je Kenda iskal nove izgovore: “Kako naj jaz to vem?! A sem jaz to bral?! Ja sej, pol maš pa še Strasbourg pa je*emti, pa ne vem kva še vse, ne mene zdaj hecat s tem. V penziji sem že dve leti, Jankovića sem nazadnje videl pred enim letom!” Zanimivo, dr. Kenda je bil eden vidnejših podpornikov tudi nekdanjega predsednika dr. Danila Türka, ki smo si ga zapomnili po tem, da je Slovence razdelil na prvo- in drugorazredne. Prav Türk je na primer nasprotoval temu, da Janez Janša zaradi obremenjenosti z vpletenostjo v kazenski postopek postane mandatar, a ni nasprotoval Jankovićevi kandidaturi na lanskih lokalnih volitvah, pač pa jo je podprl. Še več, Janković je danes kljub odločitvi vrhovnega sodišča glede poročila KPK še trdneje na položaju, Janševa vlada pa je zaradi podobnega poročila KPK, ki ga je vrhovno sodišče pozneje odpravilo, padla.

Dr. Rajko Kenda ni le podpornik Zorana Jankovića, pač pa tudi dr. Danila Türka! (Foto: STA)

Za Udeta Janković ni več relevanten, saj zdaj podpira kar skrajno Levico

Poklicali smo tudi nekdaj gorečega Jankovićevega podpornika, pravnika Lojzeta Udeta, ki je zadevo komentiral takole: “Povem vam čisto enostavno, da jaz zdaj podpiram Levico. Podpiranje druge politične opcije ne pride več v poštev!” A kot je že pred časom navajal Požareport, Ude ni imel le političnih razlogov za podporo Jankoviću, pač pa tudi finančne. Ude je namreč, kot je navedel Požareport, “direktor Inštituta za primerjalno pravo pri ljubljanski Pravni fakulteti (IPP-PF), kjer se pod blagovno znamko pravne fakultete denar davkoplačevalcev preliva (tudi) v zasebne žepe. Mestna občina Ljubljana pod županom Zoranom Jankovićem pa je eden večjih naročnikov (beri: plačnikov) Udetovega inštituta. Tako se je od začetka županovanja Zorana Jankovića – po podatkih projekta Erar (prej Supervizor) – na transakcijski račun inštituta, ki ga vodi Ude, prek posameznih ‘projektov’ odlilo skoraj 48 tisoč evrov ljubljanskih davkoplačevalcev.” Ude je torej tipičen podpornik skrajne Levice!

Lojze Ude podpira skrajno Levico, a še vedno rad uživa v udobju hotelov s petimi zvezdicami, kakršne običajni delavci le redko vidijo. (Foto: STA)

Mrzelova šokirana nad številkami KPK, a obenem hvali Jankovićevo delo v Ljubljani

Za mnenje smo vprašali tudi igralko Jerco Mrzel, ki je bila prav tako med tistimi, ki so leta 2011 podprli Jankovićev vstop v državno politiko. “Moje mnenje je, da sodiščem moramo zaupati. Veliko se pogovarjam z Ljubljančani, in to so zadeve, ki so stvar sodstva, to, da dobro dela v Ljubljani, pa tudi vsi vidijo. Sodne zadeve človek manj pozna, zanje izve samo iz medijev, njegovo delo v Ljubljani pa ljudje prepoznavajo. V Ljubljani sem doživela ne vem koliko županov in županj in druge pripombe, kot do, da je potrebno sodiščem a priori zaupati, nimam,” je glede zadnjega dogajanja povedala Mrzelova. Ko smo jo soočili s konkretnimi zneski iz poročila KPK, je povedala naslednje: “To so strašne številke in če je to res, je to zelo huda zadeva in mislim, da bodo pristojni organi naredili, kot je prav.” Na naše vztrajanje, ali je po njenem mnenju primerno, da Janković ostane župan Ljubljane, se ni hotela opredeliti, namesto tega je izpostavila pomen volitev.

Jerca Mrzel na shodu Protestival konec leta 2012, na katerem so protestirali proti vladi Janeza Janše. (Foto: STA)

Rok Krajnc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine