18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Preberite, kdo je Kosov človek, ki je kastriral policijo s pristranskim poročilom – vpleten je v koruptivno afero!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V uredništvo smo prejeli podatek, da je bil Slavko Koroš, ki ga je Tatjana Bobnar predlagala za direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, osumljen korupcije. Zadolžen je bil za mednarodne projekte, med katerimi je bil tudi projekt Twinning, težak kar 12.500.000 evrov – v Avstriji je izbruhnila kar velika afera, hišne preiskave so bile opravljene na Agenciji za evropsko povezovanje in gospodarski razvoj, tudi na določenih ministrstvih, poleg uradnikov pa naj bi bil vpleten tudi uslužbenec tamkajšnje Zvezne kriminalistične policije. Očitno so v okviru te preiskave naleteli tudi na Koroša – sicer je vprašljivo, ali bi o njegovem črpanju evropskih sredstev v Sloveniji sploh kdaj slišali.

Pred kratkim je predsednik stranke SDS Janez Janša na Twitterju komentiral dogajanje okoli odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar: “Eno je medijska slika. Realnost pa nekoliko bolj zapletena. Slavko Koroš (tesni sodelavec Tatjane Bobnar, op. p.) je namreč eden ključnih ljudi Draga Kosa in vzporednega mehanizma. Zanje je predsednik vlade Golob prehodni pojav, ki mora biti pod nadzorom, Bobnarjeva pa je z odstopom uspešno zaščitila prav Kosov klan.” Slavka Koroša je namreč ministrica Tatjana Bobnar predlagala za direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge v Ministrstvu za notranje zadeve, a ga vlada ga ni potrdila – podobno kot Boštjana Lindava so ga ponovno imenovali za vršilca dolžnosti. Poleg Lindava je torej tudi Koroš eden izmed tesnih sodelavcev Bobnarjeve, ki ga vlada Roberta Goloba ni želela na najvišjih položajih.

Koroš je bil prej zaposlen v kriminalistični policiji kot pomočnik direktorja Lindava. Zadolžen je bil tudi za mednarodne projekte, med katerimi je bil projekt Twinning, težak kar 12.500.000 evrov. Avstrijska policija je zaustavila ta projekt zaradi več sumov korupcije, med njimi se je očitno znašel tudi Koroš. Poleg dodatnih pogodb, ki so jih dobili sodelujoči v projektu, naj bi si namreč izplačeval dnevnice in ure, ker je domnevno hodil v nadzor (čeprav to ni bilo potrebno), predaval itd.  “Proračunski denar so trošili za uživanje,” nam je povedal vir, ki je zatrdil, da se je Koroš s kolegi v Beograd hodil zabavat. Prav tako so bile ugotovljene še hujše kršitve, na podlagi katerih so avstrijski organi zaustavili projekt. Po naših informacijah se trenutno ugotavljajo kazniva dejanja, vprašanja pa smo poslali tudi na MNZ, a še nismo prejeli odgovorov.

Zaključna konferenca projekta v Beogradu, skrajno levo Slavko Koroš (Foto: Policija.si)

V Avstriji odmevna afera, v Sloveniji vse tiho

Medtem ko so pri nas vsi o zadevi molčali – če se karkoli sploh preiskuje, to verjetno poteka pod oznako interno, pa so v Avstriji mediji poročali, da so bile pri njih opravljene hišne preiskave, tarča pravosodja je bila partnerska agencija več ministrstev. Šlo je za primer, v katerem je bil podan sum nenamenske porabe sredstev EU s strani Agencije za evropsko povezovanje in gospodarski razvoj (AEI). AEI je bila ustanovljena leta 2003 in je od takrat po lastnih navedbah izvedla “250 mednarodnih projektov z 38 partnerji z obsegom financiranja več kot 220 milijonov evrov”. Gre predvsem za tako imenovane Twinning projekte, poenostavljeno povedano, partnerske projekte med državo članico EU in državo kandidatko ali drugo državo članico, ki izvaja reforme. Projekte seveda financira EU. Tudi na avstrijskem ministrstvu za finance so potrdili, da je bila na enem oddelku opravljena hišna preiskava. Ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo “pregled v smislu administrativne pomoči”, v preiskavi pa je bil uslužbenec Zvezne kriminalistične policije – temu naj bi bilo nakazanih 500 tisoč evrov. Kot izhaja iz odgovora na poslansko vprašanje, je na AEI honorarno zaposlenih 50 uslužbencev ministrstva za finance in 15 uslužbencev ministrstva za notranje zadeve. Obstaja sum netransparentnega finančnega poslovanja in visokih honorarjev zaposlenih. Možno je torej, da je avstrijska policija na Koroša naletela v okviru svoje preiskave.

 

S pristranskim poročilom povsem kastriral delo policije v času izgredov
Spomnimo: kot smo že poročali, Koroš do nedavnega ni bil javna osebnost. Pred kratkim je izdal poročilo glede protestnikov na več kot 130 straneh, v katerem je navedel, da prejšnja vlada in takratni notranji minister Aleš Hojs nista delala v skladu z Ustavo RS. Še od bližje smo ga spoznali z nedavnim nastopom v dominantnih medijih, kjer je slovenski javnosti pojasnjeval, da ga je bilo sram, da je policist, ko so njegovi kolegi ustavili nasilne proteste 5. oktobra prejšnjega leta. S poročilom o izrednem nadzoru nad lastnimi kolegi, ki ga je naročila ministrica Bobnar, je svojim kolegom za dobro izpolnjevanje poslanstva – po domače povedano – zarinil nož v hrbet. “V luči aktualnega političnega dogajanja me je zmotila predstavitev vodje nadzora, sicer mojega kolega iz kriminalistične policije, ki je bil menda zelo nezadovoljen s prejšnjo oblastjo. Posledično se mi razumno poraja dvom v “nepristranskost”  in posledično objektivnost zapisanih trditev v poročilu,” je komentiral nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj.

Foto: zajetje zaslon

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine