9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Preberite, kako je sodišče ignoriralo zakon v primeru Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc nad Janezom Janšo

Medtem ko je družbenopolitična delavka Eugenija Carl s sodišča odšla z dolgim nosom, saj se je senat držal zakona, pa je v primeru Kučanove oboževalke Mojce Pašek Šetinc senat ignoriral zakon – celo prvi pogoj v členu, ki opredeljuje pogoje za zamudno sodbo, in Janeza Janšo obsodil na plačilo odškodnine v višini 6.000 evrov ter pripadajočih stroškov.

Samo v Sloveniji je možno, da isto sodišče enkrat isti primer vrne v ponovno sojenje na prvostopenjsko sodišče, drugič pa zanemari zakon in vas spozna za krivega. Bo že držalo, da boginja pravde in pravice Justicija nima zavezanih oči zato, da ne bi bila pristranska, temveč zato, da ne vidi, kakšne krivice povzroča …

Senat Višjega sodišča v Celju, ki so ga sestavljali višji sodnici in sodnik Maša Butenko kot predsednica ter Darja Pahor in mag. Miran Pritekelj, je v pravdni zadevi tožeče stranke Eugenije Carl, ki je tožila predsednika SDS Janeza Janšo za plačilo odškodnine v višini 6.000 evrov, razsodilo, da se sodba v izpodbijanih delih razveljavi ter v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. O tem smo lanskega novembra tudi poročali v članku Carlova dobila “košarico”: Višje sodišče razveljavilo sodbo proti Janši, v katerem smo zapisali, da je velenjsko sodišče oktobra leta 2016 razsodilo, da mora prvak SDS novinarki plačati odškodnino v omenjeni višini zaradi domnevno žaljivega tvita, v katerem je njo in novinarko ter urednico RTV Slovenija Mojco Pašek Šetinc označil za odsluženi prostitutki.

Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril. Janša je pozneje trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila vročena, saj je bil v času vročanja odsoten. Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo. Sodišče v Velenju je nato leta 2017 razsodilo, da je bil Janša sam kriv za zamujeni rok za odgovor na očitke v tožbi, poleg 6.000 evrov pa mu je prisodilo še plačilo 654 evrov pravnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

 

Celoten članek laho preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine