15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Pravi obraz nekdanjega prvega sindikalista: Semolič prevzema vodenje seniorjev SD, ob tem ga je z govorom pospremil Milan Kučan

Piše: Janja Strah

“Vreme je z nami, bogovi so z nami, le vlada ne vem, kam in kako.” Znameniti stavek s sindikalnih demonstracij tik pred osamosvojitvijo Slovenije si bomo zapomnili za vse čase. Izrekel ga je Dušan Semolič, dolgoletni predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, v tistem času tudi poslanec Socialistične stranke Slovenije (preoblikovana SZDL), ki se je malo kasneje pridružila tranzicijsko-kapitalistični LDS. No, nekateri od socialistov so se raje pridružili SDP oz. kasnejši Združeni listi, danes je to SD.

Semolič, ki je pred leti predal vodenje največjega slovenskega sindikata Lidiji Jerkič, seveda še naprej ohranja in razvija revolucionarna izročila, saj je aktivni član SD, ponosne naslednice ZKS. Od danes naprej pa še posebej, saj je postal predsednik Foruma starejših SD, ki ga je doslej vodil dober Kučanov prijatelj Franc Hočevar.

Sprenevedanje tako SD kot Semoliča

»Vesel sem, da je bil Dušan Semolič, človek z jasno vizijo, ogromnim znanjem  in delovno izkušnjo, pripravljen prevzeti vodenje Foruma starejših SD,« je ob predaji poslov dejal dosedanji predsednik Franc Hočevar, ki je forum vodil vse od njegove ustanovitve pred šestimi leti. Dušan Semolič pa je dejal, da bo nadaljeval dosedanje delo foruma za boljše življenje starejših, so sporočili iz SD. Konferenca se je od svoje ustanovitve sestala tretjič. No, Hočevar je uporabil zelo laskave besede, češ da se je Semolič vse življenje posvečal boju za pravice malih ljudi, sedaj pa bo borec za pravice starejših. »Večja socialna pravičnost, večja solidarnost, odprava diskriminacije in izboljšanje položaja starejših,« je glavne cilje Foruma starejših na kratko povzel Semolič.

Nekdanji prvi sindikalist je na konferenci izpostavil evropski steber socialnih pravic, ki so ga podprle vse ključne institucije EU, in ki se zavzema za nadaljnjo krepitev socialnih pravic. Po besedah Semoliča, je to pomemben dokument, ki ga starejši morajo promovirati, »kajti preveč revščine in krivic je med starejšimi, zlasti med starejšimi ženskami, ki ostanejo same z nizkimi pokojninami in morajo s tem preživeti.« No, precej sprenevedava stališča, če pomislimo, da je SD veliko pripomogla k nizkim pokojninam in da navija za čim višjo obdavčitev plač.

Kučanov poziv h križarski vojni

Konference Foruma starejših SD se je kot poseben gost udeležil tudi prvi predsednik Republike Slovenije, zadnji šef partije in kasneje predsednik Foruma 21 Milan Kučan. V pozdravnem nagovoru zbranim je poudaril, da prihajajoče državnozborske volitve niso običajne volitve: »To so volitve, ki odločajo o tem, ali bo Slovenija uspela iti v pravo, demokratično smer, ali pa bo šla v diktaturo«. Opozoril je na veliko »odgovornost opozicije, da stori vse, da prekine škodljivo, protipravno in protiustavno delovanje te vlade, ki jo vodi SDS«.  Po njegovih besedah je velika odgovornost SD, »da poveže opozicijo ne samo po volitvah, temveč že pred volitvami«. Ob tem je poudaril, da se v zadnjem času »koncentrirajo stranke na sredini, ki ni sredina«. Vse prisotne je Kučan pozval, naj se angažirajo in gredo na volitve. »To je morebiti zadnja velika bitka moje generacije,« je svojo križarsko vojno napovedal Kučan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine