14.5 C
Ljubljana
sobota, 13 avgusta, 2022

Pozor! Slovenija je v nevarnosti: Policija cenzurira socialne medije, medtem ko avstrijske oblasti opozarjajo na prihajajočo invazijo migrantov

Piše: Tanja Brkić (Nova24TV.si)

Avstrijske oblasti so napovedale masovno invazijo migrantov, ki se po balkanski poti prebijajo proti Avstriji, Slovenska policija in Vlada pa v tem nevarnem času govorita o novi “strategiji migracijske politike”, ki bo temeljila na vključevanju in solidarnosti. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov, aktualna vlada pa cenzurira socialne medije z namenom prikrivanja dejstva, da je bila odločitev o umiku žičnate ograje namerna in dobesedno “povabilo” ilegalnim nezakonitim prehodom meje. Avstrija je ravno obravnavala rekordno število nelegalnih prehodov, vlada pa govori o solidarnosti in vključevanju. Slovenija je v hudi nevarnosti, kdaj bo vlada primerno reagirala?

Medtem, ko Vlada in Slovenska policija cenzurirata socialne medije in prikrivata dejansko stanje o novem prihajajočem valu ilegalnih migrantov, so avstrijske oblasti na meji z Madžarsko registrirale več nezakonitih priseljencev kot kadar koli prej, potem ko je policija v vzhodni zvezni deželi Gradiščanska v samo enem dnevu prijela 591 posameznikov, piše RMX. Nacionalni operativni center je sporočil, da oblasti pričakujejo porast migracij in da se na to ustrezno pripravljajo, opozorili pa so tudi na vedno višje število aretacij, ki je neprimerljivo višje od tistega leta 2015, ko je bil begunski val največji. Število nezakonitih vstopov se je v prvi polovici leta 2022 povečalo na 114.720, kar je 84 odstotkov več kot lani. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov.

Kot da premagovanje ruske agresije ni bil zadosten izziv, se Evropa zdaj sooča tudi s hitro naraščajočimi novimi “valovi” nedokumentiranih prosilcev za azil. Glede na družbenopolitične pretrese, ki so sledili po prihodu 1 milijona beguncev, večinoma Sircev, na evropske obale leta 2015, bi lahko pričakovali, da bo aktualna vlada ustrezno odreagirala in zagotovila varnost državljanom in državljankam, vendar prikriva dejstvo, da je bil umik nameren. To je komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Pričakovano? Javno priznanje @mnz_gov_si in @vladaRS, da so napovedali odstranitev ograje na meji zato, da povečajo dotok ilegalnih migrantov!!!”

Da ne govorimo, da je Slovenska policija na družbenem omrežju Facebook omejila komentiranje objave o migracijski strategiji, saj se več kot očitno bojijo, da bodo državljani izvedeli resnico, kar je komentiral tudi eden od uporabnikov socialnega omrežja in povzel misli marsikaterega.

 

Število nezakonitih vstopov močno naraslo

Podatki, ki jih je objavila agencija EU za meje Frontex, kažejo, da se je število nezakonitih vstopov v prvi polovici leta 2022 povečalo na 114.720, kar je 84 odstotkov več kot lani. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov. Letos naj bi Rokavski preliv s čolni prečkalo približno 60.000 ljudi, kar je dvakrat več kot leta 2021. Presenetljivo je, da te številke ne vključujejo milijonov Ukrajincev, ki so od februarja zaprosili za azil v EU. Večina neukrajinskih beguncev in ekonomskih migrantov, ki so razvrščeni kot neregularni, prihaja iz Sirije, Afganistana, Iraka, Turčije, Belorusije, Bangladeša, Egipta in podsaharske Afrike.

Nezakoniti priseljenci se že nekaj tednov prebijajo v Evropo po balkanski poti in se skozi Srbijo pomikajo v brezmejno schengensko območje EU, preden nadaljujejo pot v svojo evropsko državo po svoji izbiri. Primarna destinacija množičnih migracij je še vedno Nemčija; odkar je Poljska razširila svoje obmejne zmogljivosti, vzhodna soseda Nemčije ni več tranzitna država, zaradi česar je večji pritisk na avstrijsko mejo. Oblasti so za nemške medije povedale, da se bo napeta situacija še poslabšala in da pričakujejo znatno večji val kot v preteklih letih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine