15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

POZOR! Da bo prihodnje leto prišla srbščina v slovenske osnovne šole, je že dogovorjeno, poučevalo pa se bo po programu srbskega ministrstva za šolstvo!

»Veliko ljudi je vsak dan aktivnih na terenu, organiziramo Info točke, na katerih lahko starši in otroci dobijo vse odgovore,« je zapisano na portalu Štajerske novice o tem, da bo prihodnje šolsko leto v dvajsetih osnovnih šolah v Sloveniji uveden srbski jezik.

Poročali smo, da se je med obiskom Marjana Šarca srbska premierka Ana Brnabić zahvalila, da se o vprašanju uvedbe srbščine v šole v Sloveniji že pogovarjajo. Gre za uresničitev načrta tranzicijske levice, ki ga je leta 2015 predstavil zadnji predsednik Zveze komunistov Ciril Ribičič.

Takrat je srbski portal N1 poročal, da se bodo učenci dvajsetih osnovnih šol v Sloveniji v prihodnjem šolske letu učili srbščine. Nekateri mediji so skušali to prikriti, zdaj o ntem poroča tudi srbski portal v Sloveniji Štajerske novice, ki ga sofinancirata Srbija in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Po pisanju portala gre za skupni projekt Slovenije, Srbije in Republike Srpske. »Zaradi tega je projekt zelo resen in velikopotezen,« je zapisano, kar pomeni, da utegne srbščina kmalu dobiti domovinsko pravico po vseh slovenskih osnovnih šolah. Portal je še posebej hvaležen časniku Delo, ker je temu vprašanju z razumevanjem namenilo veliko pozornost.

»To je prvič po razpadu skupne države, da se vprašanje srbskega jezika v Sloveniji lotevajo tako sistematično in uspeh ne bo izostal,« je zapisano in dodano, da je na terenu vsaj 30 koordinatorjev, ki promovirajo, da se srbščina uvede v slovenske osnovne šole.

Srbščino naj bi se učili po dve šolski uri na teden, potekalo pa bi po programu srbskega ministrstva za šolstvo, ki vključuje vsebine iz treh predmetov: srbščina, moja domovina Srbija in kultura srbskega naroda.

Na podlagi dogovora z ravnatelji osnovnih šol bo 31. januarja 2020 objavljeno, v katerih šolah se bo izvajal dodatni pouk srbskega jezika. Znotraj vsake prijavljene šole se bosta oblikovali dve starostni skupini: prva skupina za učence od 1. do 5. razreda in druga skupina za učence od 6. do 9. razreda.

Več TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine