9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Požiganje in zapiranje cerkva, na drugi strani gradnja ogromnih džamij – je to nov obraz Evrope?

Muslimanska skupnost v švedski občini Växjö se je tako dramatično povečala, da zdaj načrtujejo izgradnjo ogromne džamije, ki bo sprejela do 2 tisoč ljudi, gradili bodo s pomočjo tujih podpornikov z Bližnjega vzhoda. Medtem ko po Evropi na veliko podirajo, požigajo in zapirajo krščanske cerkve, je gradnja džamij v silovitem porastu, nad čemer bi se morali globoko zamisliti, kot je Evropo nedavno posvaril muslimanski imam Tawhidi.

Lokalni imam Ismail Abuhelal je povedal, da sedanja mošeja, ki je bila postavljena pred približno 15 leti, preprosto ni dovolj velika, da bi lahko zadrževala vse večje število muslimanskih vernikov na tem območju, poroča Lokaltidningen.“Ko praznujemo ramazan, se samo nekateri verniki napotijo v Meko, zato si želimo džamijo, v katero bi lahko ob času praznikov v mošejo prišlo do 2 tisoč ljudi, kajti do sedaj smo morali uporabljati stari park Folkets in biti na prostem,” je dejal Abuhelal. Imam je dodal, da bo nova mošeja mešanica tradicionalne in sodobne arhitekture ter da bo imela tudi minaret.

Lani je muslimanska skupnost dobila dovoljenje lokalnih oblasti za javno objavo poziva k molitvi, kljub nasprotovanju švedskih demokratov, ki so izrazili svoje pomisleke: “Molitve na javnih mestih in v tujih jezikih niso del švedske družbe.”

Imam Abuhelal je priznal, da skupnost doslej ni iskala ustreznega dovoljenja vlade za gradnjo džamije, vendar je dejal, da upa, da bo zgrajena do leta 2025. “Morda bomo lahko dobili pomoč od bogatih arabskih držav, kot so Katar, Savdska Arabija ali Združeni arabski emirati. Musliman je dolžan vedno pomagati drugim muslimanom, da zgradijo džamijo, kjer je še ni,” je dejal. “V zvezi s tem smo navezali stike z islamskimi državami. Zaenkrat še nismo prejeli nobenih obljub, toda tam so ljudje, ki so pripravljeni pomagati z denarjem za izgradnjo džamije,” je dodal.

Financiranje džamij iz tujine v Evropi vse večji  problem
Islamistično financiranje mošej je postalo pereča tema v številnih evropskih državah, ki trenutno želijo prepovedati imame in mošeje, ki se financirajo iz tujine, zaradi pogosto radikalnih oblik islama, ki jim sledijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je predlagal prepoved tujega financiranja, v Nemčiji pa namerava vlada uvesti posebne olajšave, da bi muslimani lahko denar namenili domačim muslimanskim združenjem. V Sloveniji pa muslimanska skupnost svojo džamijo gradi s sporno pomočjo Katarja, ob njej se vzpostavlja muslimanski geto 500 stanovanj, do kompleksa pa bo vodila Džamijska ulica. Evropo in Slovenijo vse bolj prevzema muslimanska populacija. Se strinjate s tem?

M. V./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine