11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Požar pod Socerbom: »Ogenj je bil od naše hiše oddaljen le slabih 50 metrov«

Piše: Lea Kalc Furlanič

Požar, ki je minuli teden pustošil pod Kraškim robom med Socerbom, Ospom in italijanskim Prebenegom, je uničil približno 120 hektarjev naravnega okolja. Terjal je izjemne napore 150 gasilcev. Nekateri ocenjujejo, da naj bi se vnel zaradi nemarnega ravnanja migrantov. A osrednji mediji to dejstvo prikrivajo.

Kako so se počutili domačini? Jernejka Slavec, ki živi naprej od vasi Osp, v smeri proti Italiji, nam je opisala: »Živim poleg Vile Majda. Ogenj je bil od naše hiše oddaljen približno med 150 in 200 metri. Pri sinu, ki živi 500 metrov naprej proti vasi Osp, pa je ogenj priletel v sosedov oljčnik, ki je od sinove hiše oddaljen le približno 30 metrov.« Karmen Pahor, tudi Osapka z roba vasi, je ob tem dodala: »Šlo je za las, če ne bi pravočasno priletel italijanski kanader in to takoj pogasil, bi zublji zagotovo zajeli tudi prve hiše na robu vasi.« Slavčeva je že imela pripravljene potovalke … Osapci so nekaj dni živeli med helikopterji, vodnimi bazeni, gasilskimi, reševalnimi in policijskimi vozili, cisternami … Na prosto so postavili mize in klopi ter po svoji moči s hrano, vodo in drugim skupaj s prostovoljci pomagali utrujenim gasilcem.

Pogorelo je 120 hektarjev naravnega okolja

Gost dimni oblak, ki se je minuli torek valil nad Osapsko dolino in se širil po vsej Slovenski Istri, je opozarjal na velik požar, ki se je razvnel na težko dostopnem  območju pod Kraškim robom, med Socerbom, Ospom in italijanskim Prebenegom. Uničil je približno 120 hektarjev naravnega okolja (borovcev, grmičevja, travnikov), vinogradov, oljčnikov in hiš na srečo ni prizadel. Je pa šlo za las. Z njim se je najmanj dva dni noč in dan borilo 150 gasilcev s 45 vozili, štirje helikopterji tako Slovenske vojske kot policije, vojaško letalo, italijanski helikopterji in dva italijanska kanaderja. Domačini so z vodo in hrano požrtvovalno oskrbovali gasilce. Osapci so nam povedali, da je bila vas sicer zadimljena, vendar ne toliko, da se ne bi mogli zadrževati na prostem in pomagati gasilcem. Lokalna cesta med Gabrovico in Ospom je bila še v četrtek popoldne zaprta za promet. Policija ni dovolila prehoda niti s slovenske niti z italijanske strani. Prvo noč so morali prebivalce Prebenega in Križpota evakuirati. Drugi dan požara smo velik del pogorišča, ki se je raztezal od Ospa proti italijanski meji, lahko videli s točke izpod Tinjana. Na drugi strani Osapske doline, z gradu Socerb oziroma z roba vasi, pa akcijo gašenja – s helikopterji in kanaderjem – še nepogašenega dela goreče pokrajine pod nami, pod Kraškim robom. Videti je bilo srhljivo. Zlovešči ognjeni zublji so se širili hitro, valil se je gost dim, sicer kubiki vode, ki so jih spuščali helikopterji in kanaderja, pa domala kot mala pršila, za katera se je zdelo, da ognju ne bodo kos. Vendar so meje goreče narave gasili še gasilci, ki so se morali občasno tudi spočiti. V senci ob cesti, ki se s Socerba spušča proti italijanskemu Prebenegu, smo jih med počitkom v senci – sajastih obrazov in oblek – pobarali, kako se počutijo. Navkljub težki gasilski akciji so bili vedri, povedali so, da prihajajo iz več gasilskih društev: novogoriškega, ajdovskega, vipavskega, idrijskega … Med njimi je bila tudi mlajša ženska – gasilka. Dovolili so nam, da jih ujamemo v fotografski objektiv.

Zaradi gašenja požara ogrožena oskrba s pitno vodo

Iz Slovenske vojske so popoldne na prvi dan požara, ta se je razplamtel zgodaj ponoči s torka na sredo, na Twitterju objavili videoposnetek in zapisali: »Požari še kar vztrajajo. Nad težko dostopnim terenom pod Socerbom se z ognjem spopadajo tudi štirje letalniki Slovenske vojske: dva helikopterja Bell 412, helikopter Cougar in letalo Pilatus PC6.«

Naslednji dan so dodali: »Vztrajamo! Z ramo ob rami s 150 gasilci, posadkami italijanskih letalnikov tudi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske. Danes pomagamo s tremi helikopterji, letalom Pilatus PC6, tremi cisternami za dovoz vode in enim nujnim reševalnim vozilom z ekipo prve pomoči.« Državni sekretar Rudi Medved pa je pomiril napeto stanje v Slovenski Istri v zvezi z oskrbo s pitno vodo, ki jo že nekaj časa iz reke Unice v vodarno v Cepke dovažajo  s cisternami: »Prvi dan požara je na pomoč priskočilo nekaj cistern Slovenske vojske, ki sicer polnijo Rižanski vodovod. Oskrba z vodo za Slovensko Istro zaradi tega ni trpela, saj smo takoj okrepili prevoze z zasebnimi prevozniki.« Na srečo so gasilci lahko vodo dobivali tudi iz hidrantov, ki so priključeni na Kraški vodovod, ta pa ima dovolj zalog.

Srčne zahvale Osapcev

Gospa Jernejka Slavec nam je tretji dan od začetka požara, ko še vedno nismo mogli v vas, gasilci so namreč še bdeli nad morebitnimi novimi vžigi, še vedno pretresena dejala: »Vesela bi bila, da bi vi to videli na svoje oči in morda bolj realno ocenili vse skupaj, ker mi smo to občutili bolj stresno, prestrašeni. Hvala kanadarjem, helikopterjem, gasilcem PGD Osp in vsem številnim PGD, Slovenski vojski, civilni zaščiti, prostovoljcem za podarjeno vodo, napitke, hrano, peciva, sadje itd. Skratka, hvala iz srca vsem, ki so v teh dneh – v za nas, prebivalce Ospa in drugih vasi, izjemno težkih trenutkih – tako požrtvovalno skrbeli, da ni prišlo do še hujšega scenarija. Obvezno bi morali nakupiti za potrebe takih obsežnih požarov vsaj dva kanaderja, ker le ob pomoči iz zraka je na tako težko dostopnem terenu mogoče pogasiti ogenj.« V ta namen so nekateri po socialnih omrežjih že sprožili akcijo spodbujanja nakupa slovenskega kanaderja.

So krivi migranti, ki v naravo mečejo cigaretne ogorke?

O vzrokih za požar pod Socerbom policisti prejšnji teden še niso ugibali, saj si še niso mogli ogledati kraja dogodka. Pot od Socerba do slovensko-italijanske meje sicer velja za migrantsko pot. Domačini sumijo, da so za požar pod Socerbom krivi prav ilegalni migranti, saj so že dostikrat za sabo puščali cigaretne ogorke. Dr. Božo Predalič, nekdanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu, je prvi dan požara pod Socerbom na Twitterju opozoril: »V poročilih ob 13. uri so na RTV Slovenija poročali, da naj bi bili za požar pod Socerbom krivi migranti. Kasneje tega ni bilo mogoče slišati nikjer več. Politična korektnost in levičarska cenzura sta očitno opravili svoje.« Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor policije, pa: »Takšno filtriranje oz. olepševanje informacij v zvezi z migranti je kot spodbujanje, zapovedano z ’nezavezujočo’ marakeško deklaracijo.« Mojca Vočko je komentirala: »Prekrasen dokaz, kako ministrica Bobnar in policija niti slučajno ne obvladujeta nezakonitih migrantov.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine