1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Povišanje trošarin zaradi iskanja poceni političnih točk? Golobovo udrihanje po Mescu presenetilo tudi Klakočar Zupančičevo 

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Včerajšnja seja državnega zbora se je začela z vprašanji poslancev in poslank. Tokrat se je nepričakovano zapletlo pri vprašanju Milana Jakopoviča. Koalicijski poslanec iz vrst Levice je premierja vprašal o neusklajevanju socialnih transferjev z inflacijo. Gre le za enega od predlaganih načinov, kako zagotoviti denar za sanacijo poplav. Ukrep je na vladni ravni naletel na enotno podporo, v državnem zboru pa je očitno postal predmet političnega preigravanja in iskanja poceni političnih točk. Ravno politikantstvo Levice, ki ne želi prevetriti socialnih transferjev, pa bo očitno vse stalo povišanja trošarin na sladke pijače, tobačne izdelke in žganje.

Seja se je sicer začela s poslanskimi vprašanji opozicije. Poslanec SDS Franc Breznik je predsednika vlade vprašal o odzivu Levice na vojno v Izraelu in premierjevi podpori nevladnim organizacijam, ki so napovedale shod v podporo Palestini. Njen poslanec je ob brutalnem napadu Hamasa na civiliste predlagal sankcioniranje Izraela in takojšnje priznanje Palestine. Gre za temo, ki deli koalicijske vrste. Breznik, pričakovano, ni prejel jasnega odgovora.

Več kot očitno pa ne gre za edino temo, v kateri želi Levica kovati politični kapital na račun svojih koalicijskih partneric. Potem ko so na vladi sprejeli ukrep, da se socialni transferji ne bodo usklajevali z inflacijo, je Jakopovič postavil naslednje vprašanje: “Spoštovani gospod predsednik vlade, kot najbolj odgovornega za delo vlade sprašujem, ali nasprotujete uskladitvi transferjev in ali je teh nekaj deset milijonov v milijardnem proračunu res tako visok strošek, da si ga država ne more privoščiti ob tem, ko obravnava vse druge probleme, ne da prelaga rešitve na neke druge ranljive skupine?”

Poslanec Levice Milan Jakopovič (Vir: STA)

Vprašanje je naletelo na grob Golobov odgovor: “Danes priti sem in potem izigravati sklepe vlade, na katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno, pa četudi je boleče. Pri marsikaterem ministru opažam, da je namenoma pustil izven proračuna tiste (ukrepe), ki jih je najtežje zavrniti tukaj (v parlamentu, op. p.), da si je s tem olajšal delo. Meni je žal, da je to vaš minister,” je dejal premier.

Višje trošarine zaradi Luke Mesca
Zaradi neuspešnosti iskanja proračunskih virov za sanacijo poplav je predsednik vlade hkrati napovedal povišanje trošarin in večji nadzor nad socialno pomočjo. Dodatne vire bodo našli z dvigom trošarin na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. Javni spor znotraj koalicije so kasneje komentirali tudi v Levici. “Veseli me, da je predsednik vlade predlagal nekaj rešitev, kako bi lahko zbrali sredstva, ki bi tudi v prihodnjem letu omogočila uskladitev socialnih transferjev,” meni Mesec. Vatovec, vodja poslanske skupine Levica, je komentiral podobno.

 

Videtič: Levica bo iskala “way out”
Pred dnevi smo govorili s političnim analitikom Miranom Videtičem, ki je napovedal, da bo stranka Levica v prihodnje iskala priložnosti za politično distanciranje od političnih partnerjev. V to jo potiska trend padanja podpore vladi. Več – TUKAJ. Prvo priložnost so našli na področju zunanje politike, drugo pa očitno iščejo tudi na področju socialne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine