10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Potem ko smo v Demokraciji razkrili, da Židan prejetega darila ni prijavil KPK, se zavajanje nadaljuje

V Demokraciji smo razkrili (TUKAJ), da nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan prejetega darila od družbe Vinakras ni prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Zdaj pravi, da mu ga ni bilo treba, kar je novo zavajanje.

Dejan Židan je leta 2018 od Vinakras prejel simbolno darilo – ključ za vinski sef. Čeprav KPK vodi evidenco prejetih daril državnih funkcionarjev, tega darila ni prijavil. Za portal 24ur je pojasnil, da se v bazo KPK javljajo darila, ki imajo neko vrednost, ključek pa naj bi bil predvidoma ocenjen kot darilo nizke vrednosti. ”Ugibam, da je vrednost ključka med 5 in 15 evri, in takšne stvari se ne prijavljajo,” navaja Židana 24ur.

Kar je seveda zavajanje in sprenevedanje. V bazi KPK so tudi darila, ki so ocenjena na mnogo manj (TUKAJ). Bistveno je, ne glede na vrednost, da je Židan (takrat kot minister) prejel darilo, ki bi ga moral prijaviti KPK.

Spomnimo. Ob izbruhu afere z ministrico Aleksandro Pivec se je oglasil direktor podjetja Vinakras Marjan Colja in povedal, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi Židana in nekdanjega predsednika republike Danila Türka.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zato na lastno pobudo začela preiskavo zaradi suma kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih na odprtju prve vinske banke na Krasu. Udeležil se ga je tudi nekdanji minister Dejan Židan, ki je kot predstavnik ministrstva prejel simbolično darilo – ključ za vinski sef.

Zadnje novice

Sorodne vsebine