11.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Pot na politično smetišče: Golobova vlada nove kandidate za ministre pobira dobesedno “s ceste”!

Piše: Gašper Blažič

V letu in pol se je v sestavi sedanje vlade zamenjalo že kar nekaj ministrov, nekaj jih je moralo oditi tudi pod prisilo (denimo kmetijska ministrica Irena Šinko). Nekatera ministrska mesta so še vedno izpraznjena, a informacije o novih ministrih vzbujajo najmanj začudenje, če že ne posmeh.

V zadnjem času se je kot možnega novega ministra omenjalo Jureta Lebna, ki je sicer “oče” sedanje Golobove stranke, saj je bil predsednik in ustanovitelj pravne predhodnice sedanjega Gibanja Svoboda. A očitno so načrti drugačni, botri iz ozadja so se odločili, da bodo trmastega premierja Roberta Goloba pustili še nekaj časa na oblasti in ga v tem času “izmozgali” do konca. Tudi s pomočjo kadrovskega popolnjevanja vlade, kjer je Golob nekaj časa celo razmišljal o zmanjšanju resorjev (v posmeh referendumu, s katerim je opozicija skušala – neuspešno – ustaviti širjenje državne birokracije).

Sporna kandidata za ministra

“Oba kandidata za nova ministra, ki ju predlaga premier Robert Golob – Jožeta Novaka za naravne vire in prostor, ter Franca Propsa za javno upravo, oba iz kvote Gibanja Svoboda, sta tako rekoč na meji škandala,” je danes na portalu Požareport zapisal Bojan Požar in namignil na zamolčana dejstva obeh ministrskih kandidatov. Jože Novak je sicer postal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, sedaj pa so ga namesto prej omenjenega Jureta Lebna sforsirali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ljubljanski župan Zoran Janković in levičarska politična aktivistka Nika Kovač, saj naj bi Novak zagotavljal “dobro poslovno okolje” za režim. Navsezadnje v politiki ni novinec, bil je že državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor pred dvajsetimi leti, ko je ministrstvo vodil Janez Kopač (LDS). Kot piše Požareport, sta tako Kopač kot Novak dobesedno zvila roke ljubljanskim mestnim urbanistom (MO Ljubljana je takrat vodila še  Danica Simšič iz SD), da so naposled popustili pritisku – izgradnji novih stanovanj pri zapuščenem kamnolomu v ljubljanski Kamni Gorici. Projekt je bil financiran z denarjem kasneje propadle Factor banke, ki je bila povezana z LDS, investitor Metrokras pa je kasneje prišel v lastništvo Banjalučanke Jelene Sladojević, slednja pa naj bi bila prijateljica in sodelavka Dijane Đuđić, ki so jo pred dobrimi petimi leti slovenski mainstream mediji uporabili kot topovsko hrano proti SDS.  In sedaj naj bi eden od akterjev umazane zgodbe o spremembi namembnosti zemljišča v prid zasebnim poslovnim interesom postal minister za naravne vire in prostor. Res neverjetno. Še posebej, ker je Novak praktično takoj po uspešno izpeljanem projektu izgradnje omenjene stanovanjske soseske postal direktor Stanovanjskega sklada.

Nekdanji minister Janez Kopač je pred dvajsetimi leti imel za svojo desno roko Jožeta Novaka. (Foto: STA)

Tudi zgodba o novem ministru za javno upravo – to funkcijo naj bi prevzel manj znani poslanec Gibanja Svoboda Franc Props po odstopu Sanje Ajanović Hojnik, ki se je vrnila na svoje staro delovno mesto v državni upravi – je dejansko škandalozna. Props je bil sicer nekdaj načelnik Upravne enote Litija. “Toda ljudje, ki Franca Propsa bolje poznajo od neraziskovalnih novinarjev, pravijo precej drugače: da je “zelo razburljiv in nesramno pritlehen”, eden od bivših poslancev pa dodaja, da mu zaradi njegovih značajskih lastnosti ni jasno, kako se bo Prosp sploh lahko pogajal z upravnimi enotami in sindikati javnega sektorja. No, da se bo Props res težko pogajal, sumijo tudi nekateri politiki iz Golobove vladne koalicije,” piše Požar. No, glavna cvetka v tej zgodbi je dejstvo, da je bil Props nekdaj direktor upravitelja stanovanjskih sosesk SPL in da so ga od tam tako rekoč nagnali.

Gre za namerno nastavljeno mino Golobu?

Vse to pa naj bi samo pomenilo nove žeblje v Golobovo politično krsto. Že tako ali tako sta nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji direktor policije Boštjan Lindav samo še dodatno potopila Goloba, zlasti po tistem, ko se je v Golobov prid odzval direktor Sove Joško Kadivnik in poskrbel za kazensko ovadbo proti Bobnarjevi in Lindavu. Češ, izdajala naj bi tajne podatke med pričanjem na zaprtem (!) delu seje preiskovalne komisije. Kot piše Požareport, verjetno Kadivnik te ovadbe, če res obstaja, ni vložil sam od sebe, ampak na pritisk Goloba in njegovih svetovalcev, kjer močno izstopata zlasti Vesna Vuković in Damir Črnčec. Kar pa pomeni politizacijo Sove in posredno priznanje Goloba, da sta Bobnarjeva in Lindav povedala resnico o Golobovem vplivanju na datum aretacije ruskih vohunov. No, očitno gre za taktično slabo izpeljan manever, dejstvo pa je, da so botri postavili zahtevo Golobu, da se znebi obeh (tako Vukovićeve kot Črnčeca), če želi politično preživeti.

Strankarske ljubezni RTV-jevke Mojca Pašek Šetinc in njenega bivšega strankarskega šefa Roberta Goloba je konec tudi formalno. (foto: STA)

No, dejstvo pa je, da je Bobnarjeva sedaj svetovalka pri predsednici republiki Nataši Pirc Musar, slednja je trdno na njeni strani, kar z drugimi besedami pomeni, da se je Golobu že zdavnaj odrekel tudi Milan Kučan. Navsezadnje to dokazuje tudi nedavni izstop Mojce Pašek Šetinc iz poslanske skupine Gibanja Svoboda. Kot je znano, je bila omenjena poslanka, ki sodi v Šetinčev klan in s tem v Kučanovo bližino, najprej izključena iz stranke, vendar se je odločila, da še naprej ostane v poslanski skupini. Vendar so se tudi tam zgodile posledice, saj so jo izključili iz vseh delovnih teles.

Vse to je samo okrepilo govorice, da je politično podzemlje obrnilo hrbet Golobu. Vendar naj bi Golob po nekaterih informacijah ostal na položaju nekje do evropskih volitev, to je še pol leta, kar je zanj dolga doba. Morebiten neuspeh Gibanja Svoboda na teh volitvah bi bil namreč razlog, da bi Golob zapustil predsedniško funkcijo tako v stranki kot v vladi. Kar pa seveda še ne pomeni novih predčasnih volitev, zagotovo pa Golobov politični konec. K temu naj bi tako pripomoglo tudi Golobovo vladno kadrovanje…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine