7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Posledice odločitev vlade: v Talumu na veliko odpuščajo – katero bo naslednje podjetje?

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Zahvaljujoč predsedniku vlade Robertu Golobu plačujemo dražjo elektriko, cene dobrin letijo v nebo, za povrh vsega pa Golobova vlada poziva k podnebnim ukrepom (kar je boj z mlini na veter), ne da bi pomislila na posledice. Kot po navadi. Posledice so tukaj – domači proizvajalec aluminija Talum namerava odpustiti 120 zaposlenih, saj namerava aprila zaradi visokih stroškov energije ustaviti primarno proizvodnjo kovin.

Talum, ki skupaj zaposluje 1453 delavcev, načrtuje nadzorovano zaustavitev elektrolitskih peči, da bi jih vsaj polovico lahko v prihodnje ponovno zagnali, še piše STA. Podjetje se bo osredotočilo na izdelke z visoko dodano vrednostjo, kot so ulitki, žlebovi in ​​toplotni izmenjevalniki, saj je proizvodnja primarnega aluminija zaradi gospodarskih razmer nekonkurenčna. Slovenski državni operater Eles je večinski lastnik Taluma.

Dražja elektrika je razlog, da vsa energetsko intenzivna podjetja iščejo načine, kako z nižjimi stroški ohraniti enako proizvodnjo. Vendar brez velikih rezov ne. Tokrat je bil to Talum, sledila pa bodo ostala podjetja. Kidričevski Talum je za javnost sporočil, da bodo pričeli z vročanjem odpovedi pogodb o zaposlitvi. Kot so povedali, bodo odpovedi vročili večjemu delu sodelavcev s seznama programa presežnih delavcev, preostalim jih bodo vročili do konca leta. Program presežnih delavcev so pripravili že marca, vanj je bilo vključenih 189 zaposlenih. 69 zaposlenim bo dobilo novo ponudbo za zaposlitev, 120 pa jih bo prejelo odpoved iz poslovnih razlogov. Ob tem bodo odpovedi vročili še osmim sodelavcem iz odvisnih družb Ekotal in Talum Inštitut.

Pravijo, da v Sloveniji ni primernih ekonomskih razmer
Z zaustavitvijo elektroliznih celic se je v Talumu končala skoraj sedem desetletij dolga tradicija proizvodnje aluminija, ob napovedi zaprtja proizvodnje pa so izpostavili, da za slednjo v Sloveniji ta trenutek ni primernih ekonomskih razmer. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic jim je izrazito poslabšalo učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija. Talum se tako namerava usmeriti v programe, s katerimi dosegajo visoko dodano vrednost, in imajo kupce, kamor sodijo predvsem programi livarstva, rondelic in toplotnih prenosnikov. Najbolj intenzivno trenutno delajo na izgradnji nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti njihove livarne.

Foto: Talum

Katero podjetje bo naslednje?
Spomnimo, da se je elektrika podražila že lani, Golobova bivša družba Gen-I pa je v začetku leta priznala, da bodo elektriko še dodatno podražili. Kot so zapisali v odgovoru na novinarsko vprašanje, če res višajo cene električne energije, so priznali, da bodo imeli “ob vztrajanju visokih cen energentov na veleprodajnih trgih gospodinjski odjemalci od 1. 1. 2023 enake cene kot odjemalci konkurenčnih dobaviteljev, pri katerih cene, določene z vladno uredbo, veljajo že od septembra 2022″. Predsednik vlade je torej poskrbel za dobičke svojega bivšega delodajalca, kamor se najbrž namerava vrniti, ko bodo strici nekoč določili, da je njegove politične poti konec. Do takrat pa mu je vseeno, četudi razpade vse.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine