28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Poslanska skupina SDS zahteva nujno sejo odbora za finance zaradi prodaje Športne loterije Slovenije

Piše: G. K. (Nova24TV.si)

V Slovenski demokratski stranki zahtevajo sklic nujne seje Odbora za finance, saj želi vlada prodati Športno loterijo Slovenije tujemu skladu. Loterija, kot je znana v javnosti, je v posredni lasti države. 

“V javnosti je nedavno odjeknila novica, da nameravajo trije od lastnikov, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Nogometna zveza Slovenije, deleže, torej večinski delež 57,3 %, prodati, in sicer tujemu skladu. Fundacija za šport tej prodaji ostro nasprotuje. O tem je konec aprila obvestila številne naslovnike, med njimi tudi Vlado Republike Slovenije,” so zapisali v izjavi za javnost.

Športna loterija Slovenije je v posredni lasti države, saj so največji lastniki Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, vsaka s po 20 odstotnim deležem ter Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije tudi vsak z 20- odstotnim deležem, Nogometna zveza Slovenije pa ima 17,3-odstotni delež.

V stranki navajajo: “Navedbe predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana, da Vlada Republike Slovenije oziroma država nimata nič s prodajo deležev Športne loterije Slovenije, so lažne, saj Zakon o igrah na srečo jasno določa pogoj soglasja ministra za finance za prodajo oziroma nakup deležev Športne loterije Slovenije.”

Letni promet Športne loterije Slovenije presega 100 milijonov evrov, lanski dobiček je bil 4 milijone evrov, tako promet kot dobiček se iz leta v leto povečuje. Prek obeh fundacij prejmejo športne in invalidske organizacije letno skoraj 10 milijonov evrov, skoraj 12 milijonov evrov pa se nateče v državni proračun prek različnih dajatev.

V SDS trdijo, da bi bila prodaja tujemu skladu v škodo slovenskega športa, in sicer predvsem z vidika financiranja. Predsednik Fundacije za šport Branko Zorman je izjavil: “Za to leto bomo razdelili 11 milijonov evrov. Če pride do prodaje, si upam napovedati, da bomo v prihodnje imeli na voljo samo šest do sedem milijonov evrov, kar za nekatere panožne zveze pomeni pogreb.”

Športna loterija nima cene
V SDS pojasnjujejo, da Športna loterija ni bila ustanovljena zato, da bi se nekoč prodala, pač pa v podporo slovenskemu športu. Zato mora ostati v lasti subjektov, ki so njeni solastniki danes. Če si tega lastniki ne želijo, je treba koncesijo, ki jo poseduje Športna loterija Slovenije, prenesti na Loterijo Slovenije. Glede na navedeno v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke predlagajo, da finančni minister ne poda soglasja za nakup deležev Športne loterije Slovenije in s tem ohrani interese profesionalnega in ljubiteljskega športa v Sloveniji.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine