26.4 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Poslanska skupina SDS vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanje zadeve

Piše: C. R.

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanje zadeve, na kateri bi sprejeli sklep, da Odbor za zunanjo politiko poziva Vlado Republike Slovenije, da podpre članstvo Ukrajine v zvezi NATO in pristopi k podpisu skupne izjave o podpori članstvu Ukrajine v zvezi NATO.

Vojna v Ukrajini poteka že osmi mesec. Med 23. in 27. septembrom so potekali referendumi v štirih okupiranih ukrajinskih regijah za njihovo priključitev k Rusiji. V petek, 30. septembra, je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin podpisal dokumente za njihovo priključitev. Posledično je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski v petek naredil presenetljivo potezo in zaprosil za hitro članstvo v zvezi NATO, za katero pa potrebuje odobritev vseh 30 članic.

Zato je potreben odločen odziv vseh držav, ki so zaveznice Ukrajine in zagovornice varnosti ter stabilnosti. Vlada Janeza Janše je bila ves čas aktivna v podpori Ukrajini in je javno zagovarjala neodvisnost ter suverenost Ukrajine. Janez Janša je bil med prvimi, ki je obiskal Kijev na začetku ukrajinske vojne. Dosedanji odzivi nove Vlade RS pod vodstvom dr. Roberta Goloba na ukrajinsko krizo pa so bolj mlačni. V javnosti člani aktualne vlade sicer izražajo stališče, da so solidarni do Ukrajine, njihova dejanja pa kažejo povsem drugačno sliko. Slovenija je ena redkih novih držav članic zveze NATO, ki ukrajinskega članstva v zvezi NATO ni javno in odločno podprla.

Tudi pri odzivu na referendume, ki jih je Rusija izvedla na okupiranih ozemljih v Ukrajini, je Slovenija ostala v ozadju. Predsednik Odbora za zunanjo politiko DZ RS in poslanec Socialnih demokratov Predrag Baković se je med zadnjimi pridružil podpisu skupne izjave predsednikov odborov za zunanje zadeve evropskih držav, ki obsoja neveljavne in nezakonite referendume, ki jih je organizirala in izvedla Rusija. Javna podpora članstvu Ukrajine v zvezi NATO pa je izjemnega moralnega pomena za Ukrajino, zato v poslanski skupini Slovenske demokratske stranki menimo, da je Ukrajino potrebno odločno podpreti, s tem pokazati solidarnost z njo in ji pomagati, kolikor je mogoče.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, se je 4. oktobra 2022 v Vitanju udeležila predstavitve slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij s področja vesoljskih tehnologij predstavnikom tujih veleposlaništev ter slovenskim obrambnim atašejem in gospodarskim svetovalcem, kjer je odgovarjala tudi na novinarska vprašanja. V odgovoru glede morebitne podpore vstopu Ukrajine v zvezo NATO, je ministrica odgovorila, da je zaradi velikih varnostnih tveganj Slovenija, tako kot mnoge velike zaveznice, zadržana do njenega vstopa v zvezo NATO. Gre za nespametno in nepremišljeno potezo, ki lahko škodi mednarodnemu ugledu Slovenije.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke menimo, da se je potrebno aktivneje odzivati na vse skupne oziroma večinske pobude držav Evropske unije glede reševanja ukrajinsko ruskega spora. Med drugim tudi glede vstopa Ukrajine v zvezo NATO in druge EU ter svetovne organizacije in institucije. Zato menimo, da bi se morala Slovenija čim prej pridružiti k podpisu skupne izjave in s tem izkazati odločno podporo Ukrajini, da ta čim prej postane članica NATO.

Odboru za zunanjo politiko predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednji sklep:

  1. Odbor za zunanjo politiko poziva Vlado Republike Slovenije, da podpre članstvo Ukrajine v zvezi NATO in pristopi k podpisu skupne izjave o podpori članstvu Ukrajine v zvezi NATO.

Celotno zahtevo lahko preberete na povezavi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine