7.9 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Poslanka SDS Eva Irgl levi opoziciji: “Politične interese ste vezali na razmah okuženosti, smrtnosti, razpad zdravstvenega sistema in ekonomski zlom!”

Piše: Luka Perš

Poslanka Slovenske demokratske stranke Eva Irgl je v uvodnem govoru na interpelaciji ministra za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglera Kralja nalila kozarec čistega vina nekdanjim oblastnikom, sedaj opoziciji. Le tem v času vladanja ni uspelo zgraditi nobenega doma za starejše. Raje so investirali v študije in financiranje nevladnih organizacij. Vlagateljem interpelacije je brez zadržkov povedala, da so s svojimi dejanji v času epidemije delali le na tem, da bo čim več smrtnih žrtev in zdaj bi se kot “rešitelji” ponovno vrnili na oblast. “Se sprašujem, čemu takšna ravnanja. In glejte, sem resno pomislila, da ste politično stavili na to, da je vaša pot nazaj do oblasti možna le, če v boju z epidemijo ta vlada pogori. Politične interese ste vezali na razmah okuženosti, smrtnosti, razpad zdravstvenega sistema in ekonomski zlom,” je povedala Irglova.

Danes v državnem zboru poteka interpelacija proti ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju. A je že uvodni govor poslanke Eve Irgl, ki je predstavila stališča poslanske skupine SDS razkril, da bodo veliko slabše spali tisti, ki so jo vložili. Predvsem v stranki Socialnih demokratov so bili dolgoletni vladarji omenjenega ministrstva. Eden izmed očitkov v interpelaciji je, da Cigler Kralj ni poskrbel za starostnike v domovih za starejše. Kot je izpostavila Irglova, so v času zadnjih treh levih vlad namenili vsega 25 milijonov evrov za prenove in adaptacije domov. Sedanji minister za delo pričakuje, da bo že v naslednjem letu zgrajenih pet novih domov za starejše in še dva nedokončana, ki se gradita že več kot deset let. Dokončani pa bosta tudi energetski sanaciji dveh domov.

Sedanja desnosredinska vlada je za dnevne centre in začasne namestitve starejših po Sloveniji namenila 21 milijonov evrov. V preteklosti so poslanci SDS večkrat opozarjali, da v socialno varstvenih zavodih kronično primanjkuje kadra , kar se je še posebej videlo ob nastopu epidemije. V ta namen so na MDDSZ nemudoma zagotovili 26 milijonov evrov za dodatne zaposlitve. S tem je delo dobilo 541 oseb, 116 jih je trenutno zaposlenih še preko javnih del. Poleg tega je šlo v letu 2020 600 milijonov evrov za družinske ukrepe, saj so prav družine v času epidemije izpostavljene številnim stiskam. Z ukrepi sprejetimi v protikoronskih paketih sta Janez Cigler Kralj in njegova ekipa poskrbela, da se je v času epidemije ohranilo 300 tisoč delovnih mest. To je le nekaj dejstev, o katerih bodo leve opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica molčale kot miške.

Celotno besedilo poslanke Eve Irgl si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine