13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Poslanec SDS Franc Breznik v intervjuju za Demokracijo: Slovenija mora izkoristiti potencial in postati nosilka digitalne preobrazbe v Evropski uniji!

Pogovarjali smo se z veteranom vojne za Slovenijo, podjetnikom, inovatorjem in poslancem Slovenske demokratske stranke Francem Breznikom, enim glavnih avtorjev resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo je prejšnji četrtek poslanska skupina SDS vložila v Državni zbor Republike Slovenije. Breznik je po izobrazbi diplomirani inženir elektronike in diplomirani ekonomist, podiplomsko pa študira na Evropski pravni fakulteti.

Gospod Breznik, skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo ter z Mitjo Glavnikom (Kriptovalute.si) in s Peterom Trčkom (Low Coins, predsednik Blockchain Think Tank Slovenia) ste 11. septembra v Celju predstavili resolucijo o digitalni preobrazbi Slovenije. Od kod ideja za to resolucijo?

Ideja je nastajala v ožji delovni skupini, ki so jo predstavljali  člani Blockchain Think Thanka Slovenije, poslanski in strokovni kolegi v SDS skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo. Po številnih analizah smo ugotovili, da se v slovenski politični in gospodarski sferi  krepi zavedanje o pomenu aktivnega sooblikovanja procesa digitalizacije kot prebojnega momenta za Slovenijo in hkrati prepoznava nujnost razvoja ustreznega in varnega okolja za inovacije in podjetništvo v povezavi s tehnologijo blockchain ter z drugimi tehnologijami, ki predstavljajo procese četrte industrijske revolucije.

Če prav razumem, je priprava te resolucija trajala kar nekaj časa …

Pomembna pred tem je bila nekajletna predpriprava na ravni stranke SDS, ki je v zadnjih letih začela svojo programsko posodobitev. Kot največja stranka v državi smo močno vpeti v številne  procese industrije high-tech. Intenzivno spremljamo razvoj mehatronike, bionike, nanotehnologij, umetne inteligence, razvoj električne mobilnosti, pametnih mest, vasi itd. Udeležujemo se tudi tehnoloških konferenc in obiskov številnih podjetij, ki so vodilna na teh področjih. Vsi ti procesi vodijo tudi v spremenjeno podobo stranke, ki želi z novimi vsebinami poiskati tudi pot do mlade populacije jo motivirati ter vključiti v politične programe prihodnosti.

Eden takšnih projektov je tudi resolucija o digitalni preobrazbi Slovenije, ki je plod dela in oblikovanja predlogov, dopolnitev in iskanja skupnega konsenza na ravni ekspertne skupine, ki je trajala nekaj mesecev.

Vi v zadnjih letih pogosto govorite o četrti industrijski revoluciji. Kaj je njeno bistvo?

Četrta industrijska revolucija v bistvu premaguje vrzeli na poti do digitalne preobrazbe tako podjetij kot celotne družbe.

Velik del moje poklicne  kariere tako v gospodarstvu kot politiki posvečam tej temi, ker sem prepričan, da je po padcu berlinskega zidu pred nami nov preplet dogodkov, ki daje novo izredno priložnost Sloveniji in njenemu celovitemu razvoju.

Četrta industrijska revolucija vodi v eksponentne spremembe v načinu življenja, dela in medsebojne povezanosti zaradi sprejetja kibernetskih sistemov (Cyber-Physical Systems), interneta stvari (Internet of Things – IoT) in interneta sistemov (Internet of Systems). Ker izvajamo pametne tehnologije v naših tovarnah in na delovnih mestih, bodo povezani stroji v interakciji vizualizirali celotno proizvodno verigo in odločali samostojno, kar se že dogaja tudi v javni upravi v številnih naprednih državah. Ta revolucija bo vplivala na vse discipline, panoge in gospodarstva, tudi na razvoj pametnih vasi, mest, novih poklicev in poslovnih modelov. Lahko bi dejali, da se karte mešajo na novo.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

 

Metod Berlec

Zadnje novice

Sorodne vsebine