19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Poslanec Mahnič poziva vlado, naj opusti prekrškovne postopke za gasilce, kot so to storili za petkove kolesarje

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Potem, ko je vlada Roberta Goloba sprožila ustavitev vseh prekrškovnih postopkov proti posameznikom zaradi kršitev na neprijavljenih in nasilnih shodih med epidemijo COVID-19, je ta zoper prijavljeni protestni shod poklicnih gasilcev, ki opozarjajo na plačna nesorazmerja in prenizke plače za gasilce uvedla prekškovne postopke. Iz tega razloga se je poslanec Žan Mahnič odločil, da na vlado naslovi pisno poslansko pobudo za ustavitev prekrškovnih postopkov zaradi shoda poklicnih gasilcev.

Na Policijski upravi Ljubljana po navedbah, ki se pojavljajo v javnosti, vodijo več prekrškovnih postopkov zaradi shoda poklicnih gasilcev, ki je potekal 16. februarja letos, kjer so poklicni gasilci zahtevali višje plače in odpravo plačnih nesorazmerij.

Da je šlo za prijavljen shod, pritrjujejo na Policijski postaji Ljubljana. Obenem pa bo besedah Žana Mahniča navajajo, da so zaznali sum kršitev Zakona o javnih zbiranjih. “Policija sedaj preiskuje, ali je organizator shod izvedel v nasprotju z napovedanim programom in vodi prekrškovne postopke, ki so na shod prinašali predmete ali snovi, ki jih na shod ni dovoljeno prinašati”.

Žan Mahnič (sta)

Ustava republike Slovenije po besedah Mahniča zagotavlja in obenem varuje svobodo gibanja ter pravico do zbiranja in združevanja. “Dejstvo je, da tvorijo še kako pomemben, a obenem ranljiv del človekovih pravic in svoboščin, ki od vsake demokratične države terjajo spoštovanje in zavezanost. V povezavi s pravico do svobodnega izražanja pa pogosto prikazujejo tudi stopnjo demokratičnosti ali raven zrelosti posamezne družbe”, je izpostavil in spomnil, da so sicer na to  sami opozarjali v letih 2020–2022, ko so potekali protesti, ki so se nekateri sprevrgli tudi v nasilje.

Mahnič poudarja, da je mogoče v programu za delo koalicije 2022–2026,  v poglavju 5. Vladavina prava med prioritetami in cilji, prebrati, da bodo opustili vse prekrškovne postopke, ki so bili sproženi proti posameznikom in posameznicam zaradi kršitev ukrepa zoper COVID-19. “Posebno pozornost boste namenili varovanju pravice do protesta in javnega izražanja mnenja. Država mora opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in javnim zborovanjem.”

Protestniki so tudi odkrito pozivali k smrti
V nadaljevanju pobude je poslanec spomnil, kaj se je dogajalo na neprijavljenih shodih med epidemijo COVID-19. Zaradi pozivanja k nasilju je že junija 2020 prišlo do spopadov s policisti, ki so varovali državni zbor. Pripadniki radikalne levičarske organizacije Antifa, oblečeni v črno z zakritimi obrazi, ki so se protesta udeležili v večjem številu, so vzklikali “Čuvate fašiste!” in napadali policiste. “Ker nekateri protestniki s preskakovanjem in podiranjem varovalne ograje niso želeli upoštevati ukazov policije, so jih prijeli in pripeljali na policijsko postajo. Med njimi tudi sina vrhovnega državnega tožilca Jašo Jenulla.” Mesec dni kasneje so protestniki izdelali lutko, ki je predstavljala tedanjega premierja Janeza Janšo. Mahnič je spomnil, da so izvedli “performans”, saj so po zgledu islamskih držav, kjer velja šeriatsko pravo, v lutko metali papirnato kamenje, s katerim so ponazarjali kamenjanje. “Med dogajanjem je bilo mogoče slišati protestne vzklike “za resnico in solidarnost”, “on se izmika, a se ne more izmakniti”, “samo z vztrajnostjo bomo zmagali”. Jenull je bil seveda znova glavni vodja in komentator dogajanja.”

Jaša Jenull (Foto: STA)

Še posebej pa je izstopala sovražnost Ludvik Tomšič, ki je pozival k takojšnjemu umoru nekdanjega predsednika vlade z besedami “Ubi Janšo”. Spoštljivost obnašanja pa so protestniki še posebej pokazali ob Dnevu državnosti, kjer so si priredili svojo antiproslavo, je še spomnil. “Dogajanje je bilo na trenutke prav vulgarno – priča smo bili namreč razkazovanju spolnih organov, čaščenju totalitarnih simbolov in prepevanju pesmi v tujih jezikih. Vse skupaj so s svojo udeležbo podprli pripadniki skrajne Levice in LMŠ, sedaj priključene h Gibanju Svoboda. Ob tem so žvižgali častni gardi in pripadnike zmerjali z izdajalci.”

Ludvik Tomšič (Foto: Facebook)

Aktualna vlada oziroma Ministrstvo za notranje zadeve je po besedah Mahniča konec junija 2022 umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih. “S tem je državni organ pripoznal kršitev predpisov kot legitimno dejanje, stroške varovanja pa bodo pokrili vsi davkoplačevalci. Še več, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je napovedala vložitev zakona, ki bi ustavil vse prekrške med epidemijo, omogočil izbris prekrškov iz evidenc ter povrnitev stroškov glob in stroškov postopkov”, je dodal kritično.

Mahnič poziva k opustitvi postopkov za poklicne gasilce
“V zgoraj navedenem primeru, ko so poklicni gasilci na prijavljenem protestnem shodu javno izrazili svoje mnenje in podali zahtevo za višje plače in odpravo plačnih nesorazmerij, pa Policija, organ v sestavi Ministrstva za notranje zadeve, obravnava javno izražanje mnenj poklicnih gasilcev, ki je bilo prijavljeno, kot prekršek,” je izpostavil Mahnič in dodal, da glede na navedeno vladi daje pobudo, da podobno kot za prekrškovne postopke, ki so bili sproženi zoper posameznike zaradi kršenja ukrepov zoper COVID-19 in jih je kasneje opustila, prekrškovne postopke opusti tudi za poklicne gasilce, ki so jih uvedli po zborovanju 16. februarja 2023.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine