15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Poslanec in podpredsednik DZ Danijel Krivec v intervjuju za Demokracijo: »V SDS pričakujemo kvalitetno kampanjo. Imamo izredno dobre kandidate, ki se lahko izkažejo na vsakem soočenju«

Piše: Vida Kocjan

Z Danijelom Krivcem, podpredsednikom Državnega zbora RS in poslancem SDS, smo se prejšnji četrtek pogovarjali o ustanovitvi preiskovalne komisije za Gen-I, Star Solar in domnevno nezakonito financiranje stranke Gibanje Svoboda, vse v povezavi z Robertom Golobom ter s tem povezanih zapletih. Vprašali smo ga, kaj pričakuje, kako je s kršitvami poslovnika, z delom vladajoče koalicije, kakšne ocene bi dal delu zdajšnje vlade. Ker smo v predvolilnem času, so bile tema pogovora tudi evropske volitve.

V državnem zboru je bila na zahtevo državnega sveta ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija za Gen-I, Golobovo podjetje Star Solar in domnevno nezakonito financiranje stranke Gibanje Svoboda. Bilo je polno zapletov …

Tridesetdnevni rok po vložitvi zahteve državnega sveta za ustanovitev komisije po poslovniku je potekel, in ker točke ni bilo na redni seji državnega zbora, smo v naši poslanski skupini vložili zahtevo za izredno sejo, s čimer smo izpolnili poslovniške roke.

Kaj pričakujete v prihodnje? Kako bo z vodenjem komisije, pričakujete, da si bo to prilastila največja vladna stranka?

Verjetno bodo to naredili, čeprav govorijo, da je to nepotrebna komisija oziroma sploh ne bi smela biti ustanovljena in delovati. Po moje bodo na koncu izglasovali, da bo predsednik komisije iz njihove stranke. S tem si bodo dali tudi neko možnost kreiranja in usmeritve v tej komisiji.

Bodo komisijo uzurpirali?

Ne popolnoma, čisto prostih rok nimajo, ker mora biti članstvo uravnoteženo, iz vseh poslanskih skupin torej. Vendar pa je predsednik tisti, ki usmerja, ne pa tudi edini, ki sklicuje seje. Obstaja poslovniška možnost, po kateri lahko zadostno število članov vedno zahteva sklic seje. Glede na izkušnje iz drugih komisij se bojim, da ne bo prav lahko. Vidimo, da se predsednik vlade zaslišanj izogiba tudi pri drugih državnozborskih komisijah. Najprej govori, da bo z dokumenti in s pričami vse ovrgel, nato pa se sej preiskovalne komisije ne udeleži. Primer je komisija, ki jo vodi predstavnik Gibanja Svoboda in preiskuje sume vplivanja na policijo. Na zaslišanje čakajo že skoraj pol leta. Podobno je tudi v Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Pričakujem, da se predsednik vlade zaslišanja kot priča ne bo udeležil niti v zdaj ustanovljeni komisiji o Gen-I itd., bo pa treba poleg drugih prič poskušati pridobiti čim več novih materialnih dokazov.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine