7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi priznal, da je komisija državnega zbora pri svojem delovanju pridobila nepooblaščen vpogled v finančno poslovanje  Demokracije

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi, član preiskovalne komisije, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek, je na seji preiskovalne komisije priznal, da je komisija državnega zbora pri svojem delovanju pridobila nepooblaščen vpogled v finančno poslovanje tednika Demokracija in tudi v osebne podatke naročnikov tednika. Tako je eklatantno kršila zakon, saj za pridobitev tovrstnih podatkov ni nobeno sodišče podalo sodne odredbe. Zaradi tega Boris Tomašič, direktor družbe Nova obzorja založništvo d. o. o., ki tednik Demokracija izdaja, napoveduje sodno nadaljevanje zgodbe. Ob tem postaja vse bolj jasno, da se Slovenija pod vlado Roberta Goloba vse bolj pogreza v policijsko državo. 

“Mi smo pridobili vaše transakcijske račune. Lahko vam povem, da se število naročnikov, sodeč po vašem transakcijskem računu, ne približa številki, ki jo omenjate v brošuri,” je povedal Žavbi, nezavedajoč se, da je javno priznal soudeležbo pri nezakonitem dejanju, ali pa v povsem samopašni maniri, v smislu, kaj nam pa morejo, saj so sodišča tudi naša.

Na objavo se je na spletu kaj hitro odzval strokovnjak za komuniciranje in politični komentator Edvard Kadič, ki je zapisal: “Kako, prosim?!? Kakšne podatke ste pridobili?! Kako iz stanja na TR sklepaš na število naročnikov? What?!? Tole je pa zrelo za kazensko ovadbo. Govori o reviji Demokracija.”

 

Boris Tomašič: “Zahtevam, da se dostojno vedete do mojih zaposlenih!”

Ukrepanje je napovedal tudi direktor Boris Tomašič. V dopisu, ki ga je naslovil na preiskovalno komisijo Državnega zbora, je uvodoma zapisal, da je bilo včerajšnje zaslišanje priče Jožeta Biščaka vse prej kot zaslišanje “temveč ustrahovanje in maltretiranje priče v gestapovskem slogu”, obnašanje predsednice preiskovalne komisije pa nedostojno in ponižujoče. Od Šetinc Paškove, je zahteval, da njegove zaposlene v prihodnje spoštuje in se do njih dostojno obnaša. Očital ji je tudi zlorabo preiskovalne komisije. Njena predsednica je namreč zasliševala pričo, zaposlenega v podjetju, ki je v zasebni lasti, kar ni dovoljeno, saj Biščak ni pravi zastopnik podjetja, ta pa prav tako ni imel odveze molčečnosti, zaradi česar mu ni dovoljeno govoriti o poslovnih tajnosti podjetja. Od Mojce Šetinc Pašek zahteva, da v prihodnje, ko bo preiskovalna komisija obravnavala zaupne poslovne podatke podjetij, ki jih vodi, to počne na “sejah, zaprtih za javnost”.

Televizijski voditelj in direktor družbe, ki izdaja Demokracijo, Boris Tomašič. Foto: Nova24TV

Politična komisija za strankarske namene

Tomašič je predsednico preiskovalne komisije obtožil tudi zlorabe preiskovalne komisije, ki jo je spremenila v politično komisijo. “Na omenjeni seji ste govorili o konkretnih sodelavcih in o finančnih transakcijah z osebami, ki niso politični funkcionarji, niti niso javne osebe. To je zloraba politične preiskave, ki jo vi spreminjate v politično policijo in jo uporabljate zgolj v svoje strankarske namene.” Zaradi izdaje poslovne skrivnosti bo zoper Pašek Šetinčevo začel ustrezne postopke. Prav tako pa bo podal prijavo informacijskemu pooblaščencu zaradi neupravičenega vpogleda v osebne podatke in sezname naših naročnikov.

Nezakonito pridobivanje podatkov

Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, kako točno je preiskovalna komisija, po izpovedi poslanca Žavbija, do teh podatkov sploh prišla. Za to bi lahko obstajali dve različni možnosti. Ali jim je banka, pri kateri posluje Demokracija, te podatke prostovoljno in nezakonito izročila, ali pa so jih pridobili z drugo metodo, in sicer hackerskim “fishing” napadom, kar je prav tako nezakonito.

Sodno nadaljevanje

Vodstvo Demokracije je zaradi eklatantnega napada politike na medijsko svobodo napovedalo nadaljevanje zgodbe v sodnih dvoranah. V prvi vrsti bo zoper odgovorne vložena prijava pri Informacijskem pooblaščencu ter na sodišče zahtevo za prepoved uporabe teh podatkov. Če bo ugotovljeno, da obstajajo možnosti za kazensko ovadbo odgovornih, napovedujejo, da bodo storili tudi to. “Zaradi izdaje poslovne skrivnosti bom zoper vas začel ustrezne postopke. Prav tako pa bom podal prijavo informacijskemu pooblaščencu zaradi neupravičenega vpogleda v osebne podatke in sezname naših naročnikov,” je napovedal Tomašič.

Zakaj je Mojca Šetinc Pašek odpovedala novinarsko konferenco?

Nekdanja “neodvisna” novinarka Šetinc Pašek je ob zaključku seje preiskovalne komisije napovedala še novinarsko konferenco, ki pa jo je nato naknadno odpovedala, domnevno zaradi neverjetne samoinkriminacije poslanca Lenarta Žavbija.

Preiskovalna komisija za pregon medijev

Medtem, ko je v slovenski javnosti te dni veliko govora o domnevnih pritiskih na medije, predvsem v okviru referendumske kampanje zakona o RTV in iz ust levičarskih aktivistov v novinarskih vrstah, pa je bila v Državnem zboru ustanovljena preiskovalna komisija, katere edini in eksplicitni namen je politično preganjati do oblasti kritične medije. Komisijo vodi nekdanja novinarka RTV, ki je celotno novinarsko kariero na RTV lagala slovenski javnosti o svoji “neopredeljenosti”, nato pa se je malo pred parlamentarnimi volitvami odločila, da bo kandidirala za poslanko v stranki Gibanje Svoboda. Dotični poslanec, ki je javno priznal soudeležbo pri nezakonitem ravnanju in je član omenjene preiskovalne komisije, je bil pred nastopom mandata član stranke Levica, a se je oportuno pridružil Golobovi “ekipi”. Njegov polbrat je urednik skrajno levega tednika Mladina Grega Repovž.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine