30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Poslanec DeSUS Robert Polnar: S Šarcem v 18 mesecih nismo imeli niti enega sestanka

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Poslanec DeSUS Robert Polnar je v oddaji Ura moči spregovoril o tem, da je mnogo lažje sodelovati v Janševi vladi kakor pa v Šarčevi, saj slednji ni sklical nobenih sestankov s poslanskimi skupinami, medtem ko je v Janševi vladi popolnoma drugače. Polnar tudi meni, da je stranka DeSUS v “fazi smrti”. “Dejstvo je, da je DeSUS Karlu Erjavcu zagotavljal položaj v vladi. To svojo funkcijo je DeSUS igral in izigral,” je pojasnil Polnar, ki ne izključuje, da bi se na naslednjih volitvah pridružil poslanski skupini SNS.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je tokrat nastopil v oddaji Bojana Požarja Ura moči, kjer je izpostavil razlike med vlado Marjana Šarca in vlado Janeza Janše ter kako ga ljudje obravnavajo. “Veliko ljudi me ustavi na ulici in me zmerja z izdajalcem,” je pojasnil Polnar. Slednji si vzame čas in mimoidočim tudi obrazloži, nakar se ljudje umirijo. “Jaz sem zelo intenzivno spremljal način delovanja gospoda Šarca, ker sem ga poznal prej in sem ga tudi zelo cenil in ga še vedno cenim za to kar je naredil, ker je bil župan ene velike in zelo zahtevne občine,” je pojasnil in pri tem dopušča, da lahko vsak župan naredi kakšno napako, kot je primer šole, ki nikoli ni bila zgrajena.

Povsem drugače pa vidi, kako je Šarec vodil vlado. “Na kakšen način je on komuniciral kot s poslansko skupino, ki je to vlado podpirala,” je izpostavil. Kot je pojasnil v nadaljevanju, oni v 18 mesecih niso imeli z njim niti enega sestanka. “Jaz sem takrat vodji poslanske skupine Francu Jurši predlagal, da vendarle damo sami pobudo, da se z njim sestanemo, da mu določene stvari povemo in da nam tudi on pove, kakšno dinamiko si zamišlja in kaj so njegove tiste ključne prioritete, a tega ni bilo,” je povedal.

Robert Polnar in Bojan Požar (foto: Zajem zaslona / Siol)

Sedanji predsednik vlade, ki ga imajo za “strah, totalitarca, avtokrata in diktatorja”, je sam predlagal tri sestanke s poslansko skupino in sam se je odzval na njihove pobude za sestanke s poslansko skupino, kjer so obdelovali operativne teme, ki se tičejo vsakodnevne politike. “Drug dan pride on v parlament in se usedemo. To je način delovanja, ki je popolnoma drugačen,” je obrazložil. Polnar vodi vsa koalicijska usklajevanja, ki se tičejo odbora za finance skupaj s SDS, NSi in SMC. “Vedno imamo pred tem sestanek poslanske skupine, kjer jaz predstavim situacijo, predstavim predloge in se o tem pogovorimo. In jaz ko pridem na ta sestanek vedno vem, kako bom glasoval, kako bo glasovala poslanska skupina /…/ in to vedo ljudje.”

Šarcu zameri, da je bil kot koalicijski poslanec popolnoma ignoriran
Leta 2018 je sprejel ponudbo in kandidiral za poslanca DeSUS, ki je šel v Šarčevo vlado. “V državni zbor sem prišel, ker sem želel urediti financiranje lokalne samouprave, torej, da se višina povprečnine začne povečevati. Upor Šarcu ni ideološke narave, zmotilo me je, da sem bil kot koalicijski poslanec popolnoma ignoriran. Kot koalicijski poslanec si moral glasovati tako, kot so ti naročili.” Kot je poudaril, s Šarčevim ministrom za finance Andrejem Bertoncljem “nismo prišli niti blizu”. To govori s stališča odbora za finance.

Predsednik odbora DZ za finance Robert Polnar (foto: STA)

Polnar ostaja v politiki in namerava ponovno kandidirati na naslednjih volitvah. “Da, ponovno nameravam kandidirati za poslanca,” je Polnar odgovoril voditelju in dejal, da se pogovarja z različnimi ljudmi. “Imam podobna politična stališča kot Zmago Jelinčič Plemeniti. S temi ljudmi se lahko zelo kakovostno pogovorim. Jelinčič se zelo dobro zaveda načela, da tam, kjer dva mislita enako, je eden odveč. Sem blizu Jelinčiča,” je še povedal. Prav tako so ga obiskali tudi poslanci Povežimo Slovenijo in mu ponudili kandidaturo. “Bil sem malo rezerviran, saj tisto, kar je bilo predstavljeno z novo programsko platformo, se mi zdi preskromno. Te nove koalicije se mi ne zdijo prav smiselne.”

Stranka DeSUS je v fazi smrti
Za konec pa je pokomentiral tudi stranko DeSUS. “DeSUS je v fazi smrti. Dejstvo je, da je DeSUS Karlu Erjavcu zagotavljal položaj v vladi. To svojo funkcijo je DeSUS igral in izigral. To, kar se dogaja z Ljubom Jasničem, to je brez zveze. Bolje bi bilo, če bi uporabili estetiko tišine v političnem komentiranju,” je sklenil Robert Polnar. Ocenjuje, da gre za popolnoma “naravno pot”, saj je bila le navidezno močna stranka. “Tisto, kar me je izrazito presenetilo, je bil izrazito podcenjevalen odnos do poslancev /…/ ti ljudje ne razumejo, da delegatskega sistema v Sloveniji ni več. Poslanci naj bi bili samo transmisija tistega, kar se izreče na svetu stranke ali na kakšnemu odboru dogodi.”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine