21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Poslanec Dejan Kaloh izstopil iz skupine prijateljstva z Rusko federacijo

Piše: L. K. F.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je včeraj ob 17. uri preko Twitterja sporočil, da je zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino izstopil iz državnozborske skupine prijateljstva z Rusko federacijo.

»Tamkajšnji ’deputati’ so namreč podprli Putinovo odločitev za agresijo, kar je nedopustno. Pozivam tudi predsednika skupine Matjaža Hana (SD), da predlaga razpustitev te skupine,« je še zapisal Kaloh.

V skupini je poleg predsednika še 16 članov: poslancev LMŠ je šest (Aljaž Kovačič, Brane Golubovič, Edvard Pavlič, Jerca Korče, Nik Prebil, Lidija Divjak Mirnik), štirje so SD (Jani Prednik, Marko Koprivc, Meira Hot, Samo Bevk), dva SAB (Branislav Rajić, Andrej Bajk), ostali so iz NSi (Andrej Černigoj), DeSUS (Franc Jurša), Levica (Matej Vatovec) in SNS (Zmago Jelinčič).

Na predlog poslancev lahko Odbor za zunanjo politiko ustanovi skupine prijateljstva s posamezno državo oziroma skupino držav. S sodelovanjem v skupinah prijateljstva lahko poslanci izmenjujejo mnenja, izkušnje in dobre prakse s predstavniki drugih parlamentov na vseh področjih skupnega interesa. Skupine prijateljstva lahko sodelujejo tudi s tujimi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi in tako še dodatno krepijo dialog ter sodelovanje med državami.

Člani skupine prijateljstva prihajajo iz vsaj polovice poslanskih skupin, in sicer tako koalicijskih kot opozicijskih. Skupina prijateljstva izmed svojih članov izvoli predsednika, ki koordinira njeno delo.

Na seznamu je približno 60 skupin prijateljstva, skupina prijateljstva s Palestino je prenehala delovati.

Kaloh je svoj odstop na Twitterju objavil danes ob 17. uri, ob 20. uri na spletni strani te državnozborske skupine ne njegovega imena ne fotografije ni bilo več.

Eden od uporabnikov Twitterja, Franc Rogelšek, je pod Kalohov tvit pikro zapisal: »Han tega ne bo storil, saj si po obisku Vršiča vzame še čas, da gre v Krajnski Gori do VIP šotora na šilček vodke (pripel je fotografijo z dne17.7.19, op. av.) in nato na zakusko in spletanje 🇷🇺 vezi ter poznanstev v šotoru, kamor je vstop samo z akreditacijo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine