30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Poslanec Dejan Kaloh: “Epidemija covida-19 in vladni ukrepi za zaščito zdravja in življenj ne morejo in ne smejo biti del političnega boja, ne na ulici, ne tukaj v državnem zboru!”

Piše: Politikis.si

Predlog Zakona o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po Zakonu o nalezljivih boleznih in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih, so včeraj poslanci na Odboru za pravosodje odločno zavrnili. Predlagatelj tega predloga, nepovezani poslanec Branislav Rajić, je prepričal zgolj 3 opozicijske poslance, da so ta predlog podprli.

Iz razprave poslanca SDS, mag. Dejana Kaloha:

“Epidemija covida-19 in vladni ukrepi za zaščito zdravja in življenj  ne morejo in ne smejo biti del političnega boja, ne na ulici, ne tukaj v državnem zboru. Ker so občečloveško zavržni. Ker nezakoniti shodi so sprožilec novih okužb in posledično novih smrti. To je dejstvo.

Glede mariborskih shodov bi še nekaj želel povedati, glede na to, da sem mariborski poslanec. Poglejte to dvojno zavržnost. Na enem izmed shodov, kjer so kršili epidemiološke ukrepe in je potem en izmed teh kršiteljev še domnevno posilil svojo hčerko. Pa kako zloben moraš biti, da škodiš širši družbi in celo lastnim otrokom?

Glede mariborskih dijakov in protesta 9. februarja. Dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. Okrajno sodišče v Mariboru je potem prejelo skupno tri obdolžilne predloge zoper mladoletnike. Šest dijakov pa je prejelo globo v višini 400 evrov.

Pustimo sedaj finese, koliko medsebijne razdalje je bilo med njimi, so imeli maske čez nos in usta ali samo čeu usta in tako dalje. Shod je bil neprijavljen. Kršitve so zaznali mariborski policisti in spisali globe ter obdolžilne predloge.

Sedaj pa unikaten paradoks, ki ga jaz še nisem videl. Sodnica mariborskega sodišča se je šla tem dijakom opravičevati. Mariborska okrajna sodnica je prekrškovni postopek zoper prvega dijaka ustavila, ok, zato ima podlago v zakonu. A da se v imenu sodstva potem opraviči, je hud poklicni zdrs. Ta sodnica ni tam, da bi se komurkoli opravičevala, ampak za to, da sodi. Po črki zakona. Tudi tistim dijakom, ki kršijo epidemiološke ukrepe.

Naravnost aburdno pa je, da se sedaj opozicijski poslanci postavljajo v vlogo tistih, ki bi želeli tudi sami participirati pri aboliciji in podeljavati amnestije. In to tistim, ki kršijo vladne ukrepe za preprečitev širjenja covida-19, kot je to zaznal uradni organ – to je policija. In to za posamične primere, ki so vezane točno na določen dan. Ne bo šlo. V SDS ne bomo nikoli pristali na to, da so prvorazredni nad zakonom. Pa sedaj ne govorim zgolj o mariborskih dijakih, ampak tudi o tistih, ki so 27. aprila masovno rajali na Prešernovem trgu. In širili covid-19 ter ogrožali zdravje in življenja sodržavljanov.

Koalicijski poslanci, ki postavljamo zdravje in življenja naših sodržavljanov vedno na prvo mesto, tega predloga seveda ne bomo podprli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine