6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Poslanci podprli pobudo, da Zelenski nagovori Državni zbor Republike Slovenije

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU sta na včerajšnji seji odločala o pobudi poslanske skupine SDS, naj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovori Državni zbor Republike Slovenije. Oba odbora sta pobudo soglasno podprla.

“S povabilom Zelenskega k nagovoru Državnega zbora RS bo Slovenija izrazila podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo,” so zapisali na spletni strani SDS.

Slovenska demokratska stranka je pretekli torek vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi se razpravljalo o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini. Ob vložitvi zahteve je poslanec SDS odločitev pojasnil, da so dokazi in sledi za zločine proti človeštvu jasni ter da dejanja, ki imajo vse indice genocid,  ne bi smela ostati nekaznovana.

Zločine je treba raziskati

Vsebina deklaracije, o kateri državni zbor še ni razpravljal, vsebuje zahtevo, da se vojne zločine, storjene na območju Ukrajine, razišče, in pozdravlja ustanovitev posebne preiskovalne komisije pod vodstvom Poljske, Litve in Ukrajine, v kateri sodeluje tudi tožilec mednarodnega sodišča in visoki komisariat OZN. Hkrati poziva, da se pridobljeni dokazi shranijo in zaščitijo pred uničenjem, ter stori vse, da zločini, zagrešeni na območju Ukrajine, ne ostanejo nekaznovani. Za to bi bilo treba ustanoviti posebno mednarodno sodišče.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine