24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Poskus utišanja analitika Videtiča in odstranitve vodstva RTVS sta dva primera nasilne prakse tranzicijsko-levičarskih privatizatorjev

Piše: Tomaž S. Medved

Sedaj ni nobenega dvoma več: »svoboda«, ki jo s svojim imenom ironično ponazarja največja vladajoča stranka, dobiva prve in to precej groteskne obrise. Tako pri višanju življenjskih stroškov kot tudi pri splošni svobodi mišljenja in političnega udejstvovanja.

Ali povedano drugače: Slovenija pod vodstvom dr. Roberta Goloba (ali še natančnejše: njegovih »stricev«) postaja pravzaprav nekakšna mala različica Putinove Rusije, o čemer smo sicer že pisali. A sedaj postaja to vse bolj očitno.

Takoj po zamenjavi nadzornikov Elesa sledil poskus utišanja Videtiča

Poglejmo primer. Družba ELES, torej organizacija, ki naj bi se ukvarjala z distribucijo električne energije, je Miranu Videtiču, analitiku v oddaji Ura moči na Planet TV, tako rekoč prepovedala javno komentiranje družbenih dogodkov, češ da je takšno početje v neskladju z etičnim kodeksom. Šokantno, ustavno sporno, a po drugi strani tudi zelo pomenljivo: duh Golobove »svobode« očitno sega globoko v državna podjetja, kot je denimo Eles. V tej družbi je namreč vlada v začetku junija, torej takoj po prevzemu mandata, zamenjala vse člane nadzornega sveta, čeprav so na spletni strani Elesa še vedno zapisana imena prejšnjih članov NS? Prav v primeru Elesa se je namreč pokazala brutalna moč koalicije in razvpit primer novega nadzornika Andreja Ribiča, vplivnega člana Gibanja Svoboda in človeka iz kroga Gregorja Golobiča, ki je nekoč že bil predsednik nadzornega sveta Elesa. Da je bila »nerodnost« še večja, je bil v nadzorni svet tokrat najprej imenovan odvetnik Jožef Klavdij Novak (iz odvetniške družbe Čeferin), vendar je nekaj dni kasneje že odstopil.

Seveda se tu postavlja tudi vprašanje, ali gre morda v primeru cenzorskega postopka proti Miranu Videtiču tudi za poskus predsednika uprave Elesa Aleksandra Mervarja, ki je komaj dobro začel svoj mandat, da se obdrži na vrhu družbe. Mimogrede, gre za nekdanjega Golobovega sodelavca v podjetju Istrabenz-Gorenje (predhodniku Gen-I). Čisto mogoče je, da si vodstvo Elesa sedaj na ta račun pred novimi nadzorniki rešuje kožo.

Miran Videtič in dr. Peter Gregorčič veljata za prodorna politična analitika, ki spravljata levičarske aktiviste ob živce. (foto: Youtube, Veronika Savnik)

Zakaj tranzicijski levičarji ne marajo tehnične inteligence ter inovatorjev

A po drugi strani ne gre spregledati, da je Videtič zadnji dve leti že dokaj poznan in prodoren politični analitik, zlasti v oddaji Ura moči (in že prej v oddaji Faktor), ki je januarja 2021 na Požareportu objavil žgečkljivo kolumno za tiste, ki so se spraševali, kdaj je postal »janšist«. Videtič je sicer po podatkih, ki smo jih pridobili iz sistema cobiss, pred sedmimi leti diplomiral iz podjetništva oz. inovacij na GEA College. V omenjenem diplomskem delu je skušal ugotoviti možnosti za prenos dobrih podjetniških praks na raven nacionalne politike. Za nosilce tovarišijskega kapitalizma in privatizatorjev države vsekakor precej neprijetna tema. In če upoštevamo, da kot komentator izvirno prihaja iz levega dela političnega spektra, za globoko državo to pomeni podobna veleizdaja kot prelom dr. Nine Krajnik s tradicionalnim filozofskim klubom teoretske psihoanalize, ki jo v javnosti zastopata dr. Slavoj Žižek in dr. Mladen Dolar. Spomnimo: levičarje je v bližnji preteklosti s svojim angažiranjem »dražil« še en predstavnik tehnične inteligence dr. Mitja Štular.

Je napad na Videtiča morda posledica dejstva, da se skuša predsednik uprave Elesa Aleksander Mervar izogniti morebitnim ukrepom, ki bi jih proti upravi sprožil vplivni novi prvi nadzornik družbe Andrej Ribič (desno)? (foto: STA)

Tu seveda velja izpostaviti še en vidik prave vojne tranzicijske levice proti intelektualcem, ki sesuvajo njeno (večinoma na FDV sproducirano) mitologijo – to pa je boj proti tehnični inteligenci, konkretno proti aktualnemu predsedniku Programskega sveta RTVS dr. Petru Gregorčiču, ki je, mimogrede, profesor na ljubljanski fakulteti za strojništvo. Poskuse ideologizacije in režimskega ustrahovanja tehnične inteligence je v svojih spominih (»Od stavke do stranke«) opisal že pokojni France Tomšič, ki je po dolgoletni izkušnji dela v Nemčiji nadaljeval kariero v Litostroju in tam leta 1987 sprožil stavko s političnimi posledicami. O tem sta precej napisala tudi nekdanji interniranec z Golega otoka mag. Andrej Aplenc in že pokojni dr. Marko Kos, ki je prav tako opisal, kako je zaradi partijske gonje izgubil profesuro.

Gregorčič kot glavna tarča privatizatorjev javne RTV

In ko smo že pri dr. Gregorčiču in tehnični inteligenci, ki ne razmišlja po merah tranzicijskih plenilcev, naj spomnimo, da je Gregorčič (prav tako sijajen politični analitik) že dlje časa tarča t. i. stavkovnega odbora RTVS, ki zahteva njegov odstop. Prav danes je Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora, zaposlenim na RTV poslala novo obvestilo, češ da »generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough s svojimi pomočniki in z zgrešeno programsko politiko nadaljuje razgradnjo javnega medija in krni ugled javne radiotelevizije v javnosti«»Vodstvo RTV še povečuje negotovost z novimi predlogi krčenja Informativnega programa in s krepitvijo oddaje Panorama, ki po nobenih kriterijih ne ustreza programskim in profesionalnim standardom javnega RTV. Generalni direktor RTV je po jesenskem sprejetju škodljivega programsko-produkcijskega načrta, s katerim je Informativni program Televizije Slovenija osiromašil in degradiral, programskemu svetu zdaj predlagala še krnitev in ukinitev nekaterih dopisništev v tujini. V stavkovnem odboru smo bili nad novico šokirani, saj predlagano zapiranje dopisništev v Moskvi, Berlinu, Bruslju ter v Rimu in Vatikanu pomeni dokončen izbris Informativnega programa, nadaljnje krnjenje zunanjepolitičnih vsebin na javnem RTV in uničevanja poslanstva javnega medija.« Tako se glasi del sporočila, ki ga je danes Milinkovićeva poslala ostalim stavkajočim.

Stavka na RTVS se bo nadaljevala v ponedeljek, kar kaže na jezo, ker tranzicijska levica še ni vzpostavila popolnega nadzora nad javnim zavodom. (foto: STA / Nebojša Tejić)

Kakorkoli že, stavka naj bi se nadaljevala znova v ponedeljek, 20. junija, od 14h do 23h, ko bo o nadaljnjih korakih odločal programski svet RTV. Stavkovni odbor napoveduje tudi javni shod pred parlamentom, češ da mora zakonodajalec ukrepati, ko gre za »ohranitev javnega servisa«. Kot je že znano, je danes na oddajo Panorama javno pljunila tudi razvpita Eugenija Carl, češ da se bo uprla pritisku, naj tudi lokalni dopisniki pripravijo prispevke za oddajo Panorama. Povsem očitno pa je, da bo skušal stavkovni odbor doseči ne samo odstop generalnega direktorja, pač pa dokončen izgon predsednika programskega sveta RTV. Pri tem pa očitno računa na široko podporo vladajoče koalicije, zato ne preseneča, da je stavka organizirana prav v času zasedanja programskega sveta. Kar je samo še eden od številnih umazanih poskusov vrniti RTVS v »normalno stanje«, kjer bodo lahko po mili volji oblačili in vedrili kadri tranzicijske levice. Slovenijo lahko pred tem reši le še skorajšnji razkol tranzicijske levice zaradi podpore precejšnjega dela levice Putinovemu režimu (ki ga očitno podpirata tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in dr. Danilo Türk), čemur pa krogi, ki so nekoliko bolj pod vplivom Georgea Sorosa, nasprotujejo…

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine