9.9 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Pop TV – dežurna poročevalka s kriminalističnih akcij

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Z vsemi organi, ki preiskujejo nabavo medicinske opreme v prvem valu epidemije, sem tvorno sodeloval. Razumljivo pa je, da sem za to najel odvetnika, saj je bila zadeva tako spolitizirana, da enostavno ne zaupam v dobronamernost vseh vpletenih v postopke,” je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek glede krivičnega poročanja POP TV o preiskavi nabave medicinske opreme. Komercialna televizija je namreč znova opravljala delo, ki je v domeni sodstva, da bi očrnila ministra in rušila vlado. Ker je Počivalšek poudaril, da je bil s strani POP TV obveščen o hišni preiskavi, ker ima ta očitno najboljše informacije o dogajanju na NPU, so se na to odzvali na POP TV in zanikali češ, da to ne drži, da bi bili predčasno obveščeni o preiskavah pri njem. Glede na dosedanjo prakso, ko so bili novinarji vedno prvi na kraju kriminalističnih akcij, je njihovo zanikanje še toliko bolj neverodostojno.

Kljub temu, da naj bi živeli v demokratični državi in naj bi bili pred zakonom vsi enaki lahko marsikdaj vidimo, da se določene osebe znajdejo pod drobnogledom televizijskega ustroja, še preden tja uspe priti policija. Poročali smo, da so se v primeru hišne preiskave na domu ministra za gospodarstvo in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška, novinarji in snemalci televizije POP TV, ki jo vodi Tjaša Slokar Kos, žena zloglasnega kriminalista in inscinatorja afer Draga Kosa, že dan pred preiskavo povsem po “naključju” seveda  znašli v koncih ministra. Ker je Počivalšek rekel bobu bob so na POP TV skočili na okope in zatrdili: “To ne drži, kot smo že večkrat odločno zatrdili.”

“Očitno jim upravičeno ne zaupam, saj informacije iz organov pregona letijo v javnost na zelo manipulativen način. Tako sem bil denimo za hišno preiskavo obveščen s strani POP TV, ki ima očitno najboljše informacije o dogajanju na NPU,” se je na krivično poročanje medija odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je ob tem v nadaljevanju še vprašal, ali jih vežejo osebna poznanstva in posebne vezi. Zadnja leta je precej govora o vladavini prava in v tem sklopu je pomembno izpostaviti naslednje: V Sloveniji sodijo sodišča. Namesto tega pa se v praksi dogaja nekaj drugega.

Dogaja se politična zloraba organov pregona, ki izvajajo javno sojenje prek medijev. Z nepopolnimi in zavajajočimi informacijami, ki jih v javnost plasirajo prek medijev, nekateri kriminalisti usmerjajo javno mnenje v obsodbo pred dejanskim sojenjem. To je nesprejemljivo. “Zakaj so morali moj telefon poslati na odklepanje v tujino? V sklopu preiskave sem jim telefon predal brez zadržkov.” Če bi ga povabili na pogovor, bi jim telefon tudi odklenil, saj nima česa skrivati. Pa ga NPU ni poklical, niti z njim neposredno govoril o tem.

Namesto tega so telefon dali v odklepanje zasebnemu izraelskemu podjetju, kar je zaskrbljujoče. “Nenazadnje sem le podpredsednik vlade in bi lahko na telefonu bile tudi državne skrivnosti. To je povsem nepremišljena poteza kriminalistov NPU. Vem, da sem ključna politična tarča tistih, ki hočejo zrušiti vlado za vsako ceno.” Potem, ko jim je padel v vodo načrt, da ga odstranijo s poročilom Računskega sodišča, in ko jim tudi poročilo KPK v ničemer ne pomaga pri tem načrtu, sedaj nadaljujejo z zadnjim postopkom in ga zavlačujejo.

Spomnimo. Tako kot v primeru hišne preiskave na domu Počivalška je bilo podobno v primeru preiskave na sedežu podjetja Derby. Po navedbah našega vira je policijo prehitela ekipa POP TV, ker lastnik Izet Rastoder preprosto ni kazal pripravljenosti, da bi Kosu nekaj “plačal”. 30. januarja lani v zgodnjih jutranjih urah so na Letališko cesto v Ljubljani, kjer se nahaja skladišče podjetja Derby, vdrli polno oboroženi policisti z oklepnimi vozili, kmalu za tem so bile naslovnice medijev polne špekulacij, da naj bi tam našli prepovedano drogo kokain. Policijo je takrat še trdno obvladovala vlada Marjana Šarca. Toda mediji javnosti niso predstavili, da je bila pred samo akcijo, kot že nič kolikokrat doslej, zopet v pripravljenosti reporterska ekipa POP TV, saj je bila tam pred prihodom kriminalistov, kar znova pojasni zlizanost policije z največjo komercialno televizijo. Na policiji so sicer prisotnost medijev pred njihovim prihodom zanikali, toda priče govorijo drugače. Ob tem je še potrebno omeniti, da ima podjetje Derby s POP TV tudi zgodovino, saj je pred leti prenehalo s plačevanjem sponzorskega denarja v višini 120 tisoč evrov za prenose lige prvakov in ta denar preusmerilo na račun konkurenčne televizije Sport Klub.

Počivalška umazati za vsako ceno: Kriminalisti na POP TV usmerjajo javno mnenje in zavlačujejo s preiskavo
“Še enkrat bom ponovil, v postopku nabave medicinske opreme nisem storil nič nezakonitega in zato zahtevam, da se vsi postopki pospešijo in mi omogočijo, da si dokončno operem ime, ki so mi ga oblatili zaradi politiziranja nabave v času, ko se je cel svet boril za opremo.” Namesto, da se kriminalisti NPU igrajo prek POP TV, naj opravijo svoje delo in postopek bodisi zaključijo ali pa na mizo položijo svoje argumente.

V enem izmed svojih intervjujev je premier Janez Janša spregovoril o tem, kako Kos žuga aktualni vladi. “Preko svoje žene, ki je odgovorna urednica informativnega programa na Pop TV, to počne praktično vsak dan preko ekranov omenjene televizije. Kos iz afere Vič-Holmec oz. lažni Peter iz Sove, kot ga poznamo iz afere Depala vas, oziroma realizator velikega poka iz afere Patria, je eden tistih obrazov globoke države, ki jih skrbi, da bodo ostali brez svojih privilegijev,” je izpostavil Janša in ob tem spomnil na njegove račune, izstavljenih NLB, kjer je v nekaj urah potegnil mesečno plačo navadnega državljana. Janša poudarja, da jih je strah, da ne bi odgovarjali za nezakonite rabote, ki so jih počeli v preteklosti. “Drži pa, da je ob več desetletnem kadrovanju prvorazrednih po kriminalistični policiji in tožilstvu v obeh institucijah veliko takih, ki ne delajo za slovensko demokratično, ampak za Kosovo globoko državo,” je bil jasen.

POP TV se je po nastopu nove vlade spravil na poslanec SDS Franc Breznik, ki je sam na svoji koži dodobra izkusil kako je, če postaneš tarča medijskega umora. Zanimivo pa je, da se je vse skupaj zgodilo, ko je odhajal od podjetja Derby,  kjer je urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart. Ker je pri vožnji nekoliko prekoračil hitrost, so bili o tem obveščeni izbrani mediji. Seveda še preden je za to vedel minister za notranje zadeve sam. Tukaj se seveda niso ustavili, saj so kaj kmalu sledili medijski napadi na ostale člane ministrske ekipe, od Počivalška, do Aleksandre Pivec, Aleša Hojsa itd.

To, da se POP TV ekipa mnogokrat “naključno” pojavi tam, kjer pride do hišnih preiskav, kaže, da je četrta veja še kako aktivna. Še posebej ko gre za tiste, ki globoki državi po volji. Konec koncev pa vse skupaj niti ne čudi toliko, brez Kosa v državi vendarle še ni bilo nobene večje afere, vse skupaj ne čudi toliko.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine