13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Ponovna laž STA: V odgovoru Komisije, ki naj bi Janšo kritizirala, Janša z imenom sploh ni bil omenjen!

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Mantra okrog zgodbe v mediju Politico, kjer se premierja Janeza Janšo obtožuje, kako naj bi ustrahoval in preganjal medije, ki mu niso povčeši, se nadaljuje. STA in ostali slovenski mediji so se razpisali, da je Evropska komisija obsodila Janševe tvite, kjer je ta pojasnil, da so navedbe avtorice članka Lili Bayer okrog stanja medijev v Sloveniji zavajajoče. V bistvu pa je šlo v tej zadevi za ponavljanje iste mantre, kako so napadi na novinarje nedopustni. Na vprašanje okrog tvitov je bil namreč podan že vnaprej pripravljen odgovor, novinarji pa so to interpretirali po svoje.

Glede dogajanja na današnji konferenci, kjer je dopisnik avstrijskega časnika Die Presse, zastavil vprašanje govorcu Komisije, se je razpisal tudi Reuters in navedel naslednje: “Na vprašanje o tvitu je glavni tiskovni predstavnik izvršnega direktorja EU Eric Mamer na brifingu povedal: “Obsojamo vse napade na novinarje. V Bruslju tega ne bi storili in pričakujemo, da se tudi drugi ne bodo prepuščali takim praksam”.”

Kot lahko vidimo iz podanega odgovora, govorec Janše sploh ni omenil. Zgolj to, da bi v Bruslju ravnali drugače. Pri tem seveda ni konkretizirano, kdo točno? Očitno pa novinarji tovrstne izjave interpretirajo po svoje in novico o tem pridno širijo naokrog. Cilj je seveda oblatiti Janeza Janšo, ki je ostal na mestu premierja, čeprav so KUL-ovci vse svoje sile usmerili v spremembo oblasti. Za namene tega je prišlo do ustrahovanja posameznih poslancev itd.

Foto: Printscreen

Kot naročeno in povsem “naključno”, kdor pač verjame v te pravljice, je takoj naslednji dan šel v objavo članek Politica, kjer se Janšo obtožuje, kako naj bi ustrahoval medije in jih blatil, čeprav je pravzaprav ravno obratno. Vse odkar je prisegla nova vlada, potem, ko je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, je Janša deležen napadov, ki gredo preko vsake meje zdravega razuma. Zanimivo, da nihče ne problematizira dejstva, da novinarka Politica v članku sploh ni navedla odgovorov s strani vlade, ki jo obtožuje.

 

Kot so spomnili številni intelektualci, je problematično tudi to, da v omenjenem članku avtorica navaja zgolj skrajno leve vire. Tomaž Štih je problematiziral, ker ni naveden niti en verodostojnega desničarsko vir, ki bi podpiral njeno zgodbo,” in ob tem dodal, da če se opravlja zanič novinarsko delo/socialistični aktivizem je potrebno na to opozoriti. “Ne gre za žalitev, ko gre za resnico,” je bil jasen. Poznavalec medijev, sociolog dr. Borut Rončević je poudaril, da zgodba, ki trenutno dviga prah, niti slučajno ni odlična v smislu razkritja informacij, kot nas poskušajo prepričati nekateri, vsaj ni podprta z empiričnimi dejstvi. “Nedavna analiza poročanja 10 najpomembnejših slovenskih medijev je pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, 2 odstotka provladnih. Ni prav veliko zatiranja …”

 

Očitno pa vse to STA in ostalih osrednjih medijev ne zmoti, da ne bi še naprej nadaljevali mantro, ki je posledica razočaranja ob neuspehu brezupnice. Žalostno pa je, da si nekaj takega dovoli tudi STA, ki se financira iz javnih sredstev. Še več, STA se je odzvala na kritike s strani vodje Ukoma Uroša Urbanije z nizanjem še več spletnih povezav do člankov tujih medijev.

Reuters naknadno spremenil članek in izbrisal izjavo

Naslovi so bombastični, a kakor razkriva poročanje Reutersa, daleč od resnice, kajti predstavnik EU ni nikjer poimensko izpostavil premierja Janeza Janše, temveč je zgolj na najbolj vseobsežen način ponovil izjavo Vere Jourove izpred leta dni.

Del, ki so ga na Reutersu hitro izbrisali, ko so ugtovoili, da se ne ujema z nastavljeno agendo o tem kako naj bi EU obsodila Janšo (Posnetek zaslona: Reuters)

Potreben je popravek. Tako je včasih razkrivalo poročanje Reutersa. Članek so v vmesnem času korenito spremenili. Celotno izjavo Erica Mamerja so vrgli ven, saj se očitno ni ujemala z nastavljeno agendo. Članek pa namesto z relevantnimi dejstvi zapolnili z izjavami levičarjev.

Tako izgledajo medijske manipulacije v praksi. Prvo se napiše eno, nato pride cenzor in odstani vse za levičarsko agendo moteče elemente (foto: Reuters)

Niti Reuters no to kar je včasih bil. Na dodatno prigovarjanje novinarjev, pa je zgolj dodal, da “oni” tega ne bi tako naredili. Po odgovoru sodeč ne gre za vprašanje spornosti temveč stila.

 

Oglasil pa se je tudi premier Janša, ki je povedal, da “z velikim veseljem sprejmemo v Sloveniji kakršnokoli delegacijo katerekoli institucije, ki bi skušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom Vlade Republike Slovenije.”  Janša je pri tem povedal, da bi verjetno “zadoščal že nekaj urni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18.00 in 22.30 zvečer, pa bi bilo vse jasno.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine