18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Ponosen naslednik KPS Marko Koprivc je menda zaskrbljen, ker ima del kamniških osnovnošolcev pouk v župnijskih prostorih in bodo morali gledati verske simbole na stenah

Poslanec SD Marko Koprivc se je v parlamentu že pohvalil, da so Socialni demokrati ponosni nasledniki Zveze komunistov Slovenije. No, to dejansko dokazuje tudi v praksi. Poslansko vprašanje, ki ga je naslovil na ministrico za izobraževanje Simono Kustec, kaže na to, da ga zelo moti reševanje prostorske stiske kamniških osnovnošolcev, ki imajo pouk tudi v prostorih župnije.

 

Za kaj gre? Ravnatelj OŠ Frana Albrehta Kamnik je izdal okrožnico, v kateri je pojasnil, da bo za učence petega razreda omenjene osnovne šole organiziran pouk v prostorih župnišča na Šutni v Kamniku. »Starši so ob tej odločitvi zaskrbljeni predvsem glede splošne varnosti učencev v prostorih župnišča, kako bo ob izvedbi pouka v prostorih župnišča zagotovljena integriteta vseh učencev, tudi tistih, ki so morda pripadniki drugih veroizpovedi, navsezadnje pa tudi ali bodo iz prostorov župnišča, v katerih se bo izvajal program javne osnovne šole, odstranjeni vsi verski simboli in podobe,« je med drugim zapisal v poslanskem vprašanju.

Ob tem velja spomniti, da začasno izvajanje pouka v župnijskih prostorih v Sloveniji ni neka posebnost, saj je moralo v preteklosti že več osnovnih šol reševati prostorsko stisko na takšen način. V Kamniku je tako v preteklosti v župnišču potekal pouk za učence OŠ Toma Brejca. Zanimivo je, da so se tudi takrat sicer oglašali zagovorniki laicizma in »versko nevtralne šole«, a starši otrok načeloma niso povzročali težav, ker je pouk potekal v »versko nevtralnih« prostorih. Pred šestimi leti so tako učenci OŠ Adama Bohoriča Brestanica obiskovali pouk tudi v župnišču v Brestanici, tedanja ravnateljica Martina Ivačič pa je na zahteve tistih, ki so menili, da je treba v času pouka odstraniti verske simbole, odgovorila, da so v župnišču gostje in da ne morejo zahtevati umika verskih simbolov. Od staršev se na verske simbole ni pritožil nihče. Zato se lahko vprašamo, ali gre v primeru poslanskega vprašanja Marka Koprivca za še enega od številnih populističnih nastopov.

Seveda to še ni vse – poslanec SD se namreč spreneveda tudi glede prostorske stiske OŠ Frana Albrehta Kamnik. Slednja se namreč nahaja v starih, premajhnih in dotrajanih prostorih, še vedno pa čakajo na izgradnjo nove šole, ki bi morala biti zgrajena že v času, ko je bil v Kamniku župan še Marjan Šarec, sedanji prvak LMŠ ter leto in pol tudi premier. Pisali smo namreč že o tem, da je bilo za novo šolo namenjenih 1,5 milijona evrov občinskih sredstev, ki pa so seveda poniknila, nove šole pa še vedno ni nikjer.

Ni znano, ali je Koprivc katero od teh vprašanj kdaj namenil Šarcu. Očitno ne, kajti vrana vrani ne izkljuje oči. Populizem na račun proticerkvenega razpoloženja pa vedno pride prav.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine