30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Pomembno mesto v policiji namenjeno znanki Damirja Črnčeca. »Vlada totalna anarhija!«

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

“Depolitizacija” policije je očitno v polnem  zagonu. Ta se je razvnela, potem ko je predsednik vlade Robert Golob s političnim pritiskom na kadrovanje v policiji povzročil celo odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. A tak način kadrovanja znotraj policije zdaj očitno postaja modus operandi. Policija je o Tanji Dužnik zelo skopa z odgovori.

Kot poroča vir iz policije (podatke hranimo v uredništvu), so na NPU dali razpis za pomočnika direktorja NPU, ki naj bi bil že vnaprej oddan za Tanjo Dužnik, prej zaposleno na ministrstvu za obrambo, ki naj bi se poznala z Damirjem Črnčecem.

To naj bi postala direktorica NPU, potem ko Darko Muženič prevzame mesto generalnega direktorja policije. Prav tako smo izvedeli, da so ljudje bivše ministrice Tatjane Bobnar dobili anonimno prijavo na SNPI, da Dužnikova izvaja šikaniranje, prijavo pa je vodja SNPI (Sektor za notranje preiskave in integriteto) Praznik zadržal, ker jo je najprej posredoval Tatjani Bobnar in zato naj ne bi izpeljal notranjega varnostnega postopka. “Skratka, na policiji vlada totalna anarhija,” smo izvedeli.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se je zaradi politizacije policije uprla in odločila za odstop. (Foto: STA)

Želi premier prek kadrovskih rošad poskrbeti, da ga bodo preiskovali “pravi” kriminalisti?
Spomnimo, ko je premier Robert Golob želel po hitrem postopku Darka Muženiča spraviti nazaj v NPU, sta imela ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in direktor policije Boštjan Lindav glede tega utemeljene pomisleke, saj je proti njemu tekla preiskava evropskega javnega tožilstva. Muženič je kljub temu že konec julija prevzel vodstvo NPU-ja. Po poročanju Požareporta je bil takoj po njegovi vrnitvi zamenjan Mitja Nerat, kriminalist, ki je preiskoval afero Teš 6 in naj bi bil “kazensko” premeščen v Tacen menda na zahtevo novega direktorja kriminalistične uprave Davida Antoloviča.

Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je že preteklost. Minister Poklukar je ekspresno hitro pričel z zamenjavami v policiji. (Foto: STA)

Viri Požareporta pravijo, da je Muženič spretno izkoristil prerazporeditev Nerata za “ureditev primerov, ki bremenijo njega (afera Farrokh oziroma zloglasno pranje iranskega denarja skozi Novo Ljubljansko banko) in Roberta Goloba” znotraj tožilsko-policijske preiskave Gen-I. Skupini, ki je preiskovala oba primera, je dal še preiskavo Teš 6, takoj potem pa jim odvzel preiskavi primera Farrokh in Gen-I (Roberta Goloba) “pod pretvezo preobremenjenosti”. Po navedbah Požareporta je obe zadevi prepustil svojo pomočnici Tanji Dužnik, kar naj bi bilo izrazito nenavadno. Pomočniki direktorjev NPU namreč nikoli ne izvajajo preiskav. “Iz vsega tega je seveda mogoče tudi logično sklepati, da želi predsednik vlade Golob – prek direktorja NPU Darka Muženiča – kontrolirati preiskavo zoper sebe in Gen-I.”

Nekdanji direktor družbe Elektro energija in zdajšnji minister Bojan Kumer, nekdanji predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob in nekdanji predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič. Kdo bo preiskoval domnevne balkanske sumljive posle, ki so se domnevno dogajali, medtem ko je družbo vodil trenutni predsednik vlade? (Foto: STA)

Zdaj so očitno začele domine padati. Če je razpis res že “rezerviran” za Dužnikovo in če ta res zatem postane direktorica NPU, potem lahko res govorimo o razpadu temeljev pravne države in bi bilo treba o razpadu sistema v slovenski policiji obvestiti tudi mednarodne organe.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine