1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Polona Fijavž prejela le 59 glasov od 143 upravičencev

Piše: M.P. (Nova24tv.si)

Vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenije (TVS) Polona Fijavž je po informacijah STA danes prejela podporo uredništva. Zanjo je glasovalo le 59 od 143 upravičencev.

Osrednji mediji navijaško poročajo o močni in celo plebiscitarni podpori novi vršilki dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa RTV Poloni Fijavž.

Glasovanje je potekalo danes med 11.30 in 14. uro. Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja, je svoje mnenje na volišču oddalo 57 upravičencev, po elektronski pošti pa je komisija prejela tri glasovnice. Skupaj je tako glasovalo 60 upravičencev.

Fijavž funkcijo odgovorne urednice informativnega programa na prvem programu TVS po odstopu Jadranke Rebernik od 19. septembra opravlja kot vršilka dolžnosti. Še preden je sploh lahko zakonito sprejemala odločitve je pričela s čistko novinarjev, ki so osvežili programe v času prejšnjega vodstva RTV. Z novim ustavno spornim zakonom in “depolitizacijo” so na zaslone vrnili stare obraze, ki jih videvamo že 30 let.

Ni pridobila predhodnega mnenja uredništva
K izrekanju uredništva o njenem imenovanju je upravo Radiotelevizije Slovenije (RTVS) in v. d. direktorja TVS Andraža Pöschla sicer pozvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Mnenje uredništva bi sicer uprava morala pridobiti že pred imenovanjem, je opozorilo DNS. Bistvo instituta uredniške avtonomije oz. izrekanja uredništva je namreč v tem, da izdajatelj preveri, če ima kandidat za odgovornega urednika podporo uredništva. Uprava pa je ob tem pojasnila, da je imenovanje vršilke dolžnosti izvedla po odstopu Rebernik z namenom nemotenega delovanja medija, Pöschla pa je pozvala, da v najkrajšem možnem času izvede postopek izrekanja mnenj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine