1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Poljaki odločajo o svoji prihodnosti

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Na Poljskem potekajo danes parlamentarne volitve. Zmaga se znova obeta vladajoči konservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS), ki ji tesno sledi opozicijska Državljanska koalicija (KO). Poleg volitev bo potekal tudi referendum, na katerem bodo Poljaki med drugim glasovali o podpori solidarnostni shemi EU za prerazporejanje migrantov.

Za zmago se bosta danes spopadli konservativna desnica na čelu z vladajočo PiS, ki jo vodi podpredsednik vlade, 74-letni politični veteran Jaroslaw Kaczynski, in liberalna koalicija KO na čelu s 66-letnim nekdanjim predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Javnomnenjske raziskave kažejo na zmago desnega zavezništva pod vodstvom PiS, ki naj bi prejelo okoli 35 odstotkov glasov. Opozicijski široki koaliciji KO se obeta okrog 30 odstotkov glasov. S približno desetodstotno podporo sledijo Levica, še ena desna stranka Konfederacija in sredinsko zavezništvo Tretja pot.

Kampanjo so poleg političnih delitev zaznamovale migracije, odnosi z EU in vojna v Ukrajini, pri čemer bi lahko poljsko pomoč tej državi ogrozile politične kalkulacije. Najverjetneje bo moral PiS, tudi če bo zmagal, za večino v 460-članskem parlamentu oblikovati koalicijo – denimo s Konfederacijo, ki želi omejiti pomoč Ukrajini.

Referendum o migracijah, privatizaciji, upokojitveni starosti
Poleg volitev bo danes potekal tudi referendum, na katerem bodo Poljaki glasovali o tem, ali se strinjajo s privatizacijo podjetij v državni lasti, zvišanjem upokojitvene starosti na 67 let, odstranitvijo ovir na poljski meji z Belorusijo in solidarnostno shemo EU o prerazporejanju migrantov. Poljska namreč odločno nasprotuje vsem dogovorom EU glede premeščanja migrantov, vlada pa je vprašanje o tem vključila v referendum, da bi dodatno mobilizirala svoje volivce.

Volišča bodo odprta od 7. do 21. ure, svoj glas pa bo lahko oddalo približno 30 milijonov volilnih upravičencev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine