19.6 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Politika dveh klovnov: Bodo kaznovali tudi paradiranje Titovih partizanov po vaseh in tabornike v uniformah?

Vlada je po izredno hitrem postopku ukrepala proti nekaj deset ljudem, ki “izjemno ogrožajo nacionalno varnost”, celo bolj kot na tisoče migrantov, ki ilegalno prečkajo slovensko mejo, saj za njih niso sprejeli takšnih ekspresnih ukrepov. Govorimo seveda o vaških stražah oziroma vardah. Vlada je namreč sprejela predlog spremembe zakona, da se prepove samovoljno uniformirano nadzorovanje meje. Predlagali so, da se sankcionira nošenje dekorativnega orožja ali imitacij pištol, pušk v javnosti, če se vzbuja videz, da se izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb in če se s tem vznemirja javnost. Predlagali so tudi nov prekršek, ki se nanaša na uporabo maskirnih oblačil, uniform ali oblačil, podobnih uniformi uradnih ali vojaških oseb. S čim se vlada ukvarja?! Dr. Božo Predalič pravi, da je očitno, da ta vlada nima nobenih planov in da ne vedo kaj delajo. “Ta zakon pošilja vlada v državni zbor po nujnem postopku, kljub temu, da niso navedeni opravičljivi razlogi. Izredno kratko je tudi obdobje od objave predpisa, v veljavo stopi takoj naslednji dan – s tem vlada kaže neko stisko”.

Vsekakor pa kaže na popolno nemoč države, sama ne obvladuje meje, bori pa se, da je drugi ne bodo čuvali – kar spominja na čas druge svetovne vojne, ko je osvobodilna fronta vsem drugim prepovedala boriti se proti okupatorju, sama pa je bolj sodelovala z njimi, kot se pa borila proti njim. Dr. Božo Predalič je poudaril, da kar se tiče teh zakonov, ki jih je vlada po izredno hitrem postopku na dopisni seji sprejela, je treba pogledati celo sliko. “Če gledamo vzroke in posledice – če bi Šarčeva vlada in ministrstvo za notranje zadeve z notranjim ministrom Poklukarjem na čelu opravili svoje delo in zaščitili slovensko in šengensko mejo tako, da nezakoniti migranti te meje ne bi prehajali, sem prepričan, da tudi Šiška in njegove varde tam ne bi bilo”. Ker pa vlada, po besedah Predaliča pušča propustno mejo, kot “švicarski sir”, jo varde motijo. “Vlada se je odločila sprejeti zakone na vrat na nos in v te zakone je zapisala rešitve, ki so iz strokovnega vidika in iz pravnega vidika popolnoma nesprejemljivi.”

Že “zbujanje videza” kršitev

Vlada je s spremembami Zakona o varstvu javnega reda in miru predlagala, da je “prepovedano nositi, razkazovati ali uporabljati dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje…tako da se vzbuja videz, da se izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb. Globa za kršitev je od 500 do 1000 evrov. Če je dejanje storjeno v skupini, se posameznika kaznuje z globo od 1000 do 2000 evrov.” Pri tem je Predalič izjemno kritičen, saj pravi, da so to definicije, ki dopuščajo arbitrarno tolmačenje. “Če v nek zakon zapišeš, da je kaznivo nekaj, “kar zbuja videz”, s tem odpiraš vsakomur, ki presoja, široko polje arbitrarnosti. Če pa imaš za to predpisane visoke kazni, je to še toliko bolj nesprejemljivo, tako za pravno stroko in je v očitnem nasprotju z načeli pravne države”.

Božo Predalič

Bodo kaznovali tudi paradiranje Titovih partizanov po vaseh in tabornike v uniformah?

Očitno je, da je vlada v neki stiski, saj je zakon nedomišljen in odpira širok krog arbitrarnosti. “Če čisto preprosto pogledamo, meni delujejo kot vojaške osebe, ki opravljajo “videz izvajanja uradnih oseb vojske” tudi Titovi partizani, ki paradirajo po Dražgošah, Menini planini, partizanski Jelovici, nekomu drugemu, bodo kot te vojaške formacije delovale uniformirane skupine tabornikov, tretjemu pa se mogoče Šiškotove varde ne bodo delovale kot uradne osebe – s tem vidimo kakšen nesmisel je pri tem”, je kritičen Predalič.

Partizanska paravojska s pravim orožjem. Foto: Afo Facebook

Kdo bo odločal ali je kaznivo dejanje ali ne?

Za nekoga Titovi partizani, ki z orožjem hodijo po Menini planini “vznemirjajo javnost”, za nekoga ne, in to je za pravno državo popolnoma skregano, meni Predalič. A pri tem so nekako problem rešili, saj so zapisali  v zakonu zapisali, da izjema velja, če se navedeni predmeti uporabljajo kot rekvizit nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje, razkazovanje ali uporaba orožja ali predmetov. “Ampak tudi Šiško lahko organizira prireditev, če bodo v uniformah – to so tako napisali, da se lahko že v prvem koraku izigrava.” Konec koncev pa Slovencem tudi ustava omogoča, da imajo pravico braniti svoje premoženje in svojo varnost, ne glede na v kaj so oblečeni ali v pižami ali pa v uniformi, je spomnil Predalič.

Že kazenski zakonik inkriminira lažno izdajo za uradno ali vojaško osebo

V spremembah zakona je zapisano, da bodo posamezniki ali skupine sankcionirani na podlagi, “če bodo vznemirjali javnost”. Tu se postavlja vprašanje, koga motijo varde? Vaščanov verjetno ne tako močno, kot tiste, ki tihotapijo migrante, tiste, ki s tem ustvarjajo “biznis”, tudi nevladne organizacije, ki jih vlada financira, ki bi rade v Slovenijo uvozile čimveč migrantov. Torej če tihotapec prijavi vardo, ker jo moti pri “njegovem delu”, bo varda kaznovana, migranti pa bodo mirno prečkali mejo. Noro. Konec koncev pa Kazenski zakonik v v 305.členu že prepoveduje lažno izdajanje za uradno ali vojaško osebo in opravlja dejanja, ki ga je upravičena opravljati le uradna ali vojaška oseba. “Kdor se, zato da bi sebi ali drugemu pridobil kakšno korist ali da bi komu prizadejal škodo, lažno izdaja za uradno ali vojaško osebo ali neupravičeno nosi oznake uradne ali vojaške osebe, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Enako se kaznuje, kdor opravi kakšno dejanje, ki ga je upravičena opraviti samo uradna ali vojaška oseba.” Če bi minister Poklukar poznal zakone, tega cirkusa sploh ne bi bilo potrebnega.

Foto: Twitter

Dokler bo ta vlada, problema nezakonitih migrantov ne bomo rešili
Predalič je zaključil z besedami, da “Slovenija rabi vlado, ki bo zavarovala slovensko in šengensko mejo, pa ne bodo Šiškove varde potrebne. Če greste danes v Budimpešto, ne vidite nobenega policija na ulici, medtem ko v Parizu, Dunaju, Münchenu vojska z orožjem hodi po ulicah. In potem se vprašamo kje so ljudje bolj varni in čigava politika je bolj učinkovita?”

Lana Božič

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine