4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Politično ozadje odpovedi nakupa Boxer vozil za vojsko

Piše: Gal Kovač

Vlada Roberta Goloba bi rada odpoved nakupa oklepnikov Boxer predstavila kot strokovno in ne politično odločitev. Gre seveda za nič manj kot politično blamažo. Prav o tem se je včeraj razpisal nekdanji obrambni minister in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Trdi, da so oklepniki Boxer moderni, varni za vojake in omogočajo veliko nadgradnje. Skratka, da gre za vrhunska vozila, ki jih uporablja več Nato držav, za razliko od poljskih Rosomakov – ki so jih že nehali proizvajati. Odločitev, ki jo je sprejela vlada Roberta Goloba in obrambno ministrstvo je bila po njegovem slaba in nestrokovna – predvsem pa draga. 

Spomnimo, tik pred odhodom vlade Janeza Janše je takratni minister za obrambo Matej Tonin podpisal pogodbo za nakup omenjenih oklepnikov 8×8, ki bi služili potrebam srednje bataljonske skupine. Šlo je za nakup, ki ga je Slovenija že dolgo obljubljala svojim zaveznikom v Natu. Ob prvi napovedi nakupa je v zrak skočila Levica, pa tudi Marjan Šarec, ki je očitno že takrat načrtoval svoj desant na obrambni resor. Slednji je namreč vedel, da bo naslednja vlada odvisna od skrajne Levice, ki pa imajo v svojem programu zapisan izstop iz Severnoatlantskega zavezništva. Ob prihodu na oblast se je tako pričelo mrzlično iskanje “pomanjkljivosti nakupa” oz. izgovora, s katerim bi lahko opravičili sicer neopravičljive medijske nastope v času prejšnje vlade.

 

Vlada Roberta Goloba je po malo več kot 100 dni vladavine ugotovila, da gre za “negospodaren” nakup in je zaradi tega pripravljena plačati 70 milijonov evrov penalov, zaradi enostranskega odstopa od pogodbe. Novico je na Twitterju sporočil vodja Levice Luka Mesec. Za kako zelo bizarno odločitev pravzaprav gre, pa je včeraj na spletu (ponovno) razgalil Matej Tonin, ki se je razpisal v niti izjav, ki jih lahko strnemo v 6 točk.

 

  • Nemški Boxer je moderno oklepno vozilo, poljski Rosomak pa vozilo prejšnje generacije.
  • Boxerje uporablja 5 NATO držav, Rosomake le ena.
  • Nakup preko mehanizma OCCAR prinaša tudi servis vozil v primeru reklamacije.
  • Pri nakupu Boxerjev je aktivno sodelovala Slovenska vojska, vlada Roberta Goloba pa se je pojavila nad stroko
  • Rosomakom licenca poteče leta 2023, zato ni jasno, kdo bo plačal podaljšanje licence in zagon nove proizvodnje.
 •  

  Nad odločitvijo pa so očitno razočarani tudi vojaki. Nekdanji minister je na koncu svojega zapisa delil besede, ki mu jih je očitno poslal nek vojak Slovenske vojske: “Ponavlja se 1990, ko je JLA razoroževala TO. Nekateri so molčali in gledali stran. Zgodovina bo pokazala, kdo je tokrat gledal stran.”

   

  Nemški oklepniki Boxer. Vir: EPA

  Pritisk skrajnežev

  Odločitev vlade Roberta Goloba bo Slovenijo veliko stala. Ne le na finančnem področju, kjer se bo državni proračun olajšalo za 70 milijonov evrov. Škoda bo nastala tudi na diplomatskem področju, saj bo Slovenija odslej veljala še za bolj neverodostojno mednarodno partnerico. Verjetno se tega vsega zavedajo tudi v vladnih krogih, kjer pa ima očitno vse več vpliva Levica, od katere je zaenkrat odvisen obstoj Golobove vlade. Za Levico je boj zoper vojsko sredstvo kulturnega in političnega boja. Če lahko razveljavijo nakup, do katerega je prišlo v času vlade Janeza Janše, ga bodo. Degradacija Slovenske vojske je stvar njihovega političnega preživetja.

  V tem kontekstu je potrebno razumeti tudi nedavna pisanja, da naj bi državni sekretar Damir Črnčec pred sporno odpovedjo nakupa nad uslužbenci ministrstva za obrambo izvajal grozovit pritisk, da v podpisnih pogodbah najdejo kakršnokoli podrobnosti, pomanjkljivost, pravzaprav karkoli, kar bi lahko obesili za vrat Mateju Toninu, vladi in karkoli bi lahko služilo kot podlaga za odpoved nakupa.

  Našli, seveda, niso ničesar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine