17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Politični analitik Miran Videtič: Župan s spornega posnetka ima v evropski pisarni Irene Joveve svojega družinskega člana!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V tokratni Uri moči so pozornost uperili v sporne balkanske posle Roberta Goloba. Pojavil se je namreč video posnetek iz leta 2009, na katerem se Nihad Spahalić, Golobov človek, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in županom Mostarja (zastopnikom avstrijskih podjetij, ki so se v Bosni in Hercegovini zanimala za energetske posle) o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Gre za posnetek, ki naj bi ga tajno posnele obveščevalne službe, objavil ga je sarajevski časopis Dnevni avaz. Toda posnetek je kmalu skrivnostno izginil dokler ga ni v soboto, no del tega posnetka, slovenski javnosti pokazala televizija Planet TV. Med predvajanjem krajšega posnetka se govori tudi o domnevno spornih korupcijskih prijemih Roberta Goloba, takrat še direktorja podjetja Iges, predhodnika podjetja Gen-I,  danes predsednika Gibanja Svoboda.

Politični analitik Miran Videtič je okrog zadeve uvodoma pojasnil, da posnetek pozna že od prej in da je bil ta posnet za notranje politične razmere v BIH. Zanimivo pa po njegovih besedah je, da je bil omenjen ravno Robert Golob, ime pretendenta za slovenskega predsednika vlade. “Ključno vprašanje je, kako lahko Spahalić, ki je bil predstavnik Intrade energije, ta je bila v 51-odstotni lasti slovenskega Istabenza in v 49-odstotni lasti bosanskega dela, v lastniški strukturi visoko pozicioniranemu direktorju v diviziji energetika Golobu takrat ponujal 15-odstotni delež in zaposlitev v podjetju,” je zatrdil in dodal, da bi rad slišal vse takratne akterje oziroma Goloba, zakaj je pri tej stvari šlo. Na vprašanje voditelja oddaje Bojana Požarja, zakaj je nato posnetek po mesecu dni, ko je bil ta dostopen javnosti, izginil, odgovoril, da meni, da je bil takrat ta posnetek del nekega izsiljevanja med bosanskimi strukturami in očitno se je nekaj zgodilo, da se je lahko ta posnetek umaknilo.

Foto: posnetek zaslona / Planet TV

Glede padanja okostnjakov iz omare je analitik Edvard Kadič povedal, da se je s to zgodbo seznanil leta 2011, ko se je o tem razpisal Reporter. “Že takrat so me presenetile povezave, kdo je komu kaj, kako bo kdo komu kaj dal, kako komu ne bo dal. Ko pa se je isto začelo pojavljati konec lanskega leta, ko smo začeli spremljati zgodbo z Gen-I, kdo je komu kaj, moraš vsak prispevek petkrat prebrati, da sploh malo razumeš, kdo je komu kaj. Iz tega sklepam, da je to modus operandi delovanja neke strukture.” Po njegovih besedah je zanimivo, da se od leta 2011 v Sloveniji glede te zgodbe ni nič posebnega zgodilo. Vse to čeprav je šlo za eno večjih afer v Bosni leta 2009. “Če Golob ne bi bil pretendent na teh volitvah in na njih ne bi sodeloval, bi te strukture, ki so v Sloveniji znane kot MSM (mainstream mediji) ter ‘uspešno pokrivajo’ in nadzorujejo medijski prostor, bi ta zadeva še danes ostala nekje pod preprogo,” je še dodal.

“Glavni problem za Goloba, ki si ga izpostavil, bi bil lahko v tem, da si je on hotel mimo podjetja, ki ga je vodil v Sloveniji in naj bi nekaj delal v BIH, priti do zasebnih 15 odstotkov v xy podjetju,” je dodal Bojan Božar. Na to je Videtič pristavil, da je tako mogoče razumeti Nihada Spahalića, ki je bil sicer po navedbah bosanskih medijev v 90-ih letih trgovec z orožjem. “Tudi v energetiki se dobro ve, da je predstavljal izbranca Goloba v tem poslu.” Z namenom, da bi ljudje bolj razumeli celotno zgodbo, zakaj se je v tem primeru šlo, je Videtič pojasnil, da je šlo za posle na reki Neretvi, kjer je bilo po njegovih zanesljivih informacijah tedaj predstavnikom Istrabenza jasno povedano, da slovenska podjetja tukaj ne bodo dobila posla.

Odločili so se, da bodo ta slovenski delež probali zakriti
Po besedah Videtiča je šlo enostavno za to, da so se Bošnjaki počutili opeharjeni pri varčevalnih vlogah in so takrat rekli, da oni slovenskim podjetjem ne bodo dajali posla. “To so jim povedali zelo vplivni verski krogi v BIH. Ta družba je pričela razmišljati, kako narediti obvod da bi prišla do tega posla. Enostavno so se odločili, da bodo ta slovenski delež probali zakriti in kandidati. To pa so zelo podobni vzorci tistega kar sta Golob in njegov trenutni šef volilnega štaba delala v tistih operacijah Elektra Ljubljana in Gen-I-ja,” je še dodal. “Izkoristil bom priložnost in pozval nekdanjo ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ko je govorila o energetski mafiji, a je ona s tistim mislila na to? Ker enostavno ta operacija, ki jo je predstavil Spahalić, je nekaj kar bi lahko imelo elemente nekega nepoštenega posla vsaj.” Kadič je ob tem dodal, da je verjetno Bratuškova tedaj vedela marsikaj, ali da so indici o katerih bi se lahko podučila. “To so tako veliki zneski za navadne smrtnike, vsaj zastrižeš z ušesi, kako se vse preliva,” je dodal kritično.

Foto: posnetek zaslona / Planet TV

Ni šlo samo za prevaro BIH, ampak tudi delničarjev Istrabenza
Golob je bil po besedah Videtiča prvi operativec energetike znotraj Istrabenza. Na vprašanje, kako se je končala zgodba z deleži, je povedal, da je bosanski delež, torej Spahalićev delež, kupilo slovensko podjetje Istrabenz. “Enostavno to je nekaj kar kliče po razkrivanju take zgodbe. Slovenski mediji niso dajali pozornosti tej zgodbi, razen Reporterja, ki je sicer nenatančno opisal vse skupaj. Gre za eno tako zgodbo, ki kaže na to, kako si Golob predstavlja vodenja podjetij in verjetno tudi vodenja države.” V teh operacijah po njegovem mnenju ni šlo samo za prevaro BIH, ampak tudi za prevaro delničarjev Istrabenza. “Samo to, to da se mora Istrabenz umakniti, kar so Bosanci zahtevali, je sama prevara delničarjev. Poznamo konec koncev zgodbo Istrabenza. Če so delali kot kaže to, ni čudno da se je tako končalo.”

Med drugim je Videtič v zvezi z zgodbo povedal, da je Safet Oručević nekdanji župan Mostarja. “Mislim, da ima sedaj svetovalno podjetje na Dunaju, je lastnik medijev, ustanovitelj prvih nevladnih organizacij v BIH. Zanimivo pa je, da nosi isti priimek tudi asistentka naše evropske poslanke Irene Joveve. A je to naključje? Poznavalci pravijo, da je del širše družine,” je še dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine