24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Politični analitik: Fajonova prejela nagrado islamofašistične organizacije, poimenovani po človeku, ki je nekoč podpisal sporazume z Radovanom Karadžićem in Momčilom Krajišnikom

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Ministrica za zunanje zadeve Slovenije Tanja Fajon se mudi v Bosni in Hercegovini, kjer pobira zasluge za delo nekdanjega predsednika Boruta Pahorja, mimogrede pa je obiskala Bošnjaški institut – Fundacijo Adila Zulfikarpašića, od katerega je dobila tudi nagrado za “podporo in doprinos” k delovanju. Ta inštitut se imenuje po človeku, ki je nekoč podpisal sporazume z Radovanom Karadžićem in Momčilom Krajišnikom.

“Ali veste, katero “civilno družbo” v BiH je danes v imenu Republike Slovenije obiskala Tanja Fajon? Bošnjaški inštitut Adil Zulfikarpašić“Islamofašistična organizacija, imenovana po podpisniku “zgodovinskega sporazuma” s Krajišnikom in Karadžićem ob krvavem razpadu SFRJ,” je zapisal na Twitterju politični analitik Darko Mršić. Tanja Fajon je na delovnem obisku v BiH poudarjala diplomatske odnose med Slovenijo in BiH, spodbujala članstvo BiH v EU in za to prevzemala zasluge, čeprav je povod za to podal nekdanji predsednik Borut Pahor.

Fajonova je še nedavno obljubljala zbliževanje Slovenije z jedrno Evropo, a jedrne Evrope ni videla, odkar je nastopila na svojo funkcijo. Tako pa se je lotila obiskovanja vseh drugih držav, tudi balkanskih, med katerimi se je na zadnjem delovnem obisku mudila v Bosni in Hercegovini. Spomnila je, da je lani praznovala 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in BiH ter da se je v tem obdobju razvilo intenzivno in obsežno sodelovanje tako rekoč na vseh področjih. Se je pa Fajonova ustavila tudi v Bošnjaškem inštitutu – Fundacije Adila Zulfikarpašića, kjer ji je bila podeljena Zlata medalja.

Fajonova med obiskom v BiH. (Foto: Twitter)

Bošnjaški mediji poročajo, da je bilo v obrazložitvi nagrade poudarjeno, da Tanja Fajon opravlja funkcijo ministrice za zunanje zadeve Slovenije in ji nagrada pripada za celoten prispevek k promociji Bosne in Hercegovine in njenih vrednot. “Bolj brezveznega zunanjepolitičnega predstavljanja po mojem mnenju nismo imeli od utrujenih časov Budimirja Lončarja,” je na Twitterju zapisal dr. Miha Pogačnik.

 

Poudarjena je bila pomembna vloga Tanje Fajon v institucijah Evropske unije za pridobitev statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino, čeprav temu ni tako. Pobudo in poziv, v katerem se je zavzemal, da se Bosni in Hercegovini brez pogojev dodeli status kandidatke za članstvo v EU, je že lani nekdanji predsednik Borut Pahor poslal predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu“Današnja nagrada Tanji Fajon s strani lokalne fundacije je bolj poskus promoviranja same fundacije. Dejansko je vloga Tanje Fajon pri podelitvi statusa kandidatke za članstvo #EU državi #BiH primerljiva temu, kot da bi Mukiju, Jenullu in Jarčevi podelili nagrado za razvoj Pipistrela ali pa Bia Separations. Taka poteza fundacije je žaljiva do #BorutPahor, ki je dejansko promotor tega statusa za #BiH.”, je zadevo komentiral Miran Videtič na Facebooku.

Foto: FB

“Ali veste, katero “civilno družbo” v BiH je danes v imenu Republike Slovenije obiskala Tanja Fajon? Bošnjaški inštitut Adil Zulfikarpašić. “Islamofašistična organizacija, imenovana po podpisniku “zgodovinskega sporazuma” s Krajišnikom in Karadžićem ob krvavem razpadu SFRJ,” je zapisal na Twitterju politični analitik Darko Mršić, ki je dodal, da je s tem Fajonoma izkazala veliko podporo hegemoniji in kalifatu.

 

Seveda pa se je Fajonovi “dobro zdelo”, da dobi nagrado “kar tako”. Pa še ta nagrada je prišla s strani fundacije, ki se imenuje po človeku, ki očitno ne uživa širokega zaupanja v federaciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine