12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

Politična analitičarka na nacionalni televiziji: Komunizem ni nedemokratična ureditev!

V nedavni oddaji Studio city je novinarka Špela Kožar gostila ameriško politično analitičarko Jodi Dean. Kramljali sta o tovarištvu, postavili sta povsem novo definicijo komunizma. Ni šala!

Kožarjeva je sogovornici dejala, da se tovarištvo pogosto povezuje s komunizmom, z nedemokratično ureditvijo, kjer ni svobode govora.

»To ne drži, ne?« je vprašala novinarka.

Sledila je povsem nova definicija komunizma. »Komunizem nikakor ne pomeni nedemokratične ureditve in pomanjkanje svobode govora, pač pa pomeni, da sta demokracija in svoboda govora namenjena podpori enakopravnejšega sveta,« je razložila Deanova.

Torej, drage bralke in dragi bralci, pomanjkanje hrane in zdravil v Venezueli je izraz podpore enakopravnejšemu svetu. Tudi Slovenke in Slovenci smo še ne tako dolgo nazaj na tovrsten način podpirali enakopravnejši svet. Izrazi te podpore so se kazali v najrazličnejših oblikah, ki jih mogoče sploh niste pravilno razumeli: ko na trgovskih policah ni bilo kave, pralnega praška ali česa drugega, je bil to znak podpore enakopravnejšemu svetu; če so vas obsodili po zloglasnem 133. členu kazenskega zakonika SFRJ, ste z ždenjem v zaporu podpirali enakopravnost; tudi zgolj ena stranka na oblasti je bila luč enakopravnosti; ko ste čakali v vrstah na gorivo in se z avtom vozili po sistemu par-nepar, je bilo to čakanje namenjeno podpori enakopravnosti.

Skratka, vse kar ste do zdaj mislili o komunizmu, pozabite. Komunizem je sistem, ki mogoče na »nenavaden« način podpira enakopravnost.

Prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Sorodne vsebine