15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Policisti: Sramota brez primere! Tožilstvo za poskus umora policista, poskus uboja taksista in poskusa odvzema motornega vozila predlaga za migranta enotno kazen 6 let!

Potem ko je premier Marjan Šarec zaradi plastičnega orožja Štajerske varde sklical Svet za nacionalno varnost in  se mu sveta ni zdelo vredno sklicati zaradi dogajanja v Sovi, je danes tožilstvo za iraškega migranta, ki je bil obtožen poskusa umora in poskusa uboja zahtevalo sramotno nizko kazen (TUKAJ).

Oglasil se je Sindikat policistov Slovenije, ki pričakuje odziv vlade in najvišjih organov oblasti.

Javni poziv sindikata objavljamo v celoti:

»Spoštovani,

v Sindikatu policistov Slovenije smo se seznanili s poročanjem medijev, da je Državno tožilstvo Republike Slovenije v zvezi dogodka, ki se je zgodil 7. julija 2019 v kraju Vogrsko pri Novi Gorici, zaradi suma storitve kaznivih dejanj poskusa uboja taksista, poskusa umora policista in poskusa odvzema motornega vozila, za obdolženca, 26 letnega državljana Iraka predlagala enotno kazen 6 let zapora in stransko kazen izgona iz Republike Slovenije za 5 let.

V Sindikatu policistov Slovenije smo izredno ogorčeni nad ravnanjem državnega tožilstva v navedenem primeru, saj gre za huda kazniva dejanja zoper življenje in telo, poleg tega pa v primeru policista celo za kvalificirano obliko kaznivega dejanja.

Sindikat policistov Slovenije nima nobenega namena soditi delo državnega tožilstva, sporočamo pa vam naše veliko ogorčenje, ki ni le žaljivo in nedostojno do oškodovanega voznika taksija, napadenega policista in policista, ki je zaradi zavarovanja življenja moral uporabiti celo strelno orožje, temveč je nedostojno do vseh policistov!

Zato vam sporočamo, da Sindikat policistov Slovenije, preko 8.000 policistk in policistov ter zaposlenih v policiji, naših družin, otrok, sorodnikov, prijateljev, znancev in drugih državljanov navedeno potezo razume kot popolno razvrednotenje življenja, varnosti in osebne integritete vseh policistk in policistov ter vseh državljanov, ki bi se v dani situaciji lahko znašli v vlogi oškodovanca.

Za kaznivo dejanje (poskusa) umora policista je v 2. odstavku 116. člena Kazenskega zakonika predpisana zaporna kazen najmanj 15 let zaporne kazni:

umor

  1. 116. člen

Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje:
1) na grozovit ali zahrbten način;

2) zaradi ukrepanja pri uradnih dejanjih varovanja javne varnosti ali v predkazenskem postopku ali zaradi odločitev državnih tožilcev ali zaradi postopka in odločitev sodnikov ali zaradi ovadbe ali pričanja v sodnem postopku;

3) zaradi kršitve enakopravnosti;

4) iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov;

5) z dejanjem, storjenim v hudodelski združbi za storitev takih dejanj,

se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

Navedeno ravnanje policistke in policisti in naše družine ne razumemo zgolj kot razvrednotenje in teptanje našega dostojanstva s strani Državnega tožilstva, temveč s strani države Republike Slovenije, v imenu katere pred sodiščem nastopa državni tožilec!

Glede na navedeno od Vrhovnega državnega tožilca, predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije in predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ter ministrice za pravosodje, kot najvišjih predstavnikov države in slovenskega pravosodnega sistema vsi policisti in policistke pričakujemo takojšen javni odziv!

S spoštovanjem!

mag. Kristjan Mlekuš, PREDSEDNIK SPS«

Zadnje novice

Sorodne vsebine