10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Policisti ostro nad Šarca, Črnčeca in Poklukarja: Žalijo policiste, lažejo, zaposlujejo strankarske podpornike, za varnost občanov na meji jim je malo mar, ni ukrepov za zmanjšanje števila ilegalnih prehodov meje!

»Dovolj je zavajanja v javnosti,« je novinarsko konferenco Sindikata policistov Slovenije začel predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš in takoj pokazal za katastrofalne varnostne razmere na tri krivce. To so: premier Marjan Šarec, sekretar Damir Črnčec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Policisti smo zaskrbljeni zaradi varnosti v Sloveniji, na naš sindikat nedopustno pritiskajo, kršijo stavkovni sporazum, je dejal Mlekuš.

Sodu je izbil dno intervju Marjana Šarca za portal Pod črto, kjer je dejal, da v policijo prihajajo ljudje, za katere bi bilo boljše, da opravljajo kakšen drug poklic. »To je neposredna žalitev ne samo policistov, ki požrtvovalno delajo na terenu, ki se izpostavljajo nevarnostim, zato da prebivalci Republike Slovenije živijo varno,« je dejal Mlekuš in dodal, da se mora premier »o marsičem še podučiti«; kot njegova nosilka liste za evropske volitve Irena Joveva o Trianonski pogodbi.

Glede Šarčeve izjave, da sindikat ni tisti, ki vodi policijo, je Mlekuš dejal, da to drži, ampak sindikat je tisti, ki predstavlja glas delavcev, se pravi šibkejših. »In nihče nas ne bo utišal,« je dejal. Šarec je tudi izjavil, da so sindikalisti policisti »kar tako« in da so »zaposleni na policiji«. »Očitno ne pozna pravnega reda te države in mednarodnih konvencij, dokumentov, ki varujejo sindikalno svobodo,« je povedal predsednik SPS in pripomnil: »Napad na sindikat je napad na delavce, torej na šibkejše.«

Mlekuš je dejal, da ni čudno, da Marjan Šarec tako napada policiste in sindikat, ko pa ima v svojem kabinetu državnega sekretarja Damirja Črnčeca, ki je v preteklosti sindikate primerjal s terorističnimi organizacijami. »Če te ljudje gledajo na sindikate kot na teroristične organizacije, je pravne države konec,« je pripomnil.

O razmerah na meji s Hrvaško je Mlekuš dejal, da »ta vlada, ministrstvo za notranje zadeve, od nastopa svojega mandata ni storila popolnoma nič«. Navedel je primer Policijskih uprav Koper in Novo mesto, ki imata največ nalog pri izvajanju varovanja meje – imata samo 70 odstotkov potrebnih kadrov. »Minister za notranje zadeve Poklukar je rekel, da izvajajo aktivno politiko zaposlovanja. Glejte, to je popolna laž, popolno sprenevedanje in zavajanje,« je povedal Mlekuš.

»Policisti na meji in tudi v notranjosti so izgoreli. Naloge opravljajo kljub temu odlično in požrtvovalno. Vozijo se v službo po 100, 150, 200, 250 kilometrov. Policija nima več kje vzeti kadra, ker ga ni. Prihaja turistična sezona, te policijske enote bodo še bolj obremenjene, policistk in policistov pa ni,« je povedal predsednik SPS.

»Vlada in ministrstvo govorita, da bosta napotila na mejo dodatne pripadnike Slovenske vojske (SV). To je, vam zagotavljamo, Sizifovo delo. Kajti, če napotijo 35 pripadnikov SV, ki nalog ne morejo izvajati samostojno. Postopki s prijetimi ilegalnimi prebežniki so dolgotrajni, so administrativno obremenjujoči in policisti izgubijo veliko časa. In kaj se zgodi, ko mešana patrulja policista in pripadnika SV prime, zdaj ste brali v zadnjih dneh 74, 60 ilegalnih prebežnikov. To pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista. Patrulja policista in vojaka se mora takrat zaradi izvajanja nadaljnjega postopka umakniti. In jih na terenu ni. Nobenih ukrepov ta država ni sprejela, da bi se zmanjšalo število ilegalnih prehodov. Nobenih zakonodajnih, sistemskih ukrepov ni bilo. Nobenih ukrepov glede pospešitve postopkov za prijete ilegalne migrante,« je povedal Mlekuš in omenil mešane italijansko-slovenske patrulje na meji. »Sprašujemo ministra, kje bo te policiste dobil, da bodo še dodatno izvajali naloge na italijansko-slovenski meji,« se je vprašal Mlekuš. Po njegovo je varovanje notranjih mej schengena podobno, kot če bi si zlomil nogo, potem pa bi ti zdravnik rekel, dal ti bom gips na roko, za vsak primer, če boste padli in si poškodovali še roko.

»Po drugi strani pa stranka, kateri pripadata tako Šarec kot minister za notranje zadeve, se pravi LMŠ, nima popolnoma nobenih težav zaposlovati svojih kolegov, prijateljev, strankarskih podpornikov,« je dejal Mlekuš in navedel primer Julijana Rupnika, ki ga je Boštjan Poklukar zaposlil na zaupanje v svojem kabinetu. Rupnik je brezposelna oseba, ki je vodil podjetje Snežnik, ki je imelo po poročanju medijev večmilijonsko izgubo. Njegova referenca je gozd, je poudaril Mlekuš.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine